Szumek Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 Mam problem z moim Maxtorem 40 GB. Przy wyłączaniu Win'98 słychać takie dziwne stuknięcie i strasznie mi się to nie podoba. Podejrzewam, że może być to związane ze znanym, niedopracowanym problemem zamykania niektórych Windozzz. Pamiętam, że kiedyś zamykając Win'98 wszystko było O.K. Dysk powoli zwolnił i wtedy dopiero komp się wyłączył. Jeśli macie taki sam problem albo najlepiej jego rozwiązanie to dajcie "cynk". Pozdro. P.S.: Oczywiście mam zainstalowanego tego beznadziejnego patcha do zamykania Windozy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plumpi Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 Jam mam WinXP i twarzdiela Segate U6 10GB i również jak zamykam wina to teżpojawia się ten dźwięk, z tego co zauważyłem u innych to chyba całkiem normalne zjawisko :) Ja bym się tym nie martwił :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 Ja mam dysk IBM'a i czasem podczas pracy zdaza mu się "puknąć" - norma :). Man nadzieję :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 Nieprzejmój sie to tak jest ja mam tez maxtora i objaw ten sam kumpel ma Samsunga i też mu tak wali przy zamykaniu a ma go już ze 2 lata. Pozdro ALEX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 No to gratulacje jak nikt nie wie co to jest :D To "pukanie" to parkowanie glowicy na dysku i nie masz sie co martwic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoLo Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 moj dysk tak 'puka' jak odpalam kompa :) czy to tez parkowanie? :P poza tym ze puka to all ok PS.wiem ze jak sie wylacza kompa to puka bo parkuje ale jak wlaczam? to bynajmniej dziwne :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucas0 Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 moj dysk tak 'puka' jak odpalam kompa :) czy to tez parkowanie? :P poza tym ze puka to all ok PS.wiem ze jak sie wylacza kompa to puka bo parkuje ale jak wlaczam? to bynajmniej dziwne :) jak wlaczasz to wyjezdza z garazu i musi odpalic ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devastator Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 ja mam rok maxtora, i jak windowz zdazy go zaparkowac to nie ma stukniecia, natomiast jak sie wylaczy caly komp to glowica jest parkowana glosno (charakterystyczne niezidentyfikowane wasze stukniecie)... podobny efekt jest, jak wylaczycie kompa z kopa - sprobujcie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 sposoby pukania, parkowania, odparkowywania, i innych podobnych zaleza od ustawien w biosie (pm), jak rowniez od sterownikow w winzgrozie (via, miniporty, idetool i takietam). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Po prostu parkuje glowica.. To normalne. Dośc szybko rozłacza zasilanie komp i głowica wtedy ze stukiem parkuje... Jakbys miał zasiłkę AT to hdd spokojnie by wychamowal podejrzewam i byłoby wszystko OK. Nie masz się czym przejmowac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Dobra, dobra. Mój IBM też tak pukał. Coraz częściej, coraz częściej, aż padł. Owszem, pozycjonowanie pozycjonowaniem , ale to mi pachnie awarią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 moj dysk tak 'puka' jak odpalam kompa :) czy to tez parkowanie? :P poza tym ze puka to all ok PS.wiem ze jak sie wylacza kompa to puka bo parkuje ale jak wlaczam? to bynajmniej dziwne :) jak wlaczasz to wyjezdza z garazu i musi odpalic ;) Chyba na pych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 A mój Maxtor robi zzzzzzzzzcik... I co Wy na to :?: :wink: :wink: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 a caviar jb ? podczas startu jakby mial 2 biegi :D i zarowno podczas startu jak i parkowaniu dysku slychac "sypiacy sie piasek" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 a caviar jb ? podczas startu jakby mial 2 biegi :D i zarowno podczas startu jak i parkowaniu dysku slychac "sypiacy sie piasek" ? Odgłos sypiącego się piasku to dźwięk wydawany przez łożyska kulkowe dysku! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...