KaRLuS Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Witam wszystkich, mr T zdechl wiec jestem tutaj;) Ma ktos zamontowanego Thermaltake Extreme Spirit II i jest w stanie cos na jego temat powiedziec?? Najlepiej fotkami zapodac :D . Bo zastanawiam sie miedzy tt spirit a tr HR-05-SLI(o nim jest duzo). Cena podobna wiec nie ma roznicy(chodz tt miedziany) wiec mam maly dylemat. Pozdrawiam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 a i chce się tylko upewnić bo chyba pisało o tym gdzieś na początku, zeby wyjąć tego brzenczka trzeba wyjąć płyte głowna ? no nigdy tego nie robiłem i jeżeli tak to raczej sobie z tym nie poradzę :mur: :mur: :mur: :oops: :oops: Dasz sobie rade, to tylko kilka srubek, nic sie silowac nie trzeba. Co do samego "brzeczka", to zajrzyj na portal do artykulu o wymianie chlodzenia na Asusie (nie ma to jak autoreklama :P ), moze Ci troche rozjasni. Ciekaw jestem tylko, czy po dwoch tygodniach to info bedzie jeszcz przydatne :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Witam wszystkich, mr T zdechl wiec jestem tutaj;) Ma ktos zamontowanego Thermaltake Extreme Spirit II i jest w stanie cos na jego temat powiedziec?? Najlepiej fotkami zapodac :D . Bo zastanawiam sie miedzy tt spirit a tr HR-05-SLI(o nim jest duzo). Cena podobna wiec nie ma roznicy(chodz tt miedziany) wiec mam maly dylemat. Pozdrawiam:) ja bym się na twoim miejscu nie zastanawiał tylko brał HR-05-SLI :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaRLuS Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 ja bym się na twoim miejscu nie zastanawiał tylko brał HR-05-SLI :D Po przemysleniu stwierdzilem ze wiecej ludzi ma hr 05 sli wiec tez go zakupilem, w piatek powinien byc. :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Ja kupiłem zalmana niebieskiego i nie żałuje. Wystarczyło wyłamać kombinerkami 5 pinów (właściwie to 4 wystarczy) - pare sekund roboty. Temperatura na fabrycznym coolerku wynosiła ~50*C, na zalmanie ~40*C. Oczywiście w budzie niezły przewiew. Foto: Grafa to Gigabyte 7300GT Silent-Pipe 4 razy taniej niż hr-05-sli i daje rade - więc po co przepłacać? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobGee Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 witam , od razu się przyznam ze nie czytałem całego tematu a zaciekawiło mnie to zelastwo THERMALRIGHT HR-05-SLI teraz mam pytanie czy to będzie pasowac : -DFI LP ultra -THERMALRIGHT HR-05-SLI -Thermaltake Big Typhoone -karta NV 6600gt w górnym slocie pzdr RobGee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) Ja kupiłem zalmana niebieskiego i nie żałuje. Wystarczyło wyłamać kombinerkami 5 pinów (właściwie to 4 wystarczy) - pare sekund roboty. Temperatura na fabrycznym coolerku wynosiła ~50*C, na zalmanie ~40*C. Oczywiście w budzie niezły przewiew. Foto: nie cytujemy obrazkow - jonathan Grafa to Gigabyte 7300GT Silent-Pipe 4 razy taniej niż hr-05-sli i daje rade - więc po co przepłacać? :D Po to ze mam katre bardzo dluga i musial bym ze 3 rzedy wylamywac. moja karta siega az za chipset, a ze mam sli to nie moge przekladac w dolny slot. ale jak mialem jedna karte to zakupilme zalmana tyle ze doszla 2 karta i musialem kupic HRHRHR ^^ No inna sprawa ze masz infinity a tam jest wszystko porozmieszczane inaczej :D Edytowane 7 Lutego 2007 przez jonathan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krulowiec Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Koledzy założyłem już jakiś czas temu zalmana ZM NBF47 i w speedfun'ie jak i evereście pokazuje mi 37-40 C nie powiem że przewiewu obudowy nie mam bo wciąga 120 a wyciągają 2x92 z tyłu i 120 zasilacz. Po dotknięciu radiator jednak jest ciepły, powiedziałbym że gorący w porównaniu z zalmanem na galaxy gdzie jest temp 36C. Czy zakładając radiator mogłem uwalić czujnik??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Pomimo tego ze masz dobry przewiew w budzie, bardzo mozliwe ze nie jest on wystarczajacy. Moze zrezygnuj z jakiegos wyciagacza na rzecz lekkiego nawiewu bezposrednio na Zalmana :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Czy zakładając radiator mogłem uwalić czujnik??? Jak ty chcesz uwalić czujnik?? On znajduje sie gdzieś pod radiatorem czy jak?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krulowiec Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Naczytałem się, że zmieniając chłodzenie na mostku można przez nieuwagę ukruszyć rdzeń, pomyślałem że tak samo można jakiś czujnik uszkodzić (nie mam zielonego pojęcia gdzie się znajduje-teraz strzelam że może pod krzemem :mur: ). Dlatego sie pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Pisałem w wątku o Pentagramie Np-40 Cu, ale tu też sie przyda w celu przeszczepu ukochanego wyjca. :wink: Wczoraj w końcu załozyłem Pentagrama NP-40 Cu na mojego nForce 4 Ultra. Oczywiście grafika w dolny pci-e x8. Chipset wyczyściłem ze skorupy zaschniętego jakby kleju :) - wybrałem sposób mało inwazyjny - czyli zdrapałem z czuciem paznokciem :) . Położyłem kropkę Arctic Silver Ceramique. Skądś znalazłem taką podkładkę, zeby sie nic nie bujało na boki. Wczesniej - przed założeniem dokręciłem wentylator Sharkoon 40x40x20mm 16db 3000 obr. - w rzeczywistości ma 3500 obr. Teraz czas na efekt: Przy wyłączonym wentylatorku na Pentagramie temperatura jest jak przy oryginalnym coolerku DFI puszczonym na 3500 obr. czyli ok. 48*c Przy właczonym Sharkoonie na 3500 obr. temperatura wynosi 34-36*c B-) Podsumowując, nie mam zadnego szczególnego przewiewu lub nawiemu na nForce 4 a Pentagram sobie radzi. Dokładając wolny wentylator 40mm jest chłodno, z czego czytałem daje to wynik Podobny do Thermalright Hr-5. Zaletą jest koszt ok 40zł, choc z tańszym wentylem będzie ok 30zł np. http://www.allegro.pl/item165162620_super_...najtaniej_.html oraz minimalizacja ryzyka uszkodzenia/ukruszenia rdzenia - Hr-5 jest wyższe, łatwiej sie buja - zachacza grzebiąc w obudowie. Przypominam, że jest to rewizja z podłuznymi otworkami (50-60mm) i trzeba o nia pytać!, bo na rynku jest i wcześnioejsza z okrągłymi, (chyba 59mm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Jak ty chcesz uwalić czujnik?? On znajduje sie gdzieś pod radiatorem czy jak??Żebyś się nie ździwił :) Byż może czujka wcześniej była w poprzednim chłodzeniu :unsure: Znajomy ostatnio też wymienił chłodzenie na NF4 i teraz ma cały czas taką samą temp (coś około 36*) a radiator na chipsecie w stresie jest gorący. Także jest możliwość uwalenia czujki przy zmianie chłodzenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 E tam, odczytom temperatur z DFI nie ma co wierzyc, jednym pokazuje tak, innym inaczej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Żebyś się nie ździwił Byż może czujka wcześniej była w poprzednim chłodzeniu Znajomy ostatnio też wymienił chłodzenie na NF4 i teraz ma cały czas taką samą temp (coś około 36*) a radiator na chipsecie w stresie jest gorący. Także jest możliwość uwalenia czujki przy zmianie chłodzenia Że co? :mur: Czujka w chłodzeniu?, w radiatorze?, ciekawe jak połaczona. A to, że radiator jest gorący to nie ma nic do rzeczy, jak chcesz mieć zimny radiator to zrób go z drewna (prawie nie przewodzi ciapła) :lol: , jeśli radiator sie nagrzewa to znaczy, że jest dobry kontakt, bo w przeciwnym wypadku całe ciepło zostaje w krzemie, więc lepiej mieć gorący radiator niż zimny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 A to, że radiator jest gorący to nie ma nic do rzeczy, jak chcesz mieć zimny radiator to zrób go z drewna (prawie nie przewodzi ciapła) icon_lol.gif , jeśli radiator sie nagrzewa to znaczy, że jest dobry kontakt, bo w przeciwnym wypadku całe ciepło zostaje w krzemie, więc lepiej mieć gorący radiator niż zimny Święta prawda, ale to dziwne że niby można uwalić, może jest gdzieś pod krzemem albo koło rdzenia.... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Że co? :mur: Czujka w chłodzeniu?, w radiatorze?, ciekawe jak połaczona. A to, że radiator jest gorący to nie ma nic do rzeczy, jak chcesz mieć zimny radiator to zrób go z drewna (prawie nie przewodzi ciapła) :lol: , jeśli radiator sie nagrzewa to znaczy, że jest dobry kontakt, bo w przeciwnym wypadku całe ciepło zostaje w krzemie, więc lepiej mieć gorący radiator niż zimny Nie pisałem o sobie tylko o znajomym ;) Który notabene nie ma DFI. Przy 36* według czujnika, radiator powinien być zimny [bynajmniej u mnie tak jest]. Ja nie twierdziłem, że czujka jest w radiatorze, tylko napisałem, że kumpel ma takie kwiatki :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Nie pisałem o sobie tylko o znajomym ;) Który notabene nie ma DFI. Przy 36* według czujnika, radiator powinien być zimny [bynajmniej u mnie tak jest]. Ja nie twierdziłem, że czujka jest w radiatorze, tylko napisałem, że kumpel ma takie kwiatki :unsure: Sprawa z połozeniem czujnika nie jest prosta, bo na przykładzie mojego amd64 x2, everest podaje 3 temperatury : CPU. core1 i core2. CPU jest o ok 10*c niższa (przy średnim obciażeniu) od rdzeni, z których każdy ma trochę inną temperaturę. Decyduje więc położenie czujnika, generalnie maks temperatura CPU to 38-39*c, a ninja jak jest bez chłodzenia się mocno nagrzewa (moze nawet lekko parzyć). Że tak się wyrażę, czujnik może być trochę głębiej i w trochę zimniejszej części rdzenia nForce4 - jak wiadomo krzem najlepiej ciepła nie przewodzi, stąd moja hipoteza. P.S. słowo "bynajmniej" nie jest zamiennikiem dla "przynajmniej" <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paranojah Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 a co ktos sadzi o czyms takim? http://www.patmedia.pl/sklep/catalog/produ...products_id=305 http://www.patmedia.pl/sklep/catalog/produ...products_id=329 jakies opinie? :P pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemien Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Witam Dziś zakupiłem i zamontowałem zalmana NBF47 na mojej DFI Infinity NF UltraII-M2. Cóż mogę powiedzieć...wreszcie pozbyłem się tego cholernego pierdźla. Temperatura spadła z 53 na 41 stopni, a biorąc pod uwagę to ze huraganu w budzie nie mam jest to wynik w pełni satysfakcjonujący. Zastosowana pasta AS5. Radiator mieści się bez problemu w każdą stronę. Nic tylko brać tym bardziej, że w komputroniku teraz stoi po 27zł(taniej nie znalazłem). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 @Siemen nie musiałeś nic ciąć?? Widze że musze pomyśleć nad tym Zalmanem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paranojah Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Kupilem jednak Thermalrighta HR-05 SLI, temp w stressie wyniosla 48 stopni, a z dodatkowym Noiseblockerem 80x80 X2 w stresie 37 wiec wreszcie pieknie :D pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemien Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 @Siemen nie musiałeś nic ciąć?? Widze że musze pomyśleć nad tym Zalmanem :P Nic nie musiałem ciąć wszystko pasuje jak należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Hmm...nobo na LanParty chipset troche inaczej jest umiejscowiony sloty PCI-E są ciaśniej ulokowane niż na Infinity, ale myśle że upchał by go jakoś ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 (edytowane) Ja wprawdzie jeszcze nie jestem posiadaczem tej płyty, ale zamierzam kupić i rozglądam sie co i jak :-P Jakie chłodzenie by podeszło bez większych przeróbek? Mam Zalmana NB47 (nie pamiętam dokładnie modelu, ten kwadratowy niebieski) na EPOX 8RDA3+ i jest ok, mógłbym założyć stare chłodzenie na chipset, a tego Zalmana sobie zostawić, ale czy on będzie dobry i czy nie będzie zawadzać, jak wsadzę 7900GS? (chyba będzie...) Wolałbym wsadzić grafę do pierwszego slotu, bo wtedy mam wolne 3 PCI, gdzie będzie Sound Blaster Live! i modem (jakby były problemy z netem :D ), a lepiej jest gdy za kartą jest trochę wolnego. Czy Pentragram, ten aluminiowy, spasowałby bez większych przeróbek? Czy potrzeba jakiś wiatrak na to? EDIT: Znalazłem na allegro cos takiego: http://www.allegro.pl/item167421913_radiat...w_kod0764_.html Chyba nie jest zbyt wysoki, może by spasował? Zrobiłem jeszcze taki projekt: Radiator to połowa coolera na Socket A powiedzmy (przecięty w połowie), a na 1/4 z całości wycięte żeberka, tak, zeby się zmieścił pod kartę graficzną i albo na to wentylator, albo na fragment z żeberkami. Te "nóżki" to kołki montażowe. Nie wiem tylko, czy ciepło nie będzie zbyt wolno przechodzić do użebrowanej części.. Ten projekt to taki pomysł jeśli chodzi o wykonanie, a jak by to miało się sprawdzać, to nie mam pojęcia :wink: Edytowane 23 Lutego 2007 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 (edytowane) Co będzie wydajniejsze: http://www.allegro.pl/item167023484_zalman...pset_fv_gw.html http://www.allegro.pl/item168473711__penta..._i_grafike.html Za wentylacje w budzie odpowiada przód: Fander 120mm 700rpm tył:Fander 92mm 800rpm Na pentka mógłbym zrobić nawie w postaci 80mm na low. Edytowane 25 Lutego 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 (edytowane) Co będzie wydajniejsze: 2509083[/snapback] Teraz czas na efekt: Przy wyłączonym wentylatorku na Pentagramie temperatura jest jak przy oryginalnym coolerku DFI puszczonym na 3500 obr. czyli ok. 48*c Przy właczonym Sharkoonie na 3500 obr. temperatura wynosi 34-36*c B-) obecnie temperatury jeszcze spadły o 2-3*c (pasta się wygrzała) Ma on dwie zalety jest miedziany i można na nim zamontować wentylator. Do zwykłego użytku będzie działał pasywnie, a jak będziesz robił oc z podwyższaniem napięć to wtedy włączysz na 2000-3000obr ten wentylatorek i będzie nadal cicho i bardzo chłodno. Poza tym nie wiem gdzie montowałbyś tą 80mm ale mogłoby to zepsuć porządny schemat przewiewu jaki obecnie masz Edytowane 25 Lutego 2007 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 @Jejox jak możesz zrobić nawiew to Pentak będzie wydajniejszy, jak miałby być pasive to zalman, osobiście przymierzam sie do tego drugiego, gdyż chce mieć pasive ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 @Jejox jak możesz zrobić nawiew to Pentak będzie wydajniejszy, jak miałby być pasive to zalman Mam nadzieję, że wyższa wydajność Zalmana w passiv, nie wynika z popierania przez kolegę najstarszego mitu OC o tym, że aluminium lepiej oddaje ciepło w passiv :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Mam nadzieję, że wyższa wydajność Zalmana w passiv, nie wynika z popierania przez kolegę najstarszego mitu OC o tym, że aluminium lepiej oddaje ciepło w passiv mur.gif raczej z tego że miedź dłużej niż alu magazynuje ciepło xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...