Skocz do zawartości
partyboy666

GeForce 6800 GS

Rekomendowane odpowiedzi

Wyskakujesz z wynikiem z 3dmarka01? Sorry ale to już prehistoria... :D Daj 03, 05 i 06, zobaczymy co potrafisz :wink:

Niekoniecznie. To znacznie ciekawszy benchmark, bo decyduje o wyniku bardzo mocno proc i memki. Przy nowszych smarkach typu 2k5 i 2k6 w zasadzie mozna podac taktowania karty, a robienie testu to tylko formalnosc :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie. To znacznie ciekawszy benchmark, bo decyduje o wyniku bardzo mocno proc i memki. Przy nowszych smarkach typu 2k5 i 2k6 w zasadzie mozna podac taktowania karty, a robienie testu to tylko formalnosc :-|

Dlatego właśnie nadaje się do testowania karty jak pięść do nosa. A to chyba topic o karcie graf.? Po drugie jak robicie testy to piszcie na jakich sterach, bo od tego NAPRAWDĘ dużo zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotrzymuje slowa...dla tych co sa zainteresowani wersja na AGP...ja mam PoV..testowalem tylko 3DMarka 2005...wyniki ponizej:

(potokow nie udalo sie odblokowac, 6-tego vertexa TAK)

1. Athlon 2500+ (350/1000 czyli standard) bez odblokowania 6-tego vertexa - 4385 pkt

2. Athlon 2500+ (350/1000 czyli standard) odblokowany 6 vertex (i tak juz zostalo do konca moich testow) - 4475 pkt

3. Athlon 2500+ (400/1000) - 4886 pkt

4. Athlon 2500+ (420/1000) - 5009 pkt

5. Athlon 2500+ (440/1000) - 5095 pkt

6. Athlon 2500+ (440/1050) - 5132 pkt

7. Athlon 2500+ (440/1100) - 5164 pkt

8. Athlon 2500+ podkrecony na 3200+(karta 440/1100) i dodatkowo zmienione tajmingi pamieci na TURBO - 5383 pkt. (bez artow)

pozdrawiam :)

Edytowane przez k@cper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam na zasilke i tez sie przylacze do wyscigu ;)

bo na tym chiefteku musialem procek puscic na standart czyli 2,8 aby moc krecic grafe :mur:

w sumie to ja mam gt a nie gs :lol: ale sa to porownywalne chyba karty :) przynajmniej jesli chodzi o cene B)

Edytowane przez Liroyek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam na zasilke i tez sie przylacze do wyscigu ;)

bo na tym chiefteku musialem procek puscic na standart czyli 2,8 aby moc krecic grafe :mur:

w sumie to ja mam gt a nie gs :lol: ale sa to porownywalne chyba karty :) przynajmniej jesli chodzi o cene B)

Tylko doadatkowe potoki nie dadza ci tyle co ponad 500 na rdzeniu. Musialbys mic dobrze krecacy sie rdzen w GT zeby skopac GS'a (statystycznego).

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial

no co ty :)

bez OC 6800 GS wypadam prawie tak samo jak 6800GT (tez bez OC)

http://pclab.pl/art17659-5.html

:lol:

"W 3DMark03 prym wiodą karty z procesorami NVIDII. Na szczycie stawki GeForce 6800 GT. Nieznacznie za nim uplasowały się akceleratory oparte o układ GeForce 6800 GS. Średnio o 7% wolniejszy od liderów stawki okazał się być Radeon X800 XL. "

:oops:

3d mark 2005

"Kolejny benchmark firmy Futuremark wskazuje na wyższość Radeona X800 XL. Różnice pomiędzy nim a kartami GeForce 6800 GS są jednak niewielkie. Co ciekawe, GeForce 6800 GT okazał się być w tym przypadku wolniejszy od swojego następcy."

B)

jakie takty ma w standardzie gs ??

gt ma 350/1000 moj juz leci na 400/1200 tylko ze zasilka mnie blokuje :angry:

Edytowane przez Liroyek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zasilacz 350w chiefteca (GPS-350EB-101A) i planuje zakup 6800gs pci-e MSI, na ile zasilka ograniczy mozliwosc podkrecenia tej grafy, np. czy da sie spokojnie podkrecic na 500/1200.

reszta kompa:

Athlon 64 3200+ (niekrecony)

Asus KN8-E

512 DDR

80 gb WD

wypalara DVD

siecowka i sb live 5.1 :]

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki raven_88 - :) moze moja tez podejdzie pod 1300 mhz ;)

wdrr - co to krecenia to nigdy nie wiadomo jak sie spisze twoj egzeplarz, to poprostu loteria ;)

powiedzmy ze trafisz na podkrecalny to moze i pojdzie :) podobno amd bierze mnie pradu niz intel ;)

zawsze mozesz sobie policzyc ;)

http://extreme.outervision.com/index.jsp

PSU Utilization: daj na 100% wtedy ci wyjdzie ile max moze pobrac taki zestaw :)

dla mojego zestawu wyszlo 491 W wiec chieftec 420 W to zdecydowanie za malo ;)

Edytowane przez Liroyek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27401

i juz przegrywasz :)

Heh tylko tak 2700vs2600 taktowania grafy jeszcze zobacz 467vs510 i mem 1090vs1300 a prowadzisz o cale 84p :razz:

W weekend bedzie wyniczek :-P o ile mój winchester wytrzyma 2.6GHz :mur:

Mi wyszło 267Watt

Edytowane przez adamm_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh tylko tak 2700vs2600 taktowania grafy jeszcze zobacz 467vs510 i mem 1090vs1300 a prowadzisz o cale 84p :razz:

W weekend bedzie wyniczek :-P o ile mój winchester wytrzyma 2.6GHz :mur:

Mi wyszło 267Watt

Ten wynik zrobilem w ciagu paru minut, nie bawilem sie w kombinacje. A ze wyszlo akurat wiecej to zamiescilem... u mnie problem to dupne pamieci :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli ktoś zamierza robić vmoda na 6800gs zalecałbym zamontowanie radiatorów na mosfety 32N03S(4sztuki) oraz 59N03S(2sztuki) na nich oparte jest jest dwufazowe zasilanie gpu(7800gtx dokładnie jest takie samo rozwiązanie tylko trójfazowe-dodaktowa sekcja , mosfety są chłodzenie radiatorem) mosfety od pamięci nie wymagają chłodzenia (mały pobór mocy) , jeżeli zastosuje się chłodzenie na mosfety karta będzie nie do zdarcia

a odnośnie tego kalkulatora mocy - znacznie zawyża wynik , aby poznać rzeczywisty pobór mocy kompa należy zmierzyć moc za pomocą licznika energii elektr oraz odjąć straty na zasilaczu(można przyjąć sprawność ok 70%)

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zasilacz 350w chiefteca (GPS-350EB-101A) i planuje zakup 6800gs pci-e MSI, na ile zasilka ograniczy mozliwosc podkrecenia tej grafy, np. czy da sie spokojnie podkrecic na 500/1200.

reszta kompa:

Athlon 64 3200+ (niekrecony)

Asus KN8-E

512 DDR

80 gb WD

wypalara DVD

siecowka i sb live 5.1 :]

pozdrawiam

Ja mam ten sam zasilacz, ale inny sprzet, wszystko w podpisie. Karta poszla na 530/1200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wynik zrobilem w ciagu paru minut, nie bawilem sie w kombinacje. A ze wyszlo akurat wiecej to zamiescilem... u mnie problem to dupne pamieci :|

Joke oczywiście, ja zrobiłem swój w przeciągu 1h :-P, PS też tak masz/ macie, że im wyższe taktowania pamięci to grafa zwalnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 3d05 powyżej 1320 MHz mi spada...

jak się dorobię "normalnych" pamiątek to się pościgam z Wami w 3d01...bo póki co to mam pewnie jeden z gorszych wyników w nim...

zostało mi do zrobienia 14k w 03...i może wreszcie 6500 w 05 :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 3d05 powyżej 1320 MHz mi spada...

jak się dorobię "normalnych" pamiątek to się pościgam z Wami w 3d01...bo póki co to mam pewnie jeden z gorszych wyników w nim...

zostało mi do zrobienia 14k w 03...i może wreszcie 6500 w 05 :)...

