lukow Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Mam kartę graficzną Sapphire X800GT 256MB AGP opartą o chip R420. Podczas programowania w/w karty nieprawidłowo zapisał się bios do pamięci. Układ bios to scalak ST o oznaczeniu 25P05VP. Mam wszystkie instrukcje producenta układu włącznie ze chematem programatora. Jest jakiś ratunek by zaprogramować układ bez wylutowywania z płytki? Ewentualnie jak można układ przywrócić do życia używając jakichkolwiek narzędzi programistycznych tudzież sprzętowych (mimo posiadania materiałów od w/w chipa jestem laikiem w sparawach elektronicznych, znaczy się nie czuję się dość na siłach by zaprogramować układ). P.S. metoda: odpalamy komputer na karcie PCI i programujemy X800GT na AGP nie działa, Atiflash oraz Flashrom nie wykrywają karty! (wcześniej rozpoznawały poprawnie). Sprawdzane na kilku komputerach - wszędzie to samo P.S.2 to wszystko jest spowodowane tym, że chciałem odblokować dodatkowe potoki na swojej karcie. Ani bios z XT/Pro nie pomógł, ani malowanie mostków (wpierw zdarłem lakier w miejscu przecięcia mostka). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Bo to musi byc poprostu bios z gto ale agp:). Jak tylko go dorwe to to sprawdze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 niestety bez lutowania sie nie obejdzie co prawda ja nikgdy nie wylutowywalem ukladu z karty tylko przylutowywalem kabelki ale i tak trzeba to zrobic zewnetrznym programatorem napisz skad jestes moze pomoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...