baszek Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) Witam Chciałem się poradzić (może niektórzy wiedzą coś więcej niż ja) czy warto wkładać TUALATIN p3 1,4 Ghz do mojego starego kompa. Słyszałem że jest to możliwe : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73965765 Posiadam płyte GIGABYTE GA-6BXC Intel440BX i obecnie pracuje na niej p3 500mhz. Czy da się tutaj włożyć tego tualatin'a bez problemu. Słyszałem że na tej płycie potrzebny by był jakiś regulator napięcia ? Czy może lepiej kupić płyte pod tego procka bo na mojej płycie mam tylko 2x AGP to nie wykorzystuje mi pełnej mocy GEFORCA 2 TITANIUM ?? Jak ktoś by wiedział jak wygląda zamontowanie i czy jest to wogóle możliwe na tej antycznej płycie to byłoby super !!! :razz: by the way czy to będzie duża różnica między AGP 2x a 4x ? Edytowane 6 Grudnia 2005 przez baszek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 no więc tak agp 2x a agp 4x to jest 2 razy różnica... proca raczej nie wykożystasz bo płyta seryjnie nie obsługuje fsb 133 ale ja mam na tym samym chipsecie i u mnie ciągneła kiedyś 140fsb przez długi czas więc podejżewam że to kwestja płyty będzie i grafy jedynie ja miałem gf 2 mx 200 na niej i musiał on chodzić na fs prawie 90 bo płyta nie miała dzielnika 1/2 dla agp ale dla pci miała więc nie wiem jak jest na twojej ale obstawiam że fsb 124/31 pujdzie....zależy od grafy jak masz na agp 4x a odpalisz na 2x i dasz wyższe fsb to sie podniesie (w przypadku 90 do 3x tak jakby) ot cała filozofia :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 warto!!! ale nie z tej aukcji do ktorej zapodales linka - drogo jak jasna .... ;) musisz kupic porzadna przejsciowke slot1 --> fcpga, najlepiej microstara ms-6905, ktora juz posiada regulator napiecia i daje sie w prosty sposob modowac pod tualatina polecam celerona tualatina, ktory rowniez posiada 256 mb cache a od tego p3 rozni sie jedynie magistrala i jest ponad 2x tanszy :) a jak trafisz na dobry egzemplaz to spokojnie pojdzie na fsb 133 (w szczegolnosci 1000 i 1100 nie mialy z tym problemu) BTW: konia z rzedem temu, kto zauwazy roznice miedzy agp x2 i x4 ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baszek Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 A co myślicie żeby kupić płyte ABITA ST6 i do tego tualatin 1.4mhz Tylko na allegro taką płytę główną cenia sobie 180zł a procka 239 zł. Chyba coś drogo. A co do tej przejściówki to wkońcu da się na tą moją starą płyte walnąć takiego procka ? Pisałem do tego faceta co sprzedaje razem z prockami na allegro to odpisał mi że niestety nie !!! ????? Wkońcu niewiem czy można go zamontować czy nie narazie 2 głosy na nie a 1 na tak :-) Znalazłem tą przejściówke ms 6095 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74785696 A czy wartoby było zmienić płyte dla AGP 4 razy?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 sprzedaj tego abita a kup asus culus-2 czy jakos tak plus celek 1100 i będzie chodził git bez najmiejszych problemów.... cena łączna około 220zl zależy od szczęścia... ps. ja byłem na tak jak coś ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 A co myślicie żeby kupić płyte ABITA ST6 i do tego tualatin 1.4mhz Tylko na allegro taką płytę główną cenia sobie 180zł a procka 239 zł. Chyba coś drogo. A co do tej przejściówki to wkońcu da się na tą moją starą płyte walnąć takiego procka ? Pisałem do tego faceta co sprzedaje razem z prockami na allegro to odpisał mi że niestety nie !!! ????? Wkońcu niewiem czy można go zamontować czy nie narazie 2 głosy na nie a 1 na tak :-) Znalazłem tą przejściówke ms 6095 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74785696 A czy wartoby było zmienić płyte dla AGP 4 razy?? to jest bardzo dobra plyta ale stanowczo za droga jak na dzisiejsze czasy! przy 100 zl bym sie powaznie zastanawial, czy warto? natomiast 180 to juz masakra!! ;) jezeli masz zamiar wydac ponad 4 stowki, to zastanow sie lepiej nad p4 + mobo na i845 albo athlon xp + mobo na kt400/kt600 (a moze i na nf2 by styknelo?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...