Ja nie moge przebić na razie 13k w 03 a w 05 jeszcze sie nie bawiłem B), mój proc jest troche hmm

http://img140.imageshack.us/img140/2238/32593s0za.jpg :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) :) :) chlopaki mowiliscie ze ta karta bylaby dobrym wyborem gdyby byla tansza o 200zl

i oto co znajduje dzis na stronie gainwarda

http://www.gainward.pl/produkty_new/szczeg...id_produktu=318

jest tansza o 150zl ale to duzy plus wporownaniu z tamta cena

dla mnie bomba

to chyba najlepsza kart miadzy 6600gt a 7800gt

no i marka

full wypas

wedlug mnie :razz: :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa wyglada tak

gainward 6800gs 256mb,256bit.2n/s,425/1000mhz kosztuje 949zl

gainward 6800gs 512mb,256bit,1.4n/s,425/1000mhz kosztuje 999zl

roznica miedzy nimi to 50zl

wiem ze kupie karte tej firmy,dlatego mysle ze jezeli mam wybrac karte z tej firmy to chyba lepiej kupic ta za 999 niz za 949

jak myslicie

biorac pod uwage tylko te dwie karty

jak zauwazyles ali na stronie gainwarda jest jeszcze jedna taka karta

pokazywalem ja wam wczesniej, tyle ze ona kosztowala 1149

i wtedy wybralem ta za 949 ale teraz sadze ze lepiej kupic ta z 512 mb

hmm?

wiem , tamta byla tylko z dopiskiem gs przy nazwie, czyli golden sample

gainward tak oznacz karty z podkreconymi fabrycznie zegarami

ale czy warto tylko zato placic 150 zl wiecej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gainward mu zapłacił za reklamę :lol2:

Ja bym go odesłał do krainy BANanowej :lol:

ej no sorry

ale kazdy z nas ,ma chyba jakies swoje ulubione marki

dla mnie taka jest gainward

uwarzam poprostu ze ta firma robi najlepsze karty graficzne tylko tyle

jest to oczywiscie moja subiektywna opinia

gainward the best

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm .. a moze juz lepiej doplacic te 150 zł i kupić 7800gt ?

hehe dokładnie, albo w drugą stronę: zaoszczędzić 200 zł i kupić 6800gs np. MSI :]

moim zdaniem zakup bez sensu, zero opłacalności=wyrzucenie kasy w błoto bo za niewiele wyzsza cene ma sie 7800 gt ktorego niema co porownywac do tego blitza nawet jakby mial 1gb na pokladzie :D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lucas ---> ja tez zastanwiaem sie nad kupnem tego Gainwarda wiec spoko - nie jestes sam :) Tylko tyle ze ja chce tego najwyzszego z zegarami 485/1300 512mb. Nie bede sie potem bawił w podkręcanie.

Wiele osob mowi ze 512 mb nie jest potrzebne. Ja uwazam ze jest bo np Ut2007 ma wymagac do płynnej pracy na max detalach 1gb pamieci. Zaraz odezwa sie ludzie ze przeciez na 6800gs nie pogram sobie z max detalami. Ja uwzam ze pogram bez problemu w rozdzilczosci 1024 i jeszcze 512mb ramu doda mi np to ze gra nie bedzie doczytywac czesto. A jak karta bardzo mocno sie zestarzeje do dokupie druga w SLI. Tak czy siak ja uwazam ze warto ta karte kupic.

Zapraszam do Topicu, ktory juz wczesniej poruszyłem. tam tez jest link do testu tej kary graficznej. LINK

Edytowane przez all15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi