Skocz do zawartości
partyboy666

GeForce 6800 GS

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wytrzymałem! JejoX Ale ty masz problemy, dżizas krajst...Masz 20 a nie 10 stopni mniej niż na oryginalnym chłodzeniu to raz - chyba że nie umiesz mierzyć temperatury w stresie - ta karta wytrzymuje ponad 80 st. to dwa, i po trzecie temp. tej karty prawie nie ma wpływu na OC. Ja wydałem 100zł na Zalmana i żałuję, bo takie samo OC miałem na stocku, a po skręceniu karty na 30% cisza jak na Zalmanie.

Ziółka sobie zaparz jak taki nerwowy jesteś :wink:

Wczesniej miałem 64C w stresie a teraz mam 53C wiec wychodzi chyba ze roznica jest 11C a nie 20C <_<

Dopiero jak karte wykreciłem na 510/1100 to było 68-69C.

Co do Zalmana.Zgadzam sie ze moze oryginalne chłodzenie skrecone na 30% jest ciche...ale tylko w IDLE bo w stresie to juz wyje niemiłosiernie.

Update:Nie mogłem dzisiaj zasnac wiec w koncu wziąłem sie za podkręcenie mojego GS-a.Udało sie wykrecic na 520/1300 wiec wydaje mi sie ze jest całkiem dobrze.Przy 530 juz pare artow sie pojawiało wiec wolałem spuscic na 520.Pamiec krecila sie dobrze do 1330-powyżej juz arty i blokada ze strony Riva Tunera..Zrobiłem to samo i obniżyłem zegar na 1300.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po mojej nieudanej przygodzie z 6800XT 16p/6v postanowilem doplacic i nie martwic sie skopanymi cieniami, artami i tym ,ze po jakims czasie jakis potok sie skopie. Wybor padl na tego palicika http://www.allegro.pl/item99432213_geforce..._1400_agp_.html , nie chce sie juz martwic potokami, maly oc i granie :], orientuje sie, co biore i po co, wiec mysle, ze nie trzeba mnie prostowac textami, ze w najnowsze gry i tak nie pogram, bo juz na 6800XT moglem sobie spokojnie pograc, przy zalozeniu rozdzialki 1024... Pytanie brzmi, czy w cenie do 800zł to jest najlepsze rozwiazanie ?? Moze inna firma, inny model, inna stajnia ?? prosilbym o rzeczowa odp. :) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z ta karfta... Ogromne arty mam w grafice, ale podlaczając monitor zauwazylem ze kabel który prowadzi do karty (wejscie analogowe- takie neibieskie ;] ) nie ma jednego tego pręcika , czy to normalne? czy moze jakims cudem odpadl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z ta karfta... Ogromne arty mam w grafice, ale podlaczając monitor zauwazylem ze kabel który prowadzi do karty (wejscie analogowe- takie neibieskie ;] ) nie ma jednego tego pręcika , czy to normalne? czy moze jakims cudem odpadl?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tez sie kiedys taki pin ulamal, to co sie po tym dzieje dokladnie opisuje schemat mojego przedmowcy :D, watpie zeby to odpowiadalo za arty, arty to kwestia grafiki, zatem jesli sa jakies jaja z tamta grafika, to co polecacie ?? Szczerze mowie do 800zł wcale bym sie nie pogniewal, jakbyscie dali jkas ciekawa pozycje do 700, ale moze byc problem, nie chce odblokowywac potokow, mam uraz :P i nie chce sie potem stresowac, ze jakis padnie albo cos, chce iezla grafike, ktora nominalnie bedzie calkiem si a do tego zeby dalo sie ja jakos ladnie podkrecic, gteneralnie chcialbym cos z nvidii bo zamowilem juz accelero x1, nie smiac sie, wiem, ze dalem ciala :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem dzisiaj blok wodny na karte no i nastała błoga cisza :-)

Na razie karta podkręcona jak w podpisie a temperatura z rdzenia spadła z ponad 60C na 40C. Szkda ze sie robi cieplo na dworzu (mam chłodnice za oknem)

Strasznie na tej karcie grzeją się pamięci, tam też przydałby sie jakiś bloczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JeJox - piszesz że karta jest cicha w IDLE a głośna w stresie...Można zrobić, żeby karta była nawet KOMPLETNIE bezgłośna w stresie, przy pomocy RivaTuner of kors. Ja miałem ustawione na 30% w 3D i na OC 530/1250 artów nie było. Przy wyłączonym przy pomocy RT wiatraczu już trochę się grzało cholerstwo, co nie zmienia faktu, że wysoka temperatura tej karcie nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JeJox - piszesz że karta jest cicha w IDLE a głośna w stresie...Można zrobić, żeby karta była nawet KOMPLETNIE bezgłośna w stresie, przy pomocy RivaTuner of kors. Ja miałem ustawione na 30% w 3D i na OC 530/1250 artów nie było. Przy wyłączonym przy pomocy RT wiatraczu już trochę się grzało cholerstwo, co nie zmienia faktu, że wysoka temperatura tej karcie nie przeszkadza.

Noo...napewno sie grzała jak dałeś na 30% :wink: Szkoda ze nie zrobiłem testu ile jest w stresie na skreconym na 30% wiatraczku.Pamietasz ile było??

Ja sie teraz przyglądnąlem ze mialem ustawione w Riva Tuner w 3d na 100%.Skreciłem na standardowe 53% i temp identyczna jak na 100%.Ale naprawde musze przyznac ze Accelero jest nawet na 100% dość ciche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę mu się pomyliło bo karta ta nie ma 512MB.

A tak to ok mam taką samą.

Poszukaj u innego sprzedawcy bo on to ma cene chyba z kosmosu :-)

Juz za 780zł kupisz.

Edytowane przez Jodlasty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palit 6800GS na AGP.

450/1200. 1.4ns

Karta hmmm ładna z wyglądu, tak mniejsza troszkę Ultra. O/C :lol: 450@515MHz gpu, a mem aż 1200@1250. Gdzie tu 1.4ns ? Chyba tylko z nadruku na kościach, bo po MHz tego nie widać, a miałem już parę kart na 1.4ns i latały po min. 1.6GHz na memkach.

Imho grafa albo ma za mało V, albo jakiś egzemplarz nie halo.

Wyniki z 01,03 to nic ciekawego, ale 05 to hmmm nawet fajnie nastukać lekko ponad 6k na leciwym Socket A ;)

post-105041-1145644198_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ten gosciu nawet tej karty nie krecil tylko wcisnal w sterownikach

"Wykryj optymalne czestotliwosci" przepisal wynik i juz. Te karty kreca sie lepiej.

Pamieci bez laski ida na 1350Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ten gosciu nawet tej karty nie krecil tylko wcisnal w sterownikach

"Wykryj optymalne czestotliwosci" przepisal wynik i juz. Te karty kreca sie lepiej.

Pamieci bez laski ida na 1350Mhz.

Hmmm to było do mnie ? Masz mnie za lamę, czy co ? Chcesz to przyjedź do wrocka na targi, dostaniesz tą grafę do pobawienia się i zobaczysz.

Idą to one chyba jak im się V doda, coś w tej nie chcą za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo mi o goscia z allegro.

Blok ledwo co starczyl :-) widac ramke po jednej i po drugiej stronie.

Wazne zeby zakrywal rdzenie. Zapinke zrobilem z kawalka blachy i znalazlem w piwnicy odpowiednie zrubki. Skrecilem na maxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wziełem się trochę za podręcanie udało mi się max podkręcić rdzen na 535Mhz a pamieć na 1330Mhz na wieksze wartości nie pozwalał sterownik. Maksymalna temperatura w stresie na rdzeniu to 34C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję na 6800GS palita na AGP ustawić na pulpicie windows odświeżanie 82Hz . Przeszukałem forum ale jakoś nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Odpadają refreshlocki itp. bo nie dziłają. Na poprzedniej karcie (9800 pro) miałem to rozwiązane za pomocą powerstrip, ale tej karty najnowszy pstrip nie rozpoznaje, rivatuner też ze względu na konieczność wykorzystania najnowszych sterowników których nie obsługuje (rivatuner). Tylko nie mówcie że mam czekać na odpowiednie wersje programów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już się zabieram za kupno tego Palita w tym tygodniu. Chyba jednak kupię tego 500/850 na 2ns pamięciach. (700zl w Action). Ten 450/1200 Extreme 1.4ns mozna juz kupic na allegro za 740 http://www.allegro.pl/item100329948_geforc...we_fv_b0x_.html

czyli 765 z kosztami przesylki.

Czy warto wogóle doplacac te 65 zl?

Na ile wykręci średnio się tego 500/850? 1150 na pamiatkach powinno chyba iść ? (2ns sugerowaloby,ze 1000, ale wiem,ze kręcą się lepiej)

Czy te wersje 500/850 też są na NV42 ?

pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź. To najważniejsza decyzja w moim życiu :P:P

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie dotyczace tego palita 450/1200. Jak jest ze zmiana chlodzenia ??? Czy mozna cos innego zalozyc czy raczej nie da rady bo ten mostek HSI jest. Mogli byscie cos napisac w tej kwestii bylbym wdzieczny. Oryginalne chlodzenie to cos mi sie wydaje suszarka straszna (zaznacze ze teraz mam praktycznie bezglosny komp) i chce zeby tak pozostalo. Czy mozna zalozyc do tego Accelero lub jakiegos fryzjera ????

Edytowane przez Eclipse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam tego Palita 1,4 Extreme 256MB na AGP i po pierwszych testach wyszło ok. 4x szybciej w 3Dk3 od GeCuba9550TX - 12000

Jutro więcej napisze co do wydajności ale proszę o jakiś link lub kilka słów na temat zmiany obrotów wentyla (istna suszarka) i zmiany częstotliwości w trybach 2D i 3D (mam zainstalowane stery 84.21) ew. jakieś inne sterowniki polecacie? (mam ATITool 0,25 beta 14 i Riva Tuner) - ale jakoś nie zauważyłem tam możliwości regulacji obrotów (przesiadłem sie a ATI więc nie krzyczcie na mnie jeśli te pytania już były omawiane wcześniej)

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie tego sie obawialem. Zadzwonilem do Arche i zapytalem sie o chlodzenie do tej karty (palit) no i pan powiedzial mi, ze owszem mozna zmienic tylko obecnie nic na rynku nie ma co sie nadaje na ta karte :( Na pytanie o glosnosc mily pan odpowiedzial ze sa "w miare ciche" niestety chyba bardziej wierze grycek79 ;) Pozostaje jedynie softowa zmiana obrotow w Rivatunerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że RivaTuner nie rozpoznaje jeszcze tej karty (chyba że coś przegapiłem i jest wersja która ją widzi)

Apel do wszystkich którzy zmienili na tej karcie chłodzenie - podajcie jakie macie konkretnie nowe chłodzenie - (wodne czy powietrzene) nazwa, link na allegro itp... + temperatury

pozdrawiam

karta poszła na 480/1300 - więcej nie próbowałem jeszcze, spokojnie powinna pójść jeszcze wyżej - ale na innym chłodzeniu

Edytowane przez grycek79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi