Skocz do zawartości
oskarro

Chłodzenie Dla Gorącego Athlona

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

mam pytanie, co bedzie lepiej chłodziło gorącego athlona xp 1700 na 2300mhz przy 1.775v. ?

pentagram [zalman] 80CU, czy ten thermaltake pipe 101 thermaltake ?

ten thermaltahe np, z cichym wentylem arctic 80mm.

chodzi też o to, zeby ciche to było :rolleyes:

procesor jest bardzo gorący.... na chłodzeniu trochę lepszym niż boxowe, po 10min prime95 ma ponad 70*C. dodam, ze obudowa dobrze wentylowana, pasta to ocz. na standardowych ustawieniach [1466mhz, 15v], ma 35*C wiec różnica jest duża...

dodam, ze wysiliłem sie, i czytałem tematy o tym coolerze, ale porównania z 80cu nie znalazłem...

czekam na odpowiedzi, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze cos takiego? jak to sie spisuje

ThermalrightSLK

czy moze lepiej dolozyc kilka zlotych i wziazc Towera

TTower

Niektorzy tez stosowali freezery na sA, ale temat o freezerkacj nie dziala, wiec nie wiem jak z tym do konca jest

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie, co bedzie lepiej chłodziło gorącego athlona xp 1700 na 2300mhz przy 1.775v. ?

procesor jest bardzo gorący.... na chłodzeniu trochę lepszym niż boxowe, po 10min prime95 ma ponad 70*C. dodam, ze obudowa dobrze wentylowana, pasta to ocz. na standardowych ustawieniach [1466mhz, 15v], ma 35*C wiec różnica jest duża...

Ten proc to Palomino czy Thoroughbred ?, bo jak Palomino to on poprostu taki goracy zawsze jest i proces 0.18 mikrona robi swoje. To chlodzenie co wybrales (TT Cool Pipe 101 + Fander 92mm) mi rowniez wydaje sie najbardziej optymalne. Kilka lat temu mialem Athlona XP 1600+ na radiatorku Zalman CNPS6000-Cu i tez osiagal okolo 67*C w stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten proc to Palomino czy Thoroughbred ?, bo jak Palomino to on poprostu taki goracy zawsze jest i proces 0.18 mikrona robi swoje. To chlodzenie co wybrales (TT Cool Pipe 101 + Fander 92mm) mi rowniez wydaje sie najbardziej optymalne. Kilka lat temu mialem Athlona XP 1600+ na radiatorku Zalman CNPS6000-Cu i tez osiagal okolo 67*C w stresie.

Palomino nigdy by nie poszedl na 2,3ghz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie ten TT na allegro 80 zl + ten Fender 20 + koszty wysylki 6 zl wychodzi 106

To ja bym proponowal zakupic PEntagrama 120 CU

Dzis dokonalem tego wyboru i mam i cisze i wydajnosc na Bartonie 2600+@2300 v1.9

W stresie nie wychodzi poza 50'C w Idle 43 przy 1200 Obr/min Jest nie slyszalny pasta Arctic Ceramiq swiezo nalozona (musi sie wygrzac)

Edytowane przez erOl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten pentagram 120, to odpada, bo nei wejdzie mi do obudowy... :rolleyes:

a ten procek to, tak, Thoroughbred....

ciepła z niego bestia :wink:

a pentagram, 80cu na najniższych obrotach chyba by nie dał rady co? bo ne chce zeby mi tam wył w obudowie...

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to zalezy jak na to spojrzysz...

Ja tez sie dlugo wachalem.. poniewaz posiadam zaledwie midi tower i abit nf-7 gdzie socket jest zaraz przy zasilaczu!

Jednak postawilem na cisze i wydajnosc i zasilacz narazie powedrowal na spod kompitera poza obudowe! Przy najblizszej nie okreslonej w czsie okazji zmienie bude na medium tower i wtedy spowrotem wroci na swoje miejsce!

Naprawde cooler wart swej ceny i tego zeby zasilacz wyladowal poza obudowa :]

Edytowane przez erOl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze cos takiego? jak to sie spisuje

ThermalrightSLK

czy moze lepiej dolozyc kilka zlotych i wziazc Towera

TTower

Niektorzy tez stosowali freezery na sA, ale temat o freezerkacj nie dziala, wiec nie wiem jak z tym do konca jest

ten tower to nie wyrwie mi socketa ? :D

aż strach pomyśleć...

a to że on jest częściowo z alu, to przez to nie bedzie on mniej wydajny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie urwie ;)

konstrukcja bardzo przemyslana... styk z prockeim miedziany (dobrze ODBIERA cieplo), dalej aluminium (dobrze ODDAJE cieplo), co chciec wiecej ;)

Tylko sa pewne problewmy z montazem:

1. Trzeba wyciagnac cala plyte, bo cooler ma mocowanie z tylu socketa

2. Jak za mocno przykrecisz (co dosc ciezko wyczuc) to luty z tylu plyty przebijaja sie przez izolacje montazu coolerka i jest zwarcie. (To mocowanie jest podobne jak w Zalmanach i Pentach na karty graficzne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi