Neuer Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Witam. Mam do dyspozycji około 5000 zł. Zamierzam zmodernizować kompa, pozostawiając jednak dysk twardy (80 gb Seagate'a jeszcze mi wystarcza) Tak więc po dłuuugich wymyślaniach i kalkulacjach doszedłem do następującego wniosku iż dobrym wyborem byłoby zakupić: -Asus P5ND2-SLI Deluxe -Pentium 4 650 3,4 GHz, 64 bit box, 800 Mhz -Corsair TWIN2X1024-5400C4 4-4-4-12 675 Mhz -Gigabyte GeForce 6800 GT GV-NX68T256DH (lub Gigabyte GV-NX68T256D-B) -BenQ DW1640 -Enermax Noisetaker 485W EG495AX-VE -jakaś lepsza obudowa (tylko trudno znaleźć bez zasilacza) Pamięć, zasilacz i nagrywarkę DVD wziąłem z rankingu Chip'a. Wiem, że krążą różne opinie co do tego rankingu (że ocena jest subiektywna, itd.), ale wydaje mi się, że są to całkiem przyzwoite pozycje. Intel, bo pomimo, że się bardziej grzeje, to mam do niego sentyment (piszę teraz na p3 500 MGz :D ), a poza tym posiada ważny dla mnie HT - dużo robię wiele rzeczy na raz: necik, musik, gadugadzik, photoshopik itp. Wydajność też jest dla mnie bardzo ważna w grach 3D i zapewne tutaj odezwą się zwolennicy AMD (też brałem po uwagę zakup Athlon 64 3500+) że jest wydajniejszy, no ale nie ma HT. Asus z SLI, ponieważ kieeedyś moooże dokupię drugiego 6800 gt. Krążąc po forach, zauważyłem, że dużo osób nie za dobrze myśli o chipsecie nVidii, twierdząc, że to kicha. Mnie nVidia nigdy nie zawiodła (może dlatego że miałem w życiu tylko jedną jej kartę graficzną, której używam do dziś - GeForce 2 mx, który jak na swoje czasy był dobry i tani :D). Płyta chyba nie obsługuje dwurdzeniowców, ale to dla mnie zbyt odległa perspektywa. Pomimo, że teraz Intel i AMD skupią się głównie na prockach wielordzeniowych, to tego kompa nie zamierzam modernizować przez kilka lat. Jak znów będzie trzeba - to kolejny skok w nowe sloty, szyny itd. 1 Gb w dual'u mi wystarczy. Pamięci mają stosunkowo niskie timingi i szybką szynę. O nagrywarce Benq też dużo dobrego słyszałem, chociaż od groma ludzi proponuje lg. Ale moim zdaniem benq jak i lg robią teraz dobre nagrywarki (a propos nie wiem skąd u ludzi przekonanie że cokolwiek jest od lg to jest to złom i kaszana?) GeForce 6800 Gt od Gigabyte'a. Jednak są 2 opcje: GT GV-NX68T256DH lub GT GV-NX68T256D-B. Ta druga jest tańsza o kilka złotych i ma referencyjne chłodzenie nVidii, z uroczą syrenką. Ta pierwsza to karta tradycyjnie na Gigabyte'owskiej, niebieskiej płytce. Ma duży, żółty radiator, lekko udziwniony. Tu natomiast, podobno lepiej sprawdza się model z chłodzeniem referencyjnym, bo ten drugi, pomimo, że z bajerowanym chłodzeniem, jest głośniejszy, co więcej ów bajerowany radiator nie chłodzi tak jak wygląda :D Zasilacz Enermax, chociaż myślałem także nad jakimś Topower'em, ale o nie trudno w Łodzi. Podobno stabilny, wydajny i cichawy :D No i oczywiście obudowa, ale tożto przecież kosmetyka, znajdę jakąś bez zasilacza. Czy to dobry wybór? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 DFI LanParty UT nF4 Ultra-D 526 AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX 1325 2*1gb samsung uccc 700 LEADTEK GeForce 7800GT 256MB DDR3/256b TV/DV/VI PCI-E 1338 CD-ROM 65 Tagan TG480-U01 Black 370 obudowa 300 myszka 60 klawiatura20 niecałe 5000 a lepsze od pentiuma bo ma 2 rdzenien i2gb i lepsza grafe i w ogole wypas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 tylko co tam robi myszka za 60 zl klawiatura za 20 (?!) i CDROM za 65 ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 tak zeby miał nowe myszka za 6 dych nie jest zła a tak szczerze to jest z mojej rozpiski na nowego kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...