Skocz do zawartości
Szumek

Maxtor i stuknięcie przy zamykaniu Win'98

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z moim Maxtorem 40 GB. Przy wyłączaniu Win'98 słychać takie dziwne stuknięcie i strasznie mi się to nie podoba. Podejrzewam, że może być to związane ze znanym, niedopracowanym problemem zamykania niektórych Windozzz. Pamiętam, że kiedyś zamykając Win'98 wszystko było O.K. Dysk powoli zwolnił i wtedy dopiero komp się wyłączył. Jeśli macie taki sam problem albo najlepiej jego rozwiązanie to dajcie "cynk". Pozdro.

P.S.: Oczywiście mam zainstalowanego tego beznadziejnego patcha do zamykania Windozy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jam mam WinXP i twarzdiela Segate U6 10GB i również jak zamykam wina to teżpojawia się ten dźwięk, z tego co zauważyłem u innych to chyba całkiem normalne zjawisko :) Ja bym się tym nie martwił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj dysk tak 'puka' jak odpalam kompa :) czy to tez parkowanie? :P

poza tym ze puka to all ok

PS.wiem ze jak sie wylacza kompa to puka bo parkuje ale jak wlaczam? to bynajmniej dziwne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS.wiem ze jak sie wylacza kompa to puka bo parkuje  ale jak wlaczam?  to bynajmniej dziwne :)

jak wlaczasz to wyjezdza z garazu i musi odpalic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam rok maxtora, i jak windowz zdazy go zaparkowac to nie ma stukniecia, natomiast jak sie wylaczy caly komp to glowica jest parkowana glosno (charakterystyczne niezidentyfikowane wasze stukniecie)... podobny efekt jest, jak wylaczycie kompa z kopa - sprobujcie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu parkuje glowica.. To normalne. Dośc szybko rozłacza zasilanie komp i głowica wtedy ze stukiem parkuje... Jakbys miał zasiłkę AT to hdd spokojnie by wychamowal podejrzewam i byłoby wszystko OK.

Nie masz się czym przejmowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS.wiem ze jak sie wylacza kompa to puka bo parkuje  ale jak wlaczam?  to bynajmniej dziwne :)

jak wlaczasz to wyjezdza z garazu i musi odpalic ;)

Chyba na pych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a caviar jb ? 

podczas startu jakby mial 2 biegi :D i zarowno podczas startu jak i parkowaniu dysku slychac "sypiacy sie piasek" ?

Odgłos sypiącego się piasku to dźwięk wydawany przez łożyska kulkowe dysku!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...