Skocz do zawartości
joorvishoon

Genius Ht 5.1 Raz Jeszcze

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu na tym forum był skomplikowany post dot wyboru między Geniusami a Modecomami. Po jego lekturze zakupiłem te Geniusy. Szczerze mówiąc brzmią świetnie, wyglądają świetnie i działają świetnie (i mają przycisk "Power" :rolleyes: ). I było by wszstko pięknie, ale....

zawsze jak coś kupię to musi być uszkodzone. Nawet jakbym zamawiał tytanową kulkę, to zapewne miała by jakiś defekt :mur: . No więc wracając do głośników - słuchając Apocalyptyki - Nothing Else Matters, usłyszałem coś co sprawiło że się krzesło podemną ugięło. Na samym początku kawałka są takie "brzdąkania" na gitarze, które przejmuje subwoofer (bass redirection na Audigy 2, cmms 3d, tryb drugi). Przy volume głośników między 1/4 a 1/2 mocy w czasie tego brzdąkania coś w subku straszliwie rezonuje, jakby ktoś dmuchał na kartkę papieru. Sprawdziłem i subwoofer wydaje dosyć nienaturalne dźwięki dal częstotliwości między 75 a 60 Hz. (przy okazji sprawdziłem i on naprawde potrafi z siebie wydać 10 Hz :wink: ). Tak więc czy ktośby mógł na podobnych ustawieniach sprawdzić u siebie subka i powiedzieć mi czy tak powinno być, bo przy innej muzie nie zauważam prawie żadnych zniekształceń, przy innych volumach też nic szczególnego sięnie dzieje. Ale mnie takie szczególiki wkurzają. I druga sprawa - myślałem żeby samemu subka rozkręcić i sprawdzić co tam się dzieje, ale nie chce tracić gwarancji, więc niech mi ktoś powie czy tam są jakieć plomby czy cóś....

Z góry dzięki za odpowiedź, poradźcie mi coś - oddawać na gwarancję czy uznać to za norme i się nie przejmować? (bo ja nie chce sięz tymi głosniczkami na miesiąc rozstawać...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, podsyłam małą podpowiedź:

oryginalny dźwięk z utworu:

apo.mp3

i to co wydaje z siebie subek:

v002.mp3

Nagranie z subka jest wyjątkowo marne i pójdzie tylko na innym o podobnych możliwośćai co t z geniusów, ale daje się tam mimo wszystko usłyszeć takie pogłos, o jakim mówiłem. w Każdym razie jak ktoś ma Geniusy, to niech zciągnie ten pierwszy pliczek i powie czy przy dużej mocy jego subwoofer zachowuje się normalnie.....

A głośniki chyba jednak oddam mimo wszystko tylko wyszukam dokładnie tę częstotliwość na której rezonuje.... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi