samurai_jack Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Witam Czy ten procek (FSB 133) ruszy na moim ASUSie P2B rev. 1.02 ? Słyszałem że ta płyta ma jakieś nieoficjalne FSB 133 ale nie wiem jak wytrzymają to dzielniki PCI i AGP... Mam tuner TV na PCI więc obawiam sie że mógłby zacząć wariować... no i martwie sie o dysk... Prosze o jakieś info w tej sprawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Na jakim chipsecie jest ta płyta jeśli na bx440 to nie ma problemu. Ale to tylko domysły podaj nazwe to się zobaczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samurai_jack Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Yhh, oczywiście że to 440BX, ale tu jest kwestia FSB, a najważniejsze kwestia dzielnika PCI/AGP :-| Jak już pisałem, podobno FSB 133 ruszy, ale nie można wtedy zmienić dzielnika, to PCI dostanie za dużo MHz i myśle że dysk i tuner TV moze nie wytrzymać :huh: Zresztą już nieważne, zamówiłem PIII 650MHz na szynie 100MHz, spróbuje z nim pokombinować wyższe FSB :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Jest to zwykly bx, nie posiada obslugi fsb 133 (ospalic sie moze i da, ale pci/agp beda na takim poziomie, ze watpie, zeby dzialalo ok). Mialem dawno temu p3 450mhz i spokojnie odpalal na fsb133 ~600mhz, ale dysk sypal strasznymi bledami i grafa sie wieszala, wiec nie warto katowac sprzetu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Jest to zwykly bx, nie posiada obslugi fsb 133 (ospalic sie moze i da, ale pci/agp beda na takim poziomie, ze watpie, zeby dzialalo ok). Mialem dawno temu p3 450mhz i spokojnie odpalal na fsb133 ~600mhz, ale dysk sypal strasznymi bledami i grafa sie wieszala, wiec nie warto katowac sprzetu. to nie jest taki zwykly BX ;) przy fsb 133 dzielnik dla PCI w przypadku tej plyty wynosi 1/4 jezeli wiec grafika wytrzyma (a wiekszosc wytrzymuje) nadtaktowana magistrale AGP, to nie bedzie problemu z fsb 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Hym dziwne u mnie bx też miał 1/4 dzielnik ;]. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samurai_jack Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 to nie jest taki zwykly BX ;) przy fsb 133 dzielnik dla PCI w przypadku tej plyty wynosi 1/4 jezeli wiec grafika wytrzyma (a wiekszosc wytrzymuje) nadtaktowana magistrale AGP, to nie bedzie problemu z fsb 133 Czyli mam rozumieć że po ustawieniu "nieoficjalnego" FSB 133MHz (na płycie jest tabelka z ustawieniami zworek bodajże do 112 MHz) mnożnik PCI zmieni sie sam? W biosie ani na płycie nie mam możliwości zmiany mnożnika :huh: a nie chciałbym żeby moja Barra sie posypała :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 u mnie bx śmigał na FSB 152 (dysk stary WD spokojnie PCI wytrzymywał, grafika mx 200 to samo).. sam chipset jest zdolny do pracy 133mhz+ więc o to sie nie martw ;) Pamiętaj o dobrych mapięciach PC 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 tu jest manual do tej plyty: http://support.asus.com/download/download....SLanguage=pl-pl w ktorym jest dokladnie wszystko opisane :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Z tego co pamiętam to małe szanse - przy pcb 1.02 płyta podaje minimalne napięcie 1.85V (konieczna przelotka z regulacją napięcia, jeśli masz wersję slotową proca to nie wstanie w ogóle) i do tego puchną kondziory. Od wersji 1.04 pozostaje tylko problem napięcia, a od wersji 1.10 powinno śmigać :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samurai_jack Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Hmm, czy upgrade biosu coś tu pomoże? Na stronce jest bios w wersji 1014.003 Sciągać? Aktualizować? Co radzicie? :huh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Lepiej mieć nowszy bios. A czy pomoże poszukaj na stronie i popatrz co w nim zmieniono (changelog). Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 ja mam asusa p2b-f i on nie ma dobrego dla agp dzielnika jest na tym sammym chipsecie (bx440) i idzie spoxik na fsb 133 ale grafa (gf 2 mx 200) nie bardzo sie lubi z takim agp wysokim ale chodzi bez miałczenia ;d;d Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...