nightstalker Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) Zadanie: Usuń zawartość wskazanego wiersza z tablicy dwuwymiarowej (z kompresją pozostałej zawartości tablicy). Usuwanie wiersza należy przeprowadzić oczywiście wewnątrz specjalnej procedury (tablica przekazywana jako parametr wywołania). Nie umiem tego napsiać na procedurach/funkcjach! Nie mam pojęcia jak przekazać do funkcji tablice a potem ja zwrócić odpowiednio przerobioną... Pomoże mi ktoś ? Bez funkcji napisałem to w ten sposób: program Project2;{$APPTYPE CONSOLE}uses SysUtils;vartablica:array[1..20,1..20] of integer;i,j,wiersz:integer;beginrandomize;for i:=1 to 5 dofor j:=1 to 5 do tablica[i,j]:=random(10);for i:=1 to 5 dobeginfor j:=1 to 5 do write(tablica[i,j]:2);writeln;end;writeln('Ktory wiersz chcesz skasowac?');readln(wiersz);for i:=wiersz to 5 dofor j:=1 to 5 dotablica[i,j]:=tablica[i+1,j];writeln('Tak wyglada tablica po skasowaniu ',wiersz,' wiersza:');for i:=1 to 4 dobeginfor j:=1 to 5 do write(tablica[i,j]:2);writeln;end;readln;end. UPDATE: Dobra, dzieki dostałem juz PW ze musze utworzyc typ tablicowy i z niego korzystac przy przekazywaniu tablicy do funkcji... Tu działąjący program na funkcjach: http://nightstalker.ovh.org/upload/zadanie_2.dpr Swoją drogą, dlaczego dostaje odpowiedzi na PW, a nie na forum ? :| Edytowane 7 Grudnia 2005 przez nightstalker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...