Skocz do zawartości
Adyan

Arctic Cooler Freezer 64

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam Athlona64 3200 Venice+Arctic Cooler Freezer 64 na plycie ASROCK939 DUAL-SATA2 i mam 2 pytania:

1. Czy ten cooler posiada czujnik regulacji obrotów? , bo mój AC Freezer64 caly czas obraca się z prędkością 2220-2250 obrotów i nie wiem czy jest to normalne ?

2. Na tym coolerze mam temperature 38 C w spoczynku i 45 C w stresie i czy są to temperatury bezpieczne i zadawalające ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1) obroty: norma, ja mam na max koło 2200 RPM, frezery nie mają żadnych regulatorów, chyba że do kupisz

ad 2) tempy rozsądne, ja na Sempronie 2600/64bit mam 35*C w Prime95

Edytowane przez Bobslej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Posiadam Athlona64 3200 Venice+Arctic Cooler Freezer 64 na plycie ASROCK939 DUAL-SATA2 i mam 2 pytania:

1. Czy ten cooler posiada czujnik regulacji obrotów? , bo mój AC Freezer64 caly czas obraca się z prędkością 2220-2250 obrotów i nie wiem czy jest to normalne ?

2. Na tym coolerze mam temperature 38 C w spoczynku i 45 C w stresie i czy są to temperatury bezpieczne i zadawalające ?

Ad jeden jak napisał poprzednik czyli nie ma regulacji - mozna to zrobić "voltami" lub ustawieniami w biosie jesli płyta je posiada.

Identyczny procesor bez podkręcenia chłodzony identycznym jak u Ciebie freezerem64 tylko 1600 obr/min (regulacja z biosu) przy temperaturze pokoju teraz ok 21st ma

spoczynek - 26 stopni (www - poczta - gg - obecnie mam tyle pisząc tego posta)

stress 39 stopni (po godzinie prime lub wymagającej aplikacji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś musisz mieć źle posadzonego tego freezera, u mnie na 3000+ jest 30* a w stresie max 36, więc przypuszczam że u ciebie było by to z +2st więcej raczej nie, obroty są takie jak podałeś i jest głośny, po podłączeniu regulacji obrotów wariują odczyty, prawie wszystko trzeba powyłączać z BIOSu bo nie wystartuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi