djsilence Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 (edytowane) Podkrecilem kompa i cos nie chce juz isc szybciej. Sadze ze cos nie tak z ustawieniami, zatem podaje je nizej i prosze o rady. DRAM 133 MHz 2/03 Cas 2 TRCD 3 TRAS 8 TRP 3 (sadze ze te kosci moga lepiej) FSB 295 HT x3 HT bus transfer width 16/16 CPU/FSB frequency ratio x9.0 CPU VID startup 1.500v CPU VID control 1.550v LDT voltage control 1.30v Chipset control 1.50v DRAM 2.90 W tych ustawieniach przechodzi superpi i wszystkie 3dmarki, choc czasem przy zamykaniu aplikacji wywala BSOD. przy wyzszym FSB (az do 305 i DRAM @120MHz) odpala windows ale superpi juz nie przechodzi. Probowalem przy konfiguracji FSB 343MHz, HTx3, mnoznik x8, ale bez powodzenia. Sadze ze chodzi o pamieci, nie rozumiem o co chodzi z timingami i nie kojarze na jakiej czestotliwosci powinny chodzic. Teraz chodza na 266 czy to dla nich zdrowe? Zysk z podkrecenia jest spory. przy 2,66GHz w 3dmarku05 przybylo 1500pkt (6850). Prosze o sugestie. Edytowane 8 Grudnia 2005 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Poluzuj timingi, htt, mnożnik itd. Idź w górę z FSB i napięciem. Gdy znajdziesz optymalną magistralę, zmniejszaj timingi i zanjdź optymalne htt etc. Tak wogóle to poczytaj jakieś faq na ten temat, bo na o/c A64 prawie wcale się nie znam. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 (edytowane) DFI kupuje sie nie dla szpanu ani zeby nauczyc sie na niej krecic, jak sie ja kupuje to cza wiedziec po co kolego... sprawdz na jakich kostkach masz te pamiatki, jak smigaja takowe, zakualizuj biosa, ustaw wszystkie timingi w biose (nie na auto!!), poczytaj tu i tam to dobrze dograsz sprzeta... :) Edytowane 8 Grudnia 2005 przez wspac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 (edytowane) Czy ktos moglby jasniej prosze? jednak "Gdy znajdziesz optymalną magistralę" nie dociera do mnie bo jako newbie nie wyczuje kiedy jest optymalnie. obecnie dziala i wydaje mi sie ze jest ok, ale powinno sie dac szybciej. Nie wiem co chamuje. kostki sa dobre bo to http://www.corsairmemory.com/corsair/produ...x512-3200c2.pdf na samsungach. Dwa pytania. Czy szybciej chodzi pamiec im timingi sa mniejsze? skoro pamiec ma w defaulcie 2-3-3-6 a w 2-3-3-8 dziala @266MHz to jesli musze ja jeszcze skrecic to mam "poluznic" timingi? Czy gdzies na forum tweaka jest opis czym sa te trp, trcd itd ?? a co do szpanerstwa, to zaczynalem od ECSa na ktorym nie ma mowy o kreceniu, pozniej ASUSa z dwoma procesorami i po drodze bylo jeszcze kilka innych kompow, ale smieci, wiec kupilem w koncu cos na czym mozna wszystko dopiescic. Mysle ze jako newbie w OC gdybym napotkal na problemy na jakiejs ciach!owej plycie i zaczalbym tu pytac o rozwiazanie, to uslyszalbym "kupiles ciach!owa plyte, do krecenia to DFI jest dobra" :] nieprawdaz? Pozdro i ponawiam prosbe o rady od wtajemniczonych. Edytowane 9 Grudnia 2005 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...