Skocz do zawartości
Vibri

Witam Wszystkich Użytkowników.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy jak łatwo zauważyć:) Szukałem tego co potrzebowałem ale jakoś sie pogubiłem. Otóż: składam kopa młodszej siorce. Komp, którego kupiłęm na allegro będzie miał prawdopodobnie kabelki nadające się do dysku ATA. A ja zakupiłem 10GB dysk SATA...i nie będą pasowały mi końcówki. Jeżeli dobrze rozróżniam ATA od SATA to ATA ma 2 rzędy małych bolców po 20 czyli razem 40 bolców. A SATA ma płaską końcówkę w kształcie trapezu....:-) Ale to pogmatwane...Czy jest taka przejściówka?? Słyszałem że jest, jak tak to gdzie mogę ją za rozsądną cenę dostać?

POZDRAWIAM WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW FORUM.

P.S. Nie powinno być ze mną kłopotów:):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie mam tego kompa jeszcze i trudno mi powiedzieć czy on będzie miał odpowiednie końcówki czy nie. Chciałem sie typa zapytać ale on sam nie wiedział o czym mówię...:)

Właśnie udało mi się wykombinować informacje co ten mój przyszły komp będzie miał:):

Procesor Intel Pentium III450MHz Slot1 (max 800MHz*)

Pamięć DIMM SDRAM 128MB PC100

Płyta główna Intel ZX / ATA66 obsługuje duże dyski (do 65GB)!

Grafika MATROX Millenium G200 8MB AGP x2, zintegrowana.Płyta bez AGP (ale wymieniam na moją starą nVidie TNT 32MB:)

Złącza: 3xPCI, 3xISA, 2xDIMM, WOL, AUDIO...

Złącza zew.: 2xUSB, 2xRS232, 1xLPT, AUDIO IN, AUDIO OUT, MIC.

Edytowane przez Vibri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zakupiłem 10GB dysk SATA...i nie będą pasowały mi końcówki.

Nie spotkalem sie nigdy z dyskami SATA o tak malej pojemnosci. Czy aby na pewno jest to dysk SATA, a nie ATA? Jak mozesz to napisz cos wiecej na temat tego dysku. Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem nowy jak łatwo zauważyć:) Szukałem tego co potrzebowałem ale jakoś sie pogubiłem. Otóż: składam kopa młodszej siorce. Komp, którego kupiłęm na allegro będzie miał prawdopodobnie kabelki nadające się do dysku ATA. A ja zakupiłem 10GB dysk SATA...i nie będą pasowały mi końcówki. Jeżeli dobrze rozróżniam ATA od SATA to ATA ma 2 rzędy małych bolców po 20 czyli razem 40 bolców. A SATA ma płaską końcówkę w kształcie trapezu....:-) Ale to pogmatwane...Czy jest taka przejściówka?? Słyszałem że jest, jak tak to gdzie mogę ją za rozsądną cenę dostać?

POZDRAWIAM WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW FORUM.

P.S. Nie powinno być ze mną kłopotów:):):)

Od tego zacznijmy, że nie było dysków SATA 10 GB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.swistak.pl/aukcje/1487372.html

To właśnie kupiłem. Przez Wasze wypowiedzi teraz całkowicie zgłupiałem:) hehe. Więc powiedcie co to za dysk? I czy uda mi się go podłączyć? (na podst. opisu kompa który wyżej podałem)

Pozdrawiam

Kupiłeś serwerowy dysk ze złączem SCSI :lol:

Teraz musisz się wykosztować na kontroler...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi