Skocz do zawartości
macr0n

Vsync I Fps

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy wymusze vsync z poziomu sterownikow to fps ze 125 spada mi do 85. Zauwazylem, ze po wlaczeniu tej opcji fpsy wynosza tyle samo co odswiezanie ekranu. Pewnie taka jest zasada dzialania tej opcji, ale mam takie pytanie. Da rade w jakis sposob podniesc fpsy z tych 85 do 125 (przyzwyczajenia robia swoje) bez zmiany odswiezania ekranu(monitor blokuje) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się wyświetlić więcej klatek niż odświeżanie (więc nie rozumiem o jakie przyzwyczajenia Ci chodzi) . Kiedy dasz synchronizację na OFF to wtedy obraz się dzieli na części bo np. do połowy jest jedna klatka i dalej kolejna (widać odkształcenie). Do grania i pracy (po prostu oglądania) synchronizacja powinna być zawsze włączona. Do benchmarków aby nie zaniżać możliwości karty wyłączona.

ps. jeśli chcesz mieć przy synchronizacji więcej niż 85 fps daj wyższe odświerzanie np. 90 lub 100 Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie myk polega na tym, ze przy vsync wylaczonym mam w q3 stale 125fps, licznik jest wbudowany w grze, natomiast po wlaczeniu natychmiastowo spada do 85 czyli tyle ile jest w tym momencie ustawione odswiezanie (przy rodzielczosci 800x600, bo w takiej gram dla mojego monitora to max 85Hz), a roznica pomiedzy 125 a 85 w q3 jest bardzo zauwazalna, kazdy gracz ci to potwierdzi

ps. jeśli chcesz mieć przy synchronizacji więcej niż 85 fps daj wyższe odświerzanie np. 90 lub 100 Hz.

Da rade w jakis sposob podniesc fpsy z tych 85 do 125 (przyzwyczajenia robia swoje) bez zmiany odswiezania ekranu(monitor blokuje) ?

chyba pozostaje mi tylko wymiana monitora ;)

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vsync polega na tym ze częstotliwość wyswietlania klatek przez karte graficzna jest synchronizowana z częstotliwością odświeżania obrazu na monitorze i przy włączonej opcji nie ma możliwości uzyskania więcej FPS niż częstotliwość odświeżania monitora wtedy się po prostu wyłącza te opcje

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi