Skocz do zawartości
X800

Alternatywa Chłodzenia Dfi

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie przegladalem allegro i

http://www.allegro.pl/item86190669__akasa_..._lepszych_.html

no troche drogi ... ale zdjac ten wiatrak i moze by sie zmiescilo na chipset .... wydajnosc bylaby nieziemska :D a wiatrak mozna podczepic na budzie gdzies ...

ma moze to to ktos ???

Ja skonczylem pilowac frezera .. pilka do metalu kontowka i Kinzo szlifierka multi ... no wyglada nie zle ale zastanawiam sie nad taki rozwiazaniem.

Jak nie mialem budy to bylo git z temp .. a teraz nie wime jak sobie z ta platanina kabli poradzic ...:<

Edytowane przez ed00s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie przegladalem allegro i

http://www.allegro.pl/item86190669__akasa_..._lepszych_.html

no troche drogi ... ale zdjac ten wiatrak i moze by sie zmiescilo na chipset .... wydajnosc bylaby nieziemska :D a wiatrak mozna podczepic na budzie gdzies ...

ma moze to to ktos ???

Ja skonczylem pilowac frezera .. pilka do metalu kontowka i Kinzo szlifierka multi ... no wyglada nie zle ale zastanawiam sie nad taki rozwiazaniem.

Jak nie mialem budy to bylo git z temp .. a teraz nie wime jak sobie z ta platanina kabli poradzic ...:<

za te kase wolał bym sobie wode założyć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni walki z freezerem :) z małą pomocą kolegi i z jego szlifierką kątową :)

Muszę trochę jeszcze nad nim popracować szczególnie nad zapinką. Żałuję, że nie kupiłem zalmana i nie użyłem ich zapinki.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko - ja ostatniio zainstalowalem sobie mbm i pokazuje mi ponad 10k obrotow na wiatraku ktory sie prawie nie kreci :P

ciekaw jestem jaka by byla temp bez nawiewow z zalmanow - niby niewiele, ale zawsez cos tam dmucha

moze przelozyl bys kawalek kartki tak, zeby wykluczyc nawiew z wiatrakow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekaw jestem jaka by byla temp bez nawiewow z zalmanow - niby niewiele, ale zawsez cos tam dmucha

moze przelozyl bys kawalek kartki tak, zeby wykluczyc nawiew z wiatrakow ?

Nie tyle z zalmanow ale bezposrednio nad jest fander ktory daje zimne powietrze. Tak owiewany freezer mus bardzo dobrze dzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Nierealny - bardzo ladnie wyciete. Gdyby jeszcze opatentowac sposob na jakas pewna i tania zapinke byloby idealnie. Potem filtrowac allegro wylapujac jakies stare modele freezerow za grosze, przerabiac i sprzedawac jako swietny cooler na DFI. Mysle ze gdyby byla taka gotowa konstrukcja za te 60-70zl znalazloby to wielu nabywcow - biorac pod uwage ze te male huragany revolteca za 5 dych ciesza sie takim powodzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nierealny - bardzo fajnie rozwiazales sprawe. OT bardzo fajna buda :) Dosc praktyczna na wzor serwerkowych. IMHO Czy czy nie boisz sie ze walnie na boczną stronę? Ile taki spass kosztuje? Czy to nie chieftec przypadkiem?

Mnie dosc bardzo interesuje taka kwestia ktore rozwiazanie wybrac?

- Czy zalozyc boczny nawiew 120 mm (cos cichego) i czy w ogole jest sens pakowania sie w kontrolery obrotow (pomijam kwestie iz sa cholendarnie kosztowne)?

- czy walsnie moze lepiej kupic bude BIG tower

Ps. Kwestia temperatur - im predzej tym lepiej: jak wentyl na NB na max to ok 49 st C, a tak nawet do 58 st. Grafa 6x st C (z podpisu)

Warunek: potrzebna cisza, a po ostatnich excesach z wentylem na NB, zaczynam tracic cierpliwosc.

Co byscie polecali by nie bylo zbyt drogo a skutecznie cicho??

