RuDi Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Witam Mam pomysl na chlodzenie chipsetu za pomoca coolera Zalman zm80c. Wszystko bylo by ok ale jak wygiac ta rurke heat pipe ?? Strasznie delikatne to jest i boje sie ze moze nie wytrzymac jak zaczne ja prostowac. Moze ktos ma doswiadczenie w prostowaniu takiej rurki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Nie wiem jak wy to robicie że macie koło 40 stopni przy minimalnych obrotach. Ja mam i owszem 43 stopnie ale obroty już prawie 4500. Wszystko raczej przylega jak należy, zmieniłem nawet pastę ze zwykłej na ceramique i [gluteus maximus], dalej jest tak samo. Moze coś robie nie tak? Gdzie Chaos podfrezowywałeś jeszcze ten radiator bo piszesz że w dwóch miejscach? U mnie było tylko w jednym potrzeba (tam gdzie zaznaczone na fotce w TYM poście), tyle że pod mocowanie rozwiercałem jakby drugi otwór ten niby górny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 (edytowane) no ja tez górny ale troche brutalnie .. ;] i dlateog moze pasowal tak jak pasowal podfrezowalem jeszcze (patrzac na plyte w obudowie) pionowe na dolnej czesci na tej focie widac .. http://www.dracopc.com/pics/new/komp%20001.jpg tam gdzie jest czarna tasma izolujaca ... na gorze (prawej stronie revolteca na focie) i dole (lewa strona revolteca na focie) bo tam taki maly metalowy "położony" cus był .. i mialem wrazenie ze na nim mi sie opiera a z tym 40* na minimalnych obrotach to chyba maja ludzie dodatkowy nawiew albo churagan w obudowie ... nie widze tego .. a na max revoltec jest dla mine nie do przyjecia .. wyje po prostu .. hmm moze nie wyje .. a piszczy! radiator na 10000% przylega dobrze bo caly jest idealnie cieplutki... dzis zmierze go jeszcze czujka od aerogate'a Edytowane 6 Lutego 2006 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Jeszcze mam wyjca ale po tym jak zalozylem na front budy TT pomaranczowego @ 12V ( niezwykle cichy wentyl - najcichsza 80-tka jaka slyszalem ) to ani razu mi sie jeszcze nie zalaczyl wyjec na max mimo ze ma ustawione wlaczanie max od 45*C ( w IDLE mam 40*C ) :D Ale musze polazic po sklepach i poszukac tego Spire'a :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexor6 Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Miałem wcześniej na chipsecie cooler Spire kierując się dobrymi opiniami z forum. Po rozwierceniu otworu i lekkim wypiłowaniu w dwóch miejscach i tak nie byłem zadowolony. Chałas trocę mniejszy od boxa ,a temperaturki nie takie super jak tu niektórzy piszą. Wysoka temperatura ( około 44-52 ) na chipsecie była spowodowana wpływem grzejącego się radiatora mosfetów na grafie. Radiator ten wypadał u mmie centralnie nad chipsetem więc zwróćcie też na to waszą uwagę. Teraz mam grafę w dolnym slocie i jest oki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 To ja mam większy rozrzut temp. od 36*C do 55*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Swego czasu czytając tego posta zakupiłem Revolteca VGA Blue, i cóż moge powiedzieć na jego temat po miesiącu użytkowania... [ciach!]o jakich mało :angry: Tylko kasa wywalona w błoto, nie dość że musiałem go przypiłować <_< by wszedł na miejsce, to ostatnio zaczął lekko buczeć :blink:, a jak się rozpędzi to hałas że szkoda gadać :-/ eh, znalazłem właśnie staruteńkiego golden orba; sobie go zmoduje i wrzuce na chipset zamiast tego złoma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 (edytowane) Ja jednak postawilem na niebieskiego zalmana i karta w dolny slot. I tak predzej sie oplaci wymienic 6800gs na jakiegos gtxa niz pewnie dokladac nastepnego gs'a w sli wiec gorny slocik lezy sobie w spokoju i sie kurzy. A i jakis x-fi jeszcze wlezie w najnizsze pci. Proste rozwiazania sa najlepsze. Edytowane 7 Lutego 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Ja jednak postawilem na niebieskiego zalmana i karta w dolny slot. I tak predzej sie oplaci wymienic 6800gs na jakiegos gtxa niz pewnie dokladac nastepnego gs'a w sli wiec gorny slocik lezy sobie w spokoju i sie kurzy. A i jakis x-fi jeszcze wlezie w najnizsze pci. Proste rozwiazania sa najlepsze.ale miejsca na chldozenie to za duzo mial nie bedziesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 ale miejsca na chldozenie to za duzo mial nie bedziesz Wlasnie skonczylem sie babrac z zalozeniem vf700 - wejdzie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Wlasnie skonczylem sie babrac z zalozeniem vf700 - wejdzie :wink: od razu babrac. ja wczoraj montowalem zalmna i byla to przyjemnosc w porownaniu z pentagramem, ktory jak sie okazalo mial o piczy wlos za waska zapinke do mojego galaxy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 od razu babrac. ja wczoraj montowalem zalmna i byla to przyjemnosc w porownaniu z pentagramem, ktory jak sie okazalo mial o piczy wlos za waska zapinke do mojego galaxyVs pentagram zgoda - ale to i tak babranina, jak musisz odlepiac te jakies gluto-poduszki z memek ze stockowego chlodzenia, wczesniej zacinasz sie przy rozpakowywaniu tego plastikowego sarkofagu na dluosci 1cm do kosci :). A zapinka jest w moim odczuciu za miekka - tzn mysle ze docisk moglby byc duzo lepszy = nizsze temp. Jednak widac ze zalman nie chce miec na sumieniu ukruszonych kart i robi bezpieczna wersje zapinki. Ale koniec ot - to temat o chipsecie dfi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) ja natomiast zmodowalem firmowy wiatrak, sciagnalem to jajko z gory, takze zostal sam radiator i wiartaczek, przesmarowalem AS5, po uprzednim sciagnieciu zoltej gumomazi, gabka ochronna zostala. Obroty zmniejszylem na ok 1700 i temp. w stresie (SP2004) w granicach 45* wiec nie jest zle, natomiast jest cicho... Po dluzszych testach zauwazylem ze plyta wysterowala wiatrak do 2200 rpm i temp 47*, niemniej jednak ta sama cisza... Edytowane 10 Lutego 2006 przez Barty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Mój klocek na DFI :D Wy i te wasze radiatorki... 25'C na mostku, kto da mniej :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 No wiesz dla chłodzenia NB nie będe zakładć do kompa WC :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 No wiesz dla chłodzenia NB nie będe zakładć do kompa WC :P ja juz mialem wc, wiec jeden bloczek w ta czy w tamtą :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Gdybym miał już WC to bym sie długo nie zastanawiał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Mam grafike taka jak w sigu - ma ona od śledzia ma prawie 17 cm długości. Pytanie: Czy zmieści się tam niebieski zalman, gdy grafa będzie w górnym slocie. BTW. zalman niebieski > zalman żółty czy na odwrót? coś takiego znalazłem: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84876242 identyczne montowował kiedyś sapphire (i nadal montuje) na swoich kartach - ale to jest na pol roku i do wyzucenia. Edytowane 10 Lutego 2006 przez CyberM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Mam grafike taka jak w sigu - ma ona od śledzia ma prawie 17 cm długości. Pytanie: Czy zmieści się tam niebieski zalman, gdy grafa będzie w górnym slocie. BTW. zalman niebieski > zalman żółty czy na odwrót? coś takiego znalazłem: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84876242 identyczne montowował kiedyś sapphire (i nadal montuje) na swoich kartach - ale to jest na pol roku i do wyzucenia. Najlepiej porownaj sobie ile grafa ci wystaje za PCI-E i zobacz na dobre zdjecie DFI - to juz da czeciowo odpowiedz. (nie chce mi sie mierzyc, moze ktos ci powie). Zalman niebieski jest wiekszy od zlotego, ale roznice w wydajnosci sa znikome. Imho bardziej pasuje na dfi zloty (kolorystyka) :wink: Ten coolerek z aukcji to smiech na sali, juz byl jakis temat jak obsmiewano to arcydzielo wydajnego chlodzenia... - mala buczek imo gorszy niz stock ktory masz na dfi = nie warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Mam grafike taka jak w sigu - ma ona od śledzia ma prawie 17 cm długości. Pytanie: Czy zmieści się tam niebieski zalman, gdy grafa będzie w górnym slocie.Jak sie nie zmiesci to zawsze mozesz go troche przyciac oraz/badz przygiac i bedzie po problemie, ewentualnie grafe w dolny slot... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) No wiesz dla chłodzenia NB nie będe zakładć do kompa WC :P Ja wlasnie to zrobilem... ;) Mój klocek na DFI :D ...... Wy i te wasze radiatorki... 25'C na mostku, kto da mniej :lol: A jak w srodku zrobiony? Jez? Edytowane 11 Lutego 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 A jak w srodku zrobiony? Jez? Jeż z pinami ~2mm x ~2mm i przegrodą :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 może ktoś zmierzyć czy wejdzie tam grafika Sapphire x550 która ma długość laminatu 17 cm (prawie 17), gdy na chipsecie bedzie niebieski Zalman? plz bo musze składać zamówienie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 a co byscie powiedzieli na cos takiego - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85941922 male i tanie... szkoda tylko, ze nie ma wkrecanych szybkozlaczek, ale da sie przezyc chyba za 36zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Ja tez wkoncu zamontowalem swoje chlodzednie Revolteca i rowniez jestem bardzo zadowolony. Temperatury mam troche wyzsze od Ciebie (46C idle), ale duzo nizsze niz na oryginalnym wyjcu (55C idle)... Napisz jaka masz temp w budzie, bo u mnie jest cieplutko (pwmic i czujnik podpiety pod panel pokazuja podobne temp, az 42 stopnie :huh: )... Ale z drugiej strony ta cisza jest rewelacyjna... B)Oto moje temperaturki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Jeż z pinami ~2mm x ~2mm i przegrodą :wink: A gdzie i za ile takiego można nabyć? Jaka zapinka do tego? Zapodaj trochę szczegółów bo jest to chyba alternatywa dla tego z Niemiec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 przecież Misiu15go robi bloczki na dfi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 taaa - i taniej jest sobie z niemiec kupic :) szczegolnie jak sie tam ciagle siedzi :P (przesylka za grosze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mArrAtoN Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 To jak to jest w koncu z tym chlodzeniu ? Jest jakis lider (przerobki oczywiscie wchodza w gre) ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 (edytowane) Czy ktoś na podstawie takiego zdjęcia (moja karta na płycie Asus A8N-E) może stwierdzić czy nada się do tego wszystkiego niebieski Zalman ? Czy będzie wadził ? Widać mniej więcej długość karty i chłodzenia. Rozumiem że trzeba chyba będize ładować kartę w dolny slot ? Co to zmienia, gdy karta jest w dolnym a w górnym PCIEx ? Edytowane 16 Lutego 2006 przez Didymos234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...