Skocz do zawartości
-=wasq=-

Zasilacz Tronje 550w

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm....poprzednia wypowiedź jest z przed dwóch tygodni więc aż tak go nie odkopałem...a jeżeli odkopanie dotyczy tematu osobnika XiAo to dlatego, że dopiero do tego tematu dotarłem i jakoś tak mnie rozbawił i nie mogłem się powstrzymać od komentarza.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfig nr3: To co w moim sigu postawione w nominale, tzn. P4 3,0GHz zero oc dodatkowy hdd w kieszeni 20G IBM IDE.

Stress: system XP sp2, net, prime 95 torture, memtest.

3V3 ---- 3V15 min 3V21 max tętnienia i szumy ----178mV pp

5V ---- 4V75 min 4V83 max tętnienia i szumy ----271mV pp

12V ----12V26 min 12V67 max tętnienia i szumy ---- 993mV pp

Takie wyniki (w stresie) a konkretnie linia 12V to porażka a zarazem strach co będzie z napięciem w mocniejszej konfiguracji,

prawie 1V smieci to daje do myślenia. Jednak komputer zachowywał się poprawnie i pracował ok, co dziwne poleciała w górę temperatura proca ok 4* ale pomiary wykonane everestem więc w obecności takich tętnień mogą być przekłamane.

Temperatura poleciała z powodu podniesionego napięcia ( ponad normę ) na linii 12V a z tej linii proc jest zasilany.

ps. proszę wybaczyć za odkopanie ale kto wchodzi na forum przynajmniej będzie wiedział aby nie kupować zasilacza Tronje .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem was :] bo mam teraz Fortrona 400w prawie nowka i sprzedal; bym go i zamienil na cos do 100 zl przyszlosciowego :]i ciche co uciagnie moj zmodernizowanego komp tj.narazie ten sam procek 7600gt dfi nf 4 2gb ramu 2 dyski = ok 250 Gb itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem was :] bo mam teraz Fortrona 400w prawie nowka i sprzedal; bym go i zamienil na cos do 100 zl przyszlosciowego :]i ciche co uciagnie moj zmodernizowanego komp tj.narazie ten sam procek 7600gt dfi nf 4 2gb ramu 2 dyski = ok 250 Gb itp

To kup procomp 400W PPFC Silent box made in pronox :D rewelka hehe mam i jeszcze mi sie nie zjarał i to po OCze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sgj -"MSIE - Prawie jak przeglądarka" prawie robi wielką różnice hehe fajny sig. :D

Hary86 - kupuj kupuj niewiadomo kiedy Panstwowa Inspekcja Pracy nawiedzi te garaże gdzie je składają :lol2: No ale dzieki temu sa tanie aa i kupilem go nawet w pudełku i to nie bylo po butach tylko orginalne :wink: normalnie wypas aa i jeszze dali kabel zasilający mowiac krótko pudełko kabelek prawie jak high end- owy sprzęt :D .Pozdrawiam

Edytowane przez 123Frytki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i kupilem go nawet w pudełku i to nie bylo po butach tylko orginalne :wink: normalnie wypas aa i jeszze dali kabel zasilający mowiac krótko pudełko kabelek prawie jak high end- owy sprzęt :D .Pozdrawiam

O fuck... a gdzie ja takiego w święta dostane? Nie wytrzymie, musze go mieć jeszcze dziś... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O fuck... a gdzie ja takiego w święta dostane? Nie wytrzymie, musze go mieć jeszcze dziś... :D

Hmm no tak sa przeciez święta wiec zrobie ci prezent :lol2: dam ci mojego ProComp-a,wysle priorytetem go nawet :) a ty mi mozesz przeslac swojego nawet za 2 tygodnie albo za rok :) hehehe. Pozdrawiam :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2:

Mam jeszcze gdzieś Megaszajsa 350 W (chyba PMPO bo tak wyje skubany), lekko napięcia na +12 skaczą :lol:

A i Feela LC350 W też mam z grillem, nówkę, bo stary poszedł się kochać (wentyl).

Te wyżej wymienione zasilacze są pr0 i jazzy :D :lol:

Jakbyś był zainteresowany to wal na pw. :lol:

ps. gratis dorzucę ci gaśnicę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, teraz moje 3 grosze na temat tronje 550W.

kupilem go 1 grudnia 2005, nieswiadomy co biore :oops: , uzywalem do 7 sierpnia 2006

wrazenia ogolne:

- zasilacz wazy 1730 gramow

- kable krotkie i cienkie

- malo wtyczek (4 molexy, 1 fdd, 1 sata, atx 20+4 pin, atx 12v 4 pin)

- molexy bardzo luzne, ciagle wypadaja z dysku i z dvd (zdazalo sie, ze molex wypadl z dysku podczas dzialania kompa, normalnie strach o sprzet)

- wentylator 14cm glosno warczy nawet z minimalnym obciazeniem (nie rozumiem w jakim celu jest w polowie zakryty kawalkiem plastiku)

- zasilacz mocno sie grzeje, obudowa zewnetrzna mocno ciepla na dotyk

- zlacze kabla sieciowego po kilku godzinach uzywania ostro parzy w palce, zeby odlaczyc kabel musialem ciagnac za przewod, bo za wtyczke sie nie dalo

oglolna jakosc wykonania tragiczna, krzywe luty, badziewne kondensatory, nawet nierowno polakierowana obudowa.

teraz pomiary napiec

konfig:

sempron 2500 s745

2x512 ddr400

gf 6600 gigabyte

k8ne

barrakuda 200gb ata

dvd rw samsung

flop

wiatrak 80mm

idle (winda 2k3, opera, foobar):

3,3v: 3,22-3,26

5v: 4,87-5,00

12v: 11,91-12,20

stress (winda 2k3, sp2004 sdmark2k3):

3,3v: 3,17-3,20

5v: 4,86-4,95

12v: 11,70-12,34

oba testy trwaly po godzinie. podczas testow komputer stabilny, zednych dziwnych objawow ze strony sprzetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów! Jestem tutaj nowy i szczerze mówiąc dołączyłem do was tylko po to, by napisać coś na temat tego zasilacza, choć może i coś skrobnę później, jak będę nowego sprzętu szukać. Jestem posiadaczem ów zasilacza od ok. roku, może mniej i nie miałem z nim problemów jak dotąd. Jest to, jak sądze spowodowane tym, że mój sprzęt szczególnie wymagający nie jest - AMD Sempron 3000+ podkręcony na 2250MHZ, GeForce 6600GT 128MB 256Bit firmy ASUS na PCI-E, 1024 RAM Kingstona, płyta główna ASrock 939 Dual Sata 2, jeden HDD 200GB, nagrywarka DVD, zintegrowane audio i flopp. Wiem, że ten temat dość stary jest i dużo już o nim napisano, ale chciałem dorzucić swoje 3 grosze. Tak więc pomimo dość negatywnych opinii na jego temat, ja jestem zadowolony (choć najadłem się strachu czytając niektóre z zamieszczonych wcześniej wypowiedzi). Zastanawiam się jednak, czy nie wymienić rzeczony zasilacz na Chiefteca 1136H, jak sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam te wypowiedzi o tym zasilaczu i prawie każdy kupuje co innego , ja go mam od dawna z taką konfiguracją jak w podpisie i jest wszystko OK .

A dniach zmieniam platforme na C2D a zasiłka pozostaje bez zmian :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam te wypowiedzi o tym zasilaczu i prawie każdy kupuje co innego , ja go mam od dawna z taką konfiguracją jak w podpisie i jest wszystko OK .

A dniach zmieniam platforme na C2D a zasiłka pozostaje bez zmian :D .

i czym sie chwalisz głupotą czy odwagą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisze tylko że pomimo "słabości" tego zasilacza ten jednak daje spokojnie rade i nic niepożądanego się nie dzieje .

A Twój post co wnosi nowego do tematu ???

to ze jesteś samobójcą. no ale co tam to twój komp nie nasz... Poza tym, to zę jeszcze działa nie świadczy,zę daje rade. Testowałeś go miernikiem o platformie testowej jaką np angela ma nie wspominając?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze jesteś samobójcą. no ale co tam to twój komp nie nasz... Poza tym, to zę jeszcze działa nie świadczy,zę daje rade. Testowałeś go miernikiem o platformie testowej jaką np angela ma nie wspominając?

Jak coś zacznie się dziać , jakies zwisy , resety to potestuje miernikiem , a teraz nie widze sensu komp działa stabilnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...