Edytowane przez Bulsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie dosc bardzo interesuje taka kwestia ktore rozwiazanie wybrac?

- Czy zalozyc boczny nawiew 120 mm (cos cichego) i czy w ogole jest sens pakowania sie w kontrolery obrotow (pomijam kwestie iz sa cholendarnie kosztowne)?

- czy walsnie moze lepiej kupic bude BIG tower

a co ma pierwsze z 2'gim wspolnego? do midi nie mozna dac wiatraka z boku ? :P

niedrogo to ile ?

Ile taki spass kosztuje?

to zalezy czy masz juz freezera jakiegos czy nie

nowy freezer to ok 60zl

Co byscie polecali by nie bylo zbyt drogo a skutecznie cicho??

masz caly watek o tym - poczytaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bulsky

no buda rzeczywiście bardzo fajna!! jedynym jej minusem było wchodzenie w wibracje (buczenie) przez zapinkę do twardziela (trochę izolacji rozwiązało ten problem).

a co do budy to dokładnie to ten model http://allegro.pl/item83161466_chieftec_me...b_gw_2l_fv.html :)

jak widzisz buda jest midi :) big jest zdecydowanie za duża.

nie rozumiem twojego pytania "IMHO Czy czy nie boisz sie ze walnie na boczną stronę?"

budę mam zawszę zamkniętą na pierwszym zdjęciu jest to dokładnie pokazane :)

Dołączona grafika

za freezera dałem http://allegro.pl/item81907602_arctic_cool...5_bcm_wawa.html :)

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ma pierwsze z 2'gim wspolnego? do midi nie mozna dac wiatraka z boku ? :P

jasne ze mozna chyba ze ktos ma archaiczna bude w ktorej miesci sie wszystko co da sie wrzucic (patrz podpis),ps. X-fi posiada +y panel

Ps. buda nie posiada boczynych nawiewow i jeden tylni ale to nie problem ; na przyszlosc szukam optymalnego rozwiazania

niedrogo to ile ?

buda ~300

regulator obrotow ~150-200

wentyle ~zalezy

Kiedy osiagamy optymalny efekt przy min kosztow? Zakladam ze zamierzam rozbudowywac sprzet na przyszlosc (1) noi oczywiscie czy mozna na wypchanej po brzegi midi dobrze chlodzic konwencjonalnie powietrzem ?:)

to zalezy czy masz juz freezera jakiegos czy nie

nowy freezer to ok 60zl

nie wiem co masz na mysli? freezer jako chlodzenie na procka? jesli tak - to mam :) freezer 64 -- sorry nie kontaktuje :|

masz caly watek o tym - poczytaj

czytalem na szybko :)

No offence :)

@Nierealny : pytanie tyczylo subektywnego odczucia ze buda jest ogromnei wysoka przy stosunkowo niewielkiej powierzchni podstawy :) Stad moje pytanie czy gdybym sie przypadkiem mial "potknac" o kompa to czy komp nie zaliczy gleby, no i ja of course tez (ale to mniej wazne) ;) ??

Juz sprawdzam linki :) EDIT: thx :)

Edytowane przez Bulsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nierealny mozesz podac linka gdzie kupiles zapinke ??? szukam na allegro i nie ma ;< sa jakies sklepowe ale .. nie che mi sie bawic w sklepy.

dokładnie to jest ta zapinka http://cpc.pl/mocowanie3.php ale lepiej zrobisz jak kupisz niebieskiego zalmana i użyjesz ich mocowania. wyjdzie taniej, lepiej i mniej się narobisz :) do tego zostanie Ci jeszcze radiator :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam problem bo niby zainstalowalem zalmana niebieskiego, posmarowalem chipset AC MX-1 i temperatura jest okolo 58 stopni =[ planuje na bok obuowy wladowac fandera 92 tak zeby jeszcze wialo na zalmana ale i tak mnie to troszke irutyje =[ a grafike wladowalem do 2 slocika ponizej. Jakas porada dla mnie bo dopiero co zaczynam sie bawienie w takie rzeczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi