Skocz do zawartości
partyboy666

GeForce 6800 GS

Rekomendowane odpowiedzi

OT: wlasnie zalozylem do swojego GS-a Arctic Cooling VGA Silencer NV5 (Rev. 3) i polecam jak ktos sie zastanawia bo temperatura na rdzeniu spadla z 60 do 42 stopni...

edit: moze ktos napisze na ile maks podkrecil wersje na AGP???

Pochwal sie ile wyciagnales z tego AGP, co? Bo widzisz ja tez chcialem brac AGP, ale to ze pci-e maja lepsze wyniki sklonilo mnie do zmiany platformy. I podaj tez wyniki w smarkach to bedzie jakies odniesienie. Moja pci-e tak dobrze sie nie kreci, a stara plytke jeszcze mam w domu, wiec moze jesli twoje wyniki beda na odpowiednim poziomie to odkrece ten caly interes... :D Bo na tym Asusie to nawet proca nie moge skrecic!

Wiec jak mozesz to rzuc tu jakimis konkretami swojej karty.

Edytowane przez po25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn tak: w tej chwili to zabawe z OC sobie odpuscilem. Pare dni temu walnal zasilacz(prawdpodobnie nie wytrzymal po zmianie grafy) i razem z zasilaczem plyta sie zjarala(mostek poludniowy) wiec teraz jade na awaryjnej plycie i nawet procka mi nie widzi 2500+ czyli takiego jak mam tylko 1700+...i ramu tez weszlo tylko 512....wogole kompa mam strasznie zamulonego teraz...no ale do rzeczy: zanim mi sie zjaral zasilacz to cos probowalem: na 16 potokow i 6 vertexow karta wstala ale niestety przy probie odpalenia 3DM 05 zwis i niebieski ekran (nie wiem moze to byla wina zasilki) w kazdym razie musialem wrocic do standardowych ustawien, prawdopodobnie poprostu mojej nie da sie zmodowac i juz...rdzen z 350 dalem na 410 narazie maks oczywiscie stopniowo i wszystko bylo ok...na rdzeniu 400 i pamieciach 1100 w 3DM 05 mialem 4900 pkt a w 06 2150 pkt (procek athlon xp 2500+)...ale ja tylko przyjdzie plyta z serwisu to bede probowal jeszcze ja krecic bo nie po to inwestowalem tyle kasy w grafe i chlodzenie...w kazdym razie pod koniec lutego mam zamiar zaczac ja testowac wiecej i wtedy walne wszelkimi wynikami...narazie tyle co moge napisac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam male pytanie, instalowac orginalne stery nv czy te ze strony msi (dla msi 6800gs)?? instalowac te narzedia msi z dolaczonej plyty?

przetestuj te i te..chociaz nieraz te od producenta karty sa zdecydowanie lepsze, ale nie jest to regula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche pojezdziłem po moim PoV 6800 GS. Kreci sie raczej kiepsko bo rdzeń na 500 i pamięci na 1900 stabilnie ...

Stery nv wykryły 515/1900 ale w marku 05 migały wtedy tekstury :(

Wyniki w defaulcie [5000 - 3dmark05] [11000 - 3dmark03]

Co do karty to total referencyjna - nawet naklejka nvidia, tylko z drugiej strony mały znaczek PoV. Przynajmniej mysz fajna :)

Jakie najlepsze sterki na dzien dzisiejszy do tej grafy polecacie (teraz jade na 81,98) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tą myszką to serio mówicie że daje POV?? bo z tego co wiem jak kumpel kupił GSa z POVa to nic nie dostał (no kabelki były).....musze mu to przekazać jeśli tp prawda :D

Tak z ta myszka to prawda. Przy mnie przyjechaly do sklepu 2 takie karty i obie z myszkami.

Watcher no to twoja troszku lepiej sie kreci. U mnie maks to 495/1154. Podam ci jeszcze moje wyniki dla porownania:

03: default = 11282 pkt, oc = 12675 pkt

05: default = 4990 pkt, oc = 5703 pkt

06: default = 2322 pkt, oc = 2663 pkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem kupić gf 6800gs PCI-E od Leadteka, jednak nigdzie w tej chwili niemozna go dostac, wiec wybor padnie chyba na MSI(raczej z testow wynika że karty te niewiele sie różnią, jezeli wogule sie roznia, pozatym najtaniej znalazłem ją na komputroniku w promocji jest za 819 zł :)), wiec kilka pytan do posiadaczy tej karty:

1.Ile maksymalnie udało ci się ją podkręcic bez wystepowania artefaktow(wiem, kazda karta kreci sie inaczej).

2.Czy z karta dostajemy program do regulowania obrotami wiatraczka ?, z testów wynika że jest głośny, dla mnie głośny to on może być ale jak wyciskam z niego max możliwości a nie w windowsie gdy się patrzę w tapete :D

3.Zaniepokoił mnie jeden opis chłodzenia:

http://www.cooling.pl/product_reviews_info...&reviews_id=938

czy ktoś montował na 6800 gs MSI chłodzenie typu Zalman VF700 albo pentagram XC-80, czy były jakieś problemy z montażem tych chłodzen ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boxster założył na swojego GS'a Zalmana VF700 i zadowolony jest...czytaj stronę wcześniej...

co do zwolnienia obrotów wentyla - RivaTuner...

co do kręcenia - sam sprawdzisz...

Watcher - wg mnie 82.65 od TweakRus...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1943209[/snapback]

Boxster założył na swojego GS'a Zalmana VF700 i zadowolony jest...czytaj stronę wcześniej...

co do kręcenia - sam sprawdzisz...

Watcher - wg mnie 82.65 od TweakRus...

Raven sprawdzales te stery? Jakis rozsadny wzrost wydajnosci byl, czy raczej nic nowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja naprawde musze zmienić to chłodzenie tej katy bo ten wyjec mnie doprowadza do szału-wszystko jest znośne tylko ten GS tak wyje.Czytalem w recenzji ze gigabyte ma dosc głośne to chlodzenie ale zeby az tak.zmiejszenie obrotow zbyt duzych efektow niestety nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja naprawde musze zmienić to chłodzenie tej katy bo ten wyjec mnie doprowadza do szału-wszystko jest znośne tylko ten GS tak wyje.Czytalem w recenzji ze gigabyte ma dosc głośne to chlodzenie ale zeby az tak.zmiejszenie obrotow zbyt duzych efektow niestety nie daje.

Nie wiem jak u Ciebie jest (moze trafil Ci sie jakis specjalny wyjec), ale u mnie mam w Windzie 30% obrotow i karty wogule nie slychac. Co do gry na sluchawkach, to niestety czasem nawet do sluchawek potrafi dotrzec to wycie kiedy wentyl wskoczy powyzej 70% obrotow. Niestety ta karta nie jest dla osob wielbiacych cisze. Jesli ktos taki decyduje sie na ta karte, to od razu musi miec na uwadze zmiane chlodzenia. To jest chyba jedyny mankament tej karty. Ale slyszalem, ze na coniektorych nowych kartach Ati sa jeszcze gorsze suszarki wiec obiektywnie ta karta jest jeszcze relatywnie dosc cicha. (ASUS 9999le mial jeszcze gorsza suszarke i jakos sie dalo wytrzymac).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak u Ciebie jest (moze trafil Ci sie jakis specjalny wyjec), ale u mnie mam w Windzie 30% obrotow i karty wogule nie slychac. Co do gry na sluchawkach, to niestety czasem nawet do sluchawek potrafi dotrzec to wycie kiedy wentyl wskoczy powyzej 70% obrotow. Niestety ta karta nie jest dla osob wielbiacych cisze. Jesli ktos taki decyduje sie na ta karte, to od razu musi miec na uwadze zmiane chlodzenia. To jest chyba jedyny mankament tej karty. Ale slyszalem, ze na coniektorych nowych kartach Ati sa jeszcze gorsze suszarki wiec obiektywnie ta karta jest jeszcze relatywnie dosc cicha. (ASUS 9999le mial jeszcze gorsza suszarke i jakos sie dalo wytrzymac).

Jak macie skrecone obroty?

W 2d macie 30%??

a w low 3d-53%

performance 3d-70%

Czy jakos inaczej?

Jakos mi sie ja uciszyc-miałem w 2d 40% i dosc ja slyszalem teraz jest na 32% i juz mi nie przeszkadza.Najgłosniejszy jes teraz niby taki cichutki Tagan 380Uo1.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbezpieczniej dla 2d to jednak 30 %, ponizej to juz zaczyna temperaturke lapac. Ale przy 30 jest naprawde nieslyszalny...

Ja mam tak: 30%

45%

53%

Chyba ze chce dluzej pograc to wtedy ustawiam performance na 70% (tak dla pewnosci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko, bo dawno nie siedze w temacie.

Czy kazda 6800gs na agp moduje sie na 16p i 6v ? Dokladniej chodzi mi o te karte. Wiem, ze 6800gs sie moduje tylko nie wiem czy wszystkie czy sa modele (tak jak x800gto2) ktore maja na to wylacznosc :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moduje sie kazda (nv40) ,a kwestia smieci na ekranie po zmodowaniu to druga sprawa :) pozdro

hmmm czyli nie jest tak pieknie, jak by moglo byc :-| Z jednej strony jest prawdopodobienstwo, ze bedzie ladnie czysto i defacto osiagniemy wydajnosc "nowego hiciora" 7800gs z 16p i 6v. Z drugiej jezeli beda smieci to na stocku wydajnosc bedzie mniejsza niz x800gto tez z 12p ale z rdzeniem @ 400 :?

Edit: no ale jest SM3 w 6x00

very hard choise.......

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko, bo dawno nie siedze w temacie.

Czy kazda 6800gs na agp moduje sie na 16p i 6v ? Dokladniej chodzi mi o te karte. Wiem, ze 6800gs sie moduje tylko nie wiem czy wszystkie czy sa modele (tak jak x800gto2) ktore maja na to wylacznosc :?

mam ta karte....moja akurat sie nie zmodowala, chociaz nie przesadzam sprawy bo mialem klopty z zasilka i plyta glowna (zjaraly sie) i napewno jak kompa bede mial sprawnego w 100% to bede modowal ponownie, ale niektore z nich napewno sie moduja...sprzedawane na allegro sa od @Arte cos tam bodajze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem kupić gf 6800gs PCI-E od Leadteka, jednak nigdzie w tej chwili niemozna go dostac, wiec wybor padnie chyba na MSI(raczej z testow wynika że karty te niewiele sie różnią, jezeli wogule sie roznia, pozatym najtaniej znalazłem ją na komputroniku w promocji jest za 819 zł :)), wiec kilka pytan do posiadaczy tej karty:

1.Ile maksymalnie udało ci się ją podkręcic bez wystepowania artefaktow(wiem, kazda karta kreci sie inaczej).

2.Czy z karta dostajemy program do regulowania obrotami wiatraczka ?, z testów wynika że jest głośny, dla mnie głośny to on może być ale jak wyciskam z niego max możliwości a nie w windowsie gdy się patrzę w tapete :D

http://www.cooling.pl/product_reviews_info...&reviews_id=938

czy ktoś montował na 6800 gs MSI chłodzenie typu Zalman VF700 albo pentagram XC-80, czy były jakieś problemy z montażem tych chłodzen ?

pozdrawiam

moja MSI poszła na 515/1260 i to juz jest max!

programu do wiatraka nima,ale ktos juz tez napisał ze rivatuner jest. ja nawet kabelka niemiałem w pudle!

no i chcę ja sprzedać!!!

czy 750 to zbyt wiele???

bo niema chętnych na nią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@all Do PoV dołączona była następująca mysz http://www.pointofview-online.com/mouse.html

@SzperSon - z pamięciami troche mnie poniosło :) serio to idą na 1190mhz

@raven_88 - właśnie zasysam stery XTreme-G 82.65.v2 stąd: http://www.tweaksrus.com/index.php?option=...=127&Itemid=41/

W kwestii sterów na forum guru 3d napisali ze na róznych starach ta sama karta sie roznie kreci, z tego co wyczytałem komus skoczył o/c o 10% dzieki wymianie sterów (topik dotyczył sterów whql 83.40 puszczonych przez sparkle). Jutro potestuje dokładniej i napisze czy to zeczywiscie ma jakies znaczenie :)

Własnie panowie czym najlepiej regulowac te obroty wentyla - rivatuner czy jest cos lepszego?

Aha jak gram w COD:UO i generalnie wszystkie gry w OPENGL (do tej pory DOOM3) to na wysokości około 1/3 ekranu od dołu wydaje sie ze mam taką delikatną granice miedzy obrazem bardzo szczegółowym (ponizej tej granicy) a mniej szczegółowym (powyżej granicy). Linia ta wystepuje zawsze na dolnej granicy (bardzo to widac na ziemi w cod) lub tez w 1/3 odległosci z boków obrazu (monitora) - na ścianach. Czy to kwestia jakiegos filtrowania czy cos innego ? Czy to jest normalne? Efekt ten mam na sterach 81.89 (innych nie probowałem jeszcze)? Tez macie cos takiego w OPENGL ?

-----------------------------------------------------------

UPDATE - wyniki zze sterów XTreme-G 82.65.v2.exe

core/mem - score

425/1000 - 11179

500/1200 - 12697

500/1230 - 12720

495/1250 - 12659

495/1270 - 12663

495/1290 - 12753

495/1300 - 12762

499/1290 - 12759

Juz mi sie zygac chce od patrzenia na 3dmarka 2003 :)

Widac ze karta poszła jednak troche wyżej i to całkiem fajnie.

Edytowane przez Watcher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@all Do PoV dołączona była następująca mysz http://www.pointofview-online.com/mouse.html

@SzperSon - z pamięciami troche mnie poniosło :) serio to idą na 1190mhz

@raven_88 - właśnie zasysam stery XTreme-G 82.65.v2 stąd: http://www.tweaksrus.com/index.php?option=...=127&Itemid=41/

UPDATE - wyniki zze sterów XTreme-G 82.65.v2.exe

core/mem - score

425/1000 - 11179

500/1200 - 12697

500/1230 - 12720

495/1250 - 12659

495/1270 - 12663

495/1290 - 12753

495/1300 - 12762

499/1290 - 12759

Juz mi sie zygac chce od patrzenia na 3dmarka 2003 :)

Widac ze karta poszła jednak troche wyżej i to całkiem fajnie.

cos marne masz te wyniki!

ja u siebie na MSI mam tak:

stery 83.40

default =11658

510/1259=13491 i nijak nie mogę 13500 przekroczyć

Edytowane przez hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja MSI poszła na 515/1260 i to juz jest max!

programu do wiatraka nima,ale ktos juz tez napisał ze rivatuner jest. ja nawet kabelka niemiałem w pudle!

no i chcę ja sprzedać!!!

czy 750 to zbyt wiele???

bo niema chętnych na nią

Chcesz sprzedać kartę bo nie było kabelka? A nie lepiej dokupić po prostu? OC to raczej masz normalne dla tej karty, może nie rewelacyjne, ale czego się spodziewałeś? 600 na rdzeniu? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi