Skocz do zawartości
xigi

Czym pociąć mostki na Duronie przy podkręcaniu?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Chcę podkręcić mojego Durona 1200. Nie ma możliwość zmiany mnożnika ani magistrali na płycie głównej (ECS K7VTA3 v2).

Zostało mi więc pociąć procek i ustawić inny mnożnik za pomocą mostków L1, L6.....

I tu jest problem - czym to cholerstwo przeciąć. Próbowałem żyletką, ale nie da rady. Nóż - za gruby.

Czy ktoś to może robił i jak?

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xigi są też inne sposoby oprócz tych o ktorych wspominał reed, mozna tez wytrawiac to jakimiś środkami, albo wypalać za pomocą prądu - jednak grawer to chyba najbezpieczniejsza metoda. niestety nie pamiętam stronek na ktorych to widzialem. jak chcesz, to moge ci podesłać artykuł "Blowing Your Bridges", ale musiałbyś mi podać maila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Chcę podkręcić mojego Durona 1200. Nie ma możliwość zmiany mnożnika ani magistrali na płycie głównej (ECS K7VTA3 v2).

Ja mam zablokowanego Athlona, ale nie ma to wpływu na zmianę magistrali płyty. Sprawdź jeszcze raz w BIOSie czy nie możesz zmienić magistrali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostało mi więc pociąć procek i ustawić inny mnożnik za pomocą mostków L1, L6.....

I tu jest problem - czym to cholerstwo przeciąć. Próbowałem żyletką, ale nie da rady. Nóż - za gruby.

Czy ktoś to może robił i jak?

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam IGI

sam nie tego nie rób bo zepsujesz tylko procesor. kiedyś o tym pisałem bo ciąłem mostki na durniu 800 poszłem do jubilera (grawera) i pociał mi mostki tzn. wytłumaczyłem co i jak . powiedziałem z bardzo powazną miną aby uwżał bo jak mu narzedzie zjedzie to spierniczy mi procesor i bede 500 zł w plecy(a wtedy ten duren kosztował 200) ale po takim tekscie to mu sie rece trzęsły i robił bardzo powli 1,5h i dokładnie. nie zapłaciłem nic bo sie bał ze coś spierniczył prosił tylko o telefon czy działa :D:D .oczywiscie smigał az miło na fsb138 :D idz do grawera to ci zrobi albo za friko albo za grosze ok 10zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zablokowanego Athlona, ale nie ma to wpływu na zmianę magistrali płyty. Sprawdź jeszcze raz w BIOSie czy nie możesz zmienić magistrali.
a jak nie masz mozliwosci zmiany magistrali (no w koncu masz ecs) to zrob tak jak ja poszukaj po sieci nowego biosu do plyty glownej obslugujacego zmiane magistrali i po klopocie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...