Skocz do zawartości
Rozpalacz

2 Rozne Polaczenia 2 Karty Sieciowe

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

Mam dwoch roznych providerow internetu. W jednej sieci jest DHCP a w drugiej nie :) Chcialbym wykorzystywac obydