Skocz do zawartości
X800

Alternatywa Chłodzenia Dfi

Rekomendowane odpowiedzi

To jak rozkminił ktoś to odginanie listków w Zalmanie NBF47?? Chętnie wziąłbym HR-05 SLI ale 89zł to sporo kasy, chociaż potem automatycznie wartość płyty rośnie :)

Jeśli masz krótkie PCB (np. GF6600GT) to powinno się obyć bez cięcia i odcinania, ew. przy takim zamontowaniu gniesz 2 w góre 2 w dół i powinna wejść grafika.

post-133455-1173567031_thumb.jpg post-133455-1173567048_thumb.jpg

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Musze zmienić chłodzenie na swojej DFI, bo to standardowe już zaczyna szaleć. Ale potrzebne jest mi coś niskiego, najlepiej nie wyższe od tego standardowego. Zalmany NF47 albo Penty Nb40 odpadają od razu. Zastanawiam się nad jakimś Titanem np. takie coś:

http://www.titan-cd.com/eng/vga/cuv2abrhs.htm

Co o tym sądzicie ? Jeśli to zły wybór to poradźcie coś lepszego.

pozdro,

hardy99

Poszukaj juz bylo w tym watku o titanie pare stron wczesniej.

O Odchylaniu niebieskiego zalmana tez bylo trzeba uwazac bo pina maja ostre zakonczenia.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mookie, a tego Zalmana nie dalo by rady jakos przypilic na calej dlugosci po lewej stronie (patrzac na drugie zdjecie) i wstawic bokiem ?? I jak myslisz, warto wziac tego Zalmana zamiast tego starego ? Bo jednak 15zl roznicy piechota nie chodzi :)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowałem dziś HR-05 SLI, na radiator poszedł dodatkowo AC 80mm. Wszystko weszło dosłownie na styk, HR odwrócony w kierunku gniazd PCI bo na CPU siedzi Infinity i nie ma miejsca. Także siedzi pomiędzy GF-em a X-Fi. Dorwę aparat to cyknę zdjęcia jak to wygląda.

A temperatura hmm... zobaczcie sami

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mookie, a tego Zalmana nie dalo by rady jakos przypilic na calej dlugosci po lewej stronie (patrzac na drugie zdjecie) i wstawic bokiem ?? I jak myslisz, warto wziac tego Zalmana zamiast tego starego ? Bo jednak 15zl roznicy piechota nie chodzi :)

Proszę bardzo tutaj masz przykład takiego montażu:

klik

Można jeszcze spróbować zamontować go na ukos, wówczas obejdzie się bez cięcia.

Ja na mojego DFI mam zamiar zamontować zwykłego NB47 z wytrzaśniętymi/wygiętymi 3 zębami, na pewno nie będzie on gorszy od tego NBF47, obecnie mam go na Asusie z siga i daje sobie rady, jednak do mocnego OC niestety ani jeden zalman ani drugi się nie nada. Pozostaje thermalright, pocięty freezer, ewentualnie kombinacje z zalmanem ZM80D-HP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowałem dziś HR-05 SLI, na radiator poszedł dodatkowo AC 80mm. Wszystko weszło dosłownie na styk, HR odwrócony w kierunku gniazd PCI bo na CPU siedzi Infinity i nie ma miejsca. Także siedzi pomiędzy GF-em a X-Fi. Dorwę aparat to cyknę zdjęcia jak to wygląda.

A temperatura hmm... zobaczcie sami

A jaką temperature masz przy Small FFT's?? Bo Blend to obciąża proca w 5% może :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38* w stressie nono ładnie, ale strasznie drogi jak dla mnie ten HR-05 SLI :?

kliknij mnie

p.s ciekawe czy te przykręcone radiatory do siebie zdają egzamin?? On dał między nie jakąś paste czy jak?? Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj porównanie chłodzonków Thermalright HR-05 vs. Zalman NB47J vs. Zalman NBF47, ale na płycie Biostara T-Force 6100:

Kliknij mnie jeden

Tutaj z kolei porównanie chłodzonek Zalman NBF47 vs Thermalright HR-05 vs Jing Ting Chipforce JTS-0005 & JTS-0006 vs kilka innych, test na Asus A8N-Sli Dlx:

Kliknij mnie dwa

tutaj o dziwo NBF47 wypada świetnie.

