Keffets Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że zupełnie nie orientuje się w temacie kart dźwiękowych. Nie wiem co jest dobre, a co nie. Problem wygląda następująco: Posiadam zintegrowaną karte muzyczną, dźwięk AC'97. Do tego dwa stare, ledwo zipiące głośniczki. Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby kupić nowe głośniki i w końcu cieszyć się porządnym dźwiękiem. Tylko, zaraz po tym uświadomiłem sobie, że raczej nie wykorzystam dobrze nowych głośników bez karty dźwiękowej. Jakiej szukam? Jak najtańszej. W przedziale 40-60zł. Widziałem mniej więcej za taką kwote dźwiękówki na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=75077178 http://allegro.pl/show_item.php?item=73894471 http://allegro.pl/show_item.php?item=75938476 Czy opłaca się inwestować w coś takiego? Nie mówicie mi nawet o jakiś kartach za 400, czy 1000 bo chcem kupić na zasadzie "lepszy wróbel w garści, niż gołąb na dachu". Nie znam się na dźwięku za bardzo, to też nie wiem czego dokładnie oczekiwać. Nie wiem co tam jest teraz jakąś trendy nowinką technologiczną. Chcę tylko, żeby: - Dźwięk był lepszy niż na AC'97 - Kasa wywalona na głośniki nie poszła w błoto (z powodu nie możliwości ich wykorzystania) - Karta nadawała by się do gier wykorzystujących EAX, czy też inne ciekawe funkcje dźwiękowe w grach. - Nie mam zamiaru tworzyć muzyki, więc jakieś opcje wspomagające ów proces są mi zbędne - Głośniki planuje kupić 2 (to się chyba nazywa 2.1? ;) ), więc karta nie musi mieć mega efektów na 6.1 czy 7.1 Czy przedstawione przeze mnie karty nadają się do podanych celów? A może znacie coś lepszego? Może mam kupić sound blastera (jak tak to jakiego), bo słyszałem, że to są dobre karty, a jak widać te prezentowane przeze mnie sound blasterami nie są. Pozdrawiam i dziękuje za ewentualną pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Jak już chcesz mieć coś dobrego to polecam Audigy 1 OEM (tylko nie jakiś obcięty) za ~100 PLN. Co do głośników to kup dobre aktywne stereo (200-300 PLN lub więcej) a nie z subem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keffets Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Jak już chcesz mieć coś dobrego to polecam Audigy 1 OEM (tylko nie jakiś obcięty) za ~100 PLN. Co do głośników to kup dobre aktywne stereo (200-300 PLN lub więcej) a nie z subem. Dzięki za porade. :) Jednak tak pisałem chodzi mi o coś bardzo taniego. 40-65zł. Poza tym nie potrzebuje nie wiadomo jak dobrej karty, tutaj jestem elestyczny... Chodzi mi o to czy jest sens kupowania karty tego typu jak w moim pierwszym poście. A może coś lepszego o podbnej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) Dzięki za porade. :) Jednak tak pisałem chodzi mi o coś bardzo taniego. 40-65zł. Poza tym nie potrzebuje nie wiadomo jak dobrej karty, tutaj jestem elestyczny... Chodzi mi o to czy jest sens kupowania karty tego typu jak w moim pierwszym poście. A może coś lepszego o podbnej cenie? Wiesz poleciłem Ci audigy bo to już pewien standard a przetworniki ma naprawdę dobre (zwłaszcza w stereo) te co poleciłeś jest tańsze ale może nie odbiegać daleko od zintegrowanej, a jak rozumiem oczekujesz poprawy. Poniżej A1 raczej nic bym nie kupował. Po dogłębniejszym przeanalizowaniu kart które zaproponowałeś napewno nie kupił bym żadnej z nich ( 85 db i 44 khz to raczej dno ) Edytowane 6 Grudnia 2005 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keffets Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Hmmm, a więc tak się sprawa ma... Pomyślę, poszukam, może się zdecyduje. No chyba, że ktoś ma inne pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Jednak tak pisałem chodzi mi o coś bardzo taniego. 40-65zł. Poza tym nie potrzebuje nie wiadomo jak dobrej karty, tutaj jestem elestyczny... Chodzi mi o to czy jest sens kupowania karty tego typu jak w moim pierwszym poście. A może coś lepszego o podbnej cenie? - te karty do ktorych dales odnosniki sa zbudowane na takich samych chipach jak AC'97 - uklady CMI o ile pamietam stosowal ASUS i MSI na swoich plytach glownych zamiast popularnych Realtekow - chcesz EAX'a i ponizej 60 zl to uzywany SB Live spelania oba kryteria - tylko ma 1 minus SpyWare (ehh pomylka) ;) sterowniki Creative zajmuja duzo miejsca i zzeraja sporo zasobow w stosunku do tego co oferuja PS glosniki (zestawy) 2 a 2+1 roznia sie - 2 sa zbudowane z 2 satelitow w sklad kazdego wchodzi zazwyczaj glosnik - wysokotonowy i srednio-niskotonowy - 2+1 zawieraj 2 satelity (glosnik wysokotonowy i serdniotonowy) i 1 subwoofer (glosnik niskotonowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marconii2002 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Ja prponuje tę kartę http://allegro.pl/show_item.php?item=75944606 i te głośniki http://allegro.pl/show_item.php?item=75865089 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 A co jest nie tak z Twoją kartą? Szumi, trzeszczy, słyszysz zakłócenia od myszki, hdd czy działania innych elementów komputera? Jeżeli nic z tych objawów nie masz, to nie warto się przejmować. IMHO głośniki za 200-300zł i tak będą technicznie gorsze od tej karty. Jeżeli jednak koniecznie chcesz kupic inną kartę, to za 40-60 chyba nie znajdziesz nic lepszego niż SB Live Value. Jak do tego zainstalujesz drivery kX, skorzystasz z tylnego wyjścia liniowego i przy odtwarzaniu użyjesz programowej konwersji na 48kHz, to prawie osiągniesz z tej karty poziom jakości CD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Ja mam takie pytanie, czym dokladnie rozni sie audigy od audigy se ?? Niby wycztalem, ze sa to dokladnie te same karty tylko se nie posiada firewire. Moim nastepnym pytaniem jest to, czy audygi 1 jest o wiele slabszy od audigy 2 ?? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keffets Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 A co jest nie tak z Twoją kartą? Szumi, trzeszczy, słyszysz zakłócenia od myszki, hdd czy działania innych elementów komputera? Jeżeli nic z tych objawów nie masz, to nie warto się przejmować. IMHO głośniki za 200-300zł i tak będą technicznie gorsze od tej karty. Nic. Właściwie to nie mam karty dźwiękowej (zintegrowana). Jeżeli chodzi o dźwięk w komputerze, to niestety nie orientuje się zbytnio w tym temacie. Pomyślałem jednak, że skoro mam zamiar kupić nowe głośniki (stare "ledwo zipią") to przydałoby się kupić do nich kartę dźwiękową. Bo co z tego, że wywalę kase na nowe głośniki skoro nie będę mógł w pełni wykorzystać ich funkcji. Chyba dobrze rozumuje? :) Do tego pomyślałem sobie, że fajnie by było pograć sobie w taką gre jak Thief z EAXsem (czy innymi wodotryskami). Zintegrowana karta dźwiękowa raczej mi tego nie zaoferuje... Ok, pozwolę sobie podsumować wasze porady. :) 1) Kupując zaproponowane przeze mnie karty za niewielką cene, jakość dźwięku praktycznie nie poprawi się w stosunku do tej, jaką mam teraz. Jednak jeżeli chodzi np. o wspomnianego wcześniej Thiefa, to będę już mógł sobie pograć z EAXksem. 2) Audigy 1 OEM (cena około 100zł) to minimum. (Mam prośbę, mógłby ktoś dać linka do inf. o takiej karcie?) 3) Głośniki 2.1 > dwa głośniki 4) Jest możliwość kupienia taniej używanej karty. Tu padła propozycja SB Live (jednakże też kilka wad było). Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły jaki model karty używanej byłby w mojej sytuacji najodpowiedniejszy? 5) Karta SB Live Value... Czy cena 40-65zł to cena nowej, czy używanej karty i czy rzeczywiście wartą się nią zainteresować? To takie małe uporządkowanie. Czekam na wszelkie porady i sugestie (związane z tematem oczywiście ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zainteresowałbym się na Twoim miejscu Terratec Aureon 5.1 - kupisz w cenie ~70zł. Ale jeżeli planujesz głośniki stereo, to lepiej zostawić AC97 w spokoju i kasę na kartę dołożyć do głośników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Ja mam takie pytanie, czym dokladnie rozni sie audigy od audigy se ??Najprawdopodobniej Audigy SE to wariant Live24, czyli prosta karta pozbawiona DSP. Dzwięk zapewne na tym samym poziomie co Audigy2, bo przetworniki chyba te same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Najprawdopodobniej Audigy SE to wariant Live24, czyli prosta karta pozbawiona DSP. Dzwięk zapewne na tym samym poziomie co Audigy2, bo przetworniki chyba te same.dokladnie - SE nie jest oparta o EMU10K1 tylko o jakis inny procesor -> sporo funkcji jest emulowanych przez sterowniki/oprogramowanie = wieksze obciazenie systemu i mniejsza elastycznosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 lajw ;) używki chodzą po 30-50zl a ostatnio mój kumpel sprzedał za 15 (swoją drogą baran) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zainteresowałbym się na Twoim miejscu Terratec Aureon 5.1 - kupisz w cenie ~70zł.O ile dobrze pamietam, to sa 2 typy Aureona 5.1. Pierwszy to Aureon 5.1 Fun, którego trudno polecać, drugi to Aureon 5.1 Sky, którego chyba nie da się kupic za 70zł. Ale jeżeli planujesz głośniki stereo, to lepiej zostawić AC97 w spokoju i kasę na kartę dołożyć do głośników.Też tak sądzę :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Ale jeżeli planujesz głośniki stereo, to lepiej zostawić AC97 w spokoju i kasę na kartę dołożyć do głośników. Zależy jakie jest jego AC97 (niektóre grają czysto inne nieakceptowalnie) i jakiej klasy stereo chce kupić. Karta musi być rozsądnie dobrana do głośników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) O ile dobrze pamietam, to sa 2 typy Aureona 5.1. Pierwszy to Aureon 5.1 Fun, którego trudno polecać, drugi to Aureon 5.1 Sky, którego chyba nie da się kupic za 70zł. Nie mylisz się. Fun to coś jak sb live Sky to coś co mocno goni A2 ZS Kiedyś miałem tą karte. Naprawde bardzo przyzwoity produkt !! Ale ja ją sprzedałem za niecałe 300pln ze 2 lata temu i niewiem czy da redę ją teraz kupić za 70pln... a zresztą o te karte teraz bardzo cięzko bo dystrybutora nie ma na plske :mur: popej-> SB Live może dogonic jakością CD ale maksymalnie takiego bumboxa :wink: Edytowane 7 Grudnia 2005 przez Bartek-83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 O ile dobrze pamietam, to sa 2 typy Aureona 5.1. Pierwszy to Aureon 5.1 Fun, którego trudno polecać, drugi to Aureon 5.1 Sky, którego chyba nie da się kupic za 70zł. Jest jeszcze Aureon 5.1 PCI, czyli Fun bez wyjść optycznych. Czy trudno je polecać? Takie same CMI8738, jak te z linków kolegi, które sam znalazł, tyle że w przyzwoitszym wykonaniu. 5.1 działa, EAX2 też, do mp3 i divX jak w pysk strzelił. Cud techniki to to nie jest, ale za tą kasę trudno kupić coś lepszego z gwarancją, a kolega napisał już, że 60 a 100zł to dla niego różnica. Ale fakt, kupić je już ciężko, zapomniałem, że veracomp już tego nie rozporwadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Sorry pomyliłem się !! Terratec Sky mcno goni A2 Platinum xE a nie ZS !!!! http://www.tomshardware.pl/video/200308211/index.html ponad to uważam że w tym teśćie faworyzują produkty creative'a :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Fun to coś jak sb liveMoim zdaniem daleko mu do SB Live. Przy porównywalnej cenie, SB Live ma prawdziwe DSP z ponad 2 milionami tranzystorów i wydajności porównywalnej do Pentium I oraz jeden przyzwoity DAC, przypadkiem na kanałach tylnych :-) popej-> SB Live może dogonic jakością CD ale maksymalnie takiego bumboxa :wink:Jak znajdę chwilę czasu, to spróbuję zrobić pomiary. Z tego co pamiętam wyciągał sensowne 90dB dynamiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Ja nie mam zamiaru się kłócić... Po prostu wiem co słyszę i nikt nie zdoła mnie przekonać że jest inaczej :wink: Poza tym jak na moje ucho to SB ma problemy z przetwarzaniem pełnego pasma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Bylem dzisiaj w ESC, 159zl Audigy2 OEM ze sledziem, cd i naklejka. Maja ostatnie sztuki wiec jak ktos jest zdecydowany to niech sie spieszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Po prostu wiem co słyszę i nikt nie zdoła mnie przekonać że jest inaczej :wink:W takim razie mały off-topic na temat "wiem, co słyszę": http://www.media.uio.no/personer/arntm/McGurk_english.html :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 (edytowane) audio-visual illusion :wink: Szumblaster to nie iluzja :wink: Edit====== Ciężko dogonić dźwięk CD (nie mówię tu o konstrukcjach z początku lat 90 i to tych najbardziej wykastrowanych takich producentów jak Technics czy Yamaha które można na allegro dorwać w cenie Live) Głupi Marantz 43 (który jest w zasadzie mega kastratem z poprzedniego wieku :wink: ) prezentuje poziom który jest absolutnie nie osiągalny dla Live'a. Edytowane 8 Grudnia 2005 przez Bartek-83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keffets Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 (edytowane) Zależy jakie jest jego AC97 (niektóre grają czysto inne nieakceptowalnie) i jakiej klasy stereo chce kupić. Karta musi być rozsądnie dobrana do głośników. Hmmm to rozwiązanie wydaje mi się interesujące. :) Bo właściwie karte muzyczną chcem kupić ze względu na zakup nowych głośników (to nie główny cel, dlatego szukam czegoś naprawde taniego). Tylko ile takie głośniki by kosztowały i czy rzeczywiście nie warto wtedy kupować choćby najtańszej dźwiękówki? O ile dobrze pamietam, to sa 2 typy Aureona 5.1. Pierwszy to Aureon 5.1 Fun, którego trudno polecać, drugi to Aureon 5.1 Sky, którego chyba nie da się kupic za 70zł. Poszukałem trochę w necie tych Aureonów 5.1 i znalazłem w dwóch miejscach. Pierwsza oferta szególnie mi się spodobała: http://infoglob.pl/sklep/podzespoly/2418/15933/opis.html Szczególnie ta cena. Oferta jakby stworzana dla mnie. ;) Cena jaka jest widać, a do tego o dziwo piszą, że karta jest dostępna... Drugie miejsce to sklep sirius.pl http://wwww.sirius.pl/towar_lista.php?PubK...0&TowarId=15925 Tylko jedna rzecz mnie zdziwiła... Mówicie, że wersja FUN jest gorsza od wersji SKY. Dlaczego więc FUN kosztuje 160 PLN, a SKY 80 PLN? O_o Hmmm, cóż... Byłbym nawet skłonny wydać trochę więcej (80zł :) ). Czy jednak rzeczywiście warto? A może czyjeś sokole oko dostrzegło coś lepszego? :) DOPISANE PÓŹNIEJ: Przeglądałem przed chwilą oferty na allegro... W "moim" przedziale cenowym znalazłem sporo kart Sound Blaster Live! 5.1. Wiem, że różnie tutaj pisaliście o tej karcie, a to, że lepsza od Aureona, a to, że gorsza... Przyglądając się tym kartą (SB live) rozróżniłem dwa typy: CT4830 i SB0220. Wydedukowałem, że ta druga opcja jest lepsza. :) Czy warto by było kupić coś takiego?: http://allegro.pl/show_item.php?item=75578654 http://allegro.pl/show_item.php?item=75834291 http://allegro.pl/show_item.php?item=75814870 (ta to SB0230) http://allegro.pl/show_item.php?item=76103746 (tu SB0240) Wiem, że cena może jeszcze podskoczyć itp. Jak już pisałem wcześniej posiadam dość małą wiedze na temat dźwięku w komputerze, dlatego jeżeli moje rozważania wydają wam się nielogiczne to cierpliwie wytłumaczcie w czym błąd. :) Edytowane 8 Grudnia 2005 przez Keffets Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 (edytowane) hehehe.... 80pln za SKY :D Ale moim zdaniem to pomyłka na 99% a jeśli nie to ja chce takie 4 :D Czy warto ? Przeczytaj test który już wcześniej podałem. edit CT4830, SB0220 miałem obie wiekszych roznic raczej brak z wyjatkiem jednej jedna ma 4.1 druga 5.1 przynajmniej tak mi się wydje jak się mylę to napewno mnie poprawią Edytowane 8 Grudnia 2005 przez Bartek-83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Poszukałem trochę w necie tych Aureonów 5.1 i znalazłem w dwóch miejscach. Pierwsza oferta szególnie mi się spodobała: 1801840[/snapback] Drugie miejsce to sklep sirius.pl 1801840[/snapback] Przeglądałem przed chwilą oferty na allegro... W "moim" przedziale cenowym znalazłem sporo kart Sound Blaster Live! 5.1. Wiem, że różnie tutaj pisaliście o tej karcie, a to, że lepsza od Aureona, a to, że gorsza... Lepsza pod tym względem, że to pełnowartościowa dzwiękówka z własnym DSP, a aureon fun to tylko kodek - do dekodowania dźwięku używa głównego procesora. Kurna, może spróbować kupić tego SKY za 80zł - a nóż się uda? O_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keffets Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Wydaje mi się (teraz jakoś nie mogę tego znaleźć), że ktoś napisał "kupuj tylko jezeli będziesz używał z głośnikami 5.1". Planuje zakup głośników 2.1, czy więc karta dźwiękowa jest mi potrzebna? Czym różni się ten Terratec PCI od wersji SKY? A z tym SKYem za 80zł z siriusa to można kupić i jeżeli to pomyłka kłucić się później. Można też wysłać im maila z zapytaniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Wydaje mi się (teraz jakoś nie mogę tego znaleźć), że ktoś napisał "kupuj tylko jezeli będziesz używał z głośnikami 5.1". Planuje zakup głośników 2.1, czy więc karta dźwiękowa jest mi potrzebna? Tak, ale nie 5.1 - zwykła stereofoniczna. W praktyce wystarczy Ci zapewne Twoje zintegrowane AC'97, chyba że gra naprawdę fatalnie, czego z całą pewnością nie mogłeś dotąd stwierdzić, jeżeli używasz komputerowych pierdziawek za 25zł. Jeżeli głośniki mają być 2.1, to zostaw AC'97 w spokoju i dołóż kasę do lepszych głośników. Czym różni się ten Terratec PCI od wersji SKY?Już o tym pisałem, z tym, że nie jestem tego pewien, w kilku miejscach znajduje sprzeczne informacje. A z tym SKYem za 80zł z siriusa to można kupić i jeżeli to pomyłka kłucić się później. Można też wysłać im maila z zapytaniem...Ani mi się waż z tym mailem - mam zamiat spróbować go kupić, od dawna sobie ostrze na niego zęby ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Ani mi się waż z tym mailem - mam zamiat spróbować go kupić, od dawna sobie ostrze na niego zęby ;]imho nawet jak za 160zł to świetna karta. jak bedziesz miał to sie pochwal i napisz co sądzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...