A tutaj kolejny pojedynek chłodzonek Noctua NH-U6 vs. Zalman ZM-NB47J vs. Zalman ZM-NBF47 vs. Coolermaster Chipset Cooler PAC-P01 vs. SilenX iXtrema IXN-40C vs. Thermalright HR-05 vs. Thermalright HR-05 SLI vs. Microcool NorthPole XE whisper tym razem na DFI LP Ultra-D (grafika w 2-gim slocie pci-e):

Kliknij mnie trzy

Wnioski i konkluzje:

Najlepszym kompromisem między wydajnością a ceną spośród wszystkich będzie zdecydowanie Zalman NBF47 - do tego jego wachlarzykowata konstrukcja będzie najwygodniejsza do modyfikacji pod DFI. Najwydajniejszy zaś to Thermalright HR-5-SLI, choć jego cena jest i tak nieproporcjonalna do wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj porównanie chłodzonków Thermalright HR-05 vs. Zalman NB47J vs. Zalman NBF47, ale na płycie Biostara T-Force 6100:

2535066[/snapback]

Wnioski i konkluzje:

Najlepszym kompromisem między wydajnością a ceną spośród wszystkich będzie zdecydowanie Zalman NBF47 - do tego jego wachlarzykowata konstrukcja będzie najwygodniejsza do modyfikacji pod DFI.

I tu moja pełna zgoda.

Najwydajniejszy zaś to Thermalright HR-5-SLI, choć jego cena jest i tak nieproporcjonalna do wydajności.

Owszem, ale jest do jakości ;)

Wobec np. droższej Noctuy, która w testach tylko wypada minimalnie lepiej (tj. w granicach błędu pomiarowego), to generalnie rzecz biorąc plasuje się jako ciekawszy i chyba lepszy zakup. IMHO oczywiście.

Pozdrawiam

P.S. Mookie postaraj się obrabiać trochę fotki, bo niepotrzebnie wrzuciłeś tu takie giganty - ja mam dobre łącze, a dobrą chwilę musiałem poczekać. Co zatem mają powiedzieć ci co np. są skazani na braki limitów w Neozdradzie :D

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ostatecznie co radzicie wziac ? Na dniach przyjdzie do mnie Yesico Open Air, wiec i temu Zalmanowi za 15zl i temu za 30zl raczej goraco nie bedzie. Ale chcialem sie ostatecznie dowiedziec, czy warto doplacic te 15zl ? Bo piechota nie chodzi :) Chcialbym tez mozliwie najlatwiejszy montarz. Narazie mam krotka grafe (Galaxy 7300GT), ale nie wiadomo co kiedys wpadnie. OC raczej extremalnych nie robie, ale jednak troche pokrecic lubie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam a co sadzicie o tym chlodzeniu

http://allegro.pl/item172009300_thermaltak...a_chipset_.html ?? Gdy sie odwruci wentylator to czy wejdzie tam karta graficzna ??

Niby jest miedziane..niby chce byc Thermalrightem.Najważniejsze jest to ,ze sprawia problemy związane z montażem.Wyginanie i kombinowanie..całym problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ostatecznie co radzicie wziac ? Na dniach przyjdzie do mnie Yesico Open Air, wiec i temu Zalmanowi za 15zl i temu za 30zl raczej goraco nie bedzie. Ale chcialem sie ostatecznie dowiedziec, czy warto doplacic te 15zl ? Bo piechota nie chodzi :) Chcialbym tez mozliwie najlatwiejszy montarz. Narazie mam krotka grafe (Galaxy 7300GT), ale nie wiadomo co kiedys wpadnie. OC raczej extremalnych nie robie, ale jednak troche pokrecic lubie.

Myśle że odpowiedź już dałem w moim poprzednim poście, na różnych forach można wyczytać że nbf47 jest o 3-6 stopni wydajniejszy od nb47j (pewnie zależy to też od jego modyfikacji). Myślę że te 15 zł można poświęcić dla tych kilku stopni, i być może obejdzie się bez modyfikacji radiatora przy w miare krótkim pcb. Jeśli jednak myślisz o późniejszej zmianie grafiki albo o mocniejszym OC to lepiej pomyśleć o czymś innym.

A pod poniższym linkiem pod nagłówkiem "L'o'songen" seria rozwiązań chłodzenia mostków min. na DFI w wykonaniu niemców:

2535491[/snapback]

Niby jest miedziane..niby chce byc Thermalrightem.Najważniejsze jest to ,ze sprawia problemy związane z montażem.Wyginanie i kombinowanie..całym problemem.

Jak zdejmie z tego wentylatorek to obejdzie się bez cięcia/odginania a temperatura w pasywie wg. jednego z modyfikatorów z poniższego linka wynosi 42 stopnie, jednak 60zł to wciąż dużo.

http://www.forumdeluxx.de/forum/showpost.p...p;postcount=597

-- Edit2 --

Przepraszam za duże foty w moim wcześniejszym poście, już są mniejsze.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.diy-street.com/forum/showpost.p...mp;postcount=51 - ten pomysl wyglada niezle, nie wiecie co to za radiator dziwny ?

http://www.allegro.pl/item172908721_titan_...0_a_462_fv.html - co mysliscie o tym ? Jak by z tego wyciac taki kawalek jak z tortu sie wycina, to grafa by sobie super weszla do srodka. Wentyl mozna wywalic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.diy-street.com/forum/showpost.p...mp;postcount=51 - ten pomysl wyglada niezle, nie wiecie co to za radiator dziwny ?

http://www.allegro.pl/item172908721_titan_...0_a_462_fv.html - co mysliscie o tym ? Jak by z tego wyciac taki kawalek jak z tortu sie wycina, to grafa by sobie super weszla do srodka. Wentyl mozna wywalic.

Ja bym nie kombinował zabardzo, z doświadczenia wiem że nawet aluminiowy klocek z boxowego athlona na s A nie będzie wydajniejszy od niebieskiego zalmanka, a co dopiero jak jeszcze go pokaleczysz tu i tam.

Właśnie przyjechało moje DFI LP Ultra-D więc od razu zamontowałem zalmana NB47J, sprytne mocowanka na zalmanku i troche pomyślunku wystarczy żeby zmieściło się 6600GT bez kaleczenia zalmanka, niestety HP wystające z kolei z zalmana ZM80D-HP na grafice (po przeciwnej stronie do śledzia) przeszkadzają więc grafika i tak wylądowała w dolnym slocie.

Zalmana przesmarowałem arcticiem silver 5, i temperatura odczytywana wynosi 43C przy normalnej pracy. Jak się go dotknie ręką to jest jednak gorący jak szklanka z herbatą którą ledwo można utrzymać w ręku, czyli zalman dobrze odbiera ciepło, ale przy OC może okazać się niewystarczający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A probowal ktos i ma jakies doswiadczenia z czyms takim: Zalman ZM-NB32K, do chlodzenia chipsetu na tym dfi? Nadaje sie?

Ewentualnie jesli jest za slaby, to jaki wentyl 40x40x10 (jakis cichy i trwaly) polecacie zamontowac na jego gornej "powierzchni" i jak je ze soba polaczyc, zeby sie dobrze trzymalo? Bo na srubki chyba sie nie da (a moze da - nie znam sie :)?

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj w koncu znalazlem chwile czasu i wzialem sie za zrobienie chlodzenia z duzego radiatora z PII. Wycialem spory kawalek, jedna dziura juz byla, druga wywiercilem. Musialem tez przyciac kawalek, bo haczyl o jakis dziwny kondensator (czy co to bylo).

Gotowego radiatora zamontowalem na chipset. Niestety, ale w totaj pasive nie daje rady (w budzie niestety chwilowo nie mam zadnego przewiewu, a same przewiewne sciany Yesico wcale duzo nie daja). Po niedlugim okresie totalnego pasive temp. wzrosla do 48C, wiec juz duzo.

Postanowilem zamontowac nieuzywalego Arctica Fan 9 na 5V tak, aby wial na radiator. Przywiazalem go do obudowy na dwoch sznurowkach i trzyma sie super. Teraz temp. w Idle wynosi 40-41C.

Ale... no wlasnie ale. Radiator jest spoko, ale ma bardzo duza podstawke (ogolnie jest spory, bo mniejszy nie mialby sensu). Przez ta duza podstawke niezwykle latwo przychyla sie na boki i to mnie troche martwi. Fajnie jak sie nie zaglada do budy, ale ja co chwile cos grzebie.

Dlatego dzisiaj kupilem Zalmana, tego za 16zl :) Jeszcze go nie zamontowalem, ale zrobie to jak najszybciej. Sam jestem ciekaw jak sie bedzie sprawowac w porownaniu do tego radiatora z PII.

EDIT:

Jednak Zalman, to Zalman. Nic sie nie kiwa, ustawilem go tak, ze grafa wchodzi bez gadania. Dalem na niego nawiew z Arctic 92mm puszczonego na 5V, wiec jest idealnie cicho, a temp. wynosi 37C :) W stresie tez 37C :) Czasem wzrosnie do 38-39, ale to jak mam wieczorem cieplo w pokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze bardzo ;) Wiem, ze troche badziewne sa, ale naprawde ciezko mi sie manewrowalo tym aparatem. Mam nadzieje, ze cos pomoga. Chodzi o to, zeby dobrze ustawic te "kolki" od Zalmana, tak zeby byl pod lekkim katem. Wiatrak przywiazalem na dwoch sznurowkach do obudowy, praktycznie wisi w powietrzu i nie przenosi zadnych drgan. Puszczony na 5V. Temp. tak jak pisalem, praktycznie caly czas 37C czy to IDLE, czy STRES.

EDIT:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Na pierwszej focie widac temp. w stresie :) AS5 sie chyba wygrzal, bo teraz caly czas temp. wynosi 36C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

help !

Mam Dfi LanParty Sli-DR, na chipsecie siedzi HR-05-Sli, chipset posmarowny arctic silver 5. Temperatury w idle 41*C, w stresie 50*. Thermalright parzy w palce przy tych 50*c.

Napiecie na chipsecie to 1.6v wiec minimalnie wiecej niz jest w standardzie.

Thermalrighta mam przymocowanego troche inaczej niz standardowo...

na zwyklych kolkach mocujacych bardzo sie kiwal, wiec przykrecilem go srubami z nakretkami, sprezynami itp. teraz siedzi stabilnie..

czemu sa tak wysokie temp ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, a nie mozesz zamontowac jakiegos Arctica chociaz 80mm ? Wtedy na bank temp. spadnie bardzo znacznie, a bloga cisza pozostanie. Aha, no i jak z przewiewem w budzie ? Rusza cos powietrze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze bardzo ;) Wiem, ze troche badziewne sa, ale naprawde ciezko mi sie manewrowalo tym aparatem. Mam nadzieje, ze cos pomoga. Chodzi o to, zeby dobrze ustawic te "kolki" od Zalmana, tak zeby byl pod lekkim katem. Wiatrak przywiazalem na dwoch sznurowkach do obudowy, praktycznie wisi w powietrzu i nie przenosi zadnych drgan. Puszczony na 5V. Temp. tak jak pisalem, praktycznie caly czas 37C czy to IDLE, czy STRES.

EDIT:

Na pierwszej focie widac temp. w stresie :) AS5 sie chyba wygrzal, bo teraz caly czas temp. wynosi 36C.

Ustaw pamieci na 370 w dualu na 3448 wlacz stalkera i zobacz jakie temp bedziesz mial, i jak mozesz podaj>

help !

Mam Dfi LanParty Sli-DR, na chipsecie siedzi HR-05-Sli, chipset posmarowny arctic silver 5. Temperatury w idle 41*C, w stresie 50*. Thermalright parzy w palce przy tych 50*c.

Napiecie na chipsecie to 1.6v wiec minimalnie wiecej niz jest w standardzie.

Thermalrighta mam przymocowanego troche inaczej niz standardowo...

na zwyklych kolkach mocujacych bardzo sie kiwal, wiec przykrecilem go srubami z nakretkami, sprezynami itp. teraz siedzi stabilnie..

czemu sa tak wysokie temp ?:)

Ja tez tak mialem zmniejsz napiecie.

Kiwal sie ... a po co tam pchac paluchy ukruszysz rdzen i bedzie bieda.

Moze nie dociska rownomiernie ja tam swojego nie dotykam ale po grze w stalkera mam 50 stopni.

tylko ze mam 2 wentyle w budzie 120 na wwiew i wywiew, tylko chyba pentak na grafie niszczy mi efekt przewiewu w budzie.

Edytowane przez ed00s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie poczytalem troche ten temat i mam pytanie:

Czy jest mozliwosc zamontowania takiego chlodzenia aby po zakupie GF 8800 nie trzeba bylo jej wkladac do dolnego slotu? Chcialbym kupic gotowy radiator, bez odginania listkow :) Chcialbym w przyszlosci uniknac wlasnie takowej sytuacji, obecnie posiadam GF 7600GS wiec teraz raczej jest ok

Z tego co czytam to chyba takowego czegos dosc taniego nie ma?

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw pamieci na 370 w dualu na 3448 wlacz stalkera i zobacz jakie temp bedziesz mial, i jak mozesz podaj>

Nie patrz na to co mam w sygnaturce. Teraz mam jakiegos GoodRama na 220Mhz 2,5;3;3;7 1T. HTT chyba na 260. Wiem, ze narazie to zadne OC, ale czekam na pamieci, bo na dniach powinienem miec Samsungi UCCC, wtedy sie bede bawic. Co to ustawienia pamieci na 370Mhz (rzeczywiste), to jesli sie nie myle mialem tak ustawione i temp. byla praktycznie taka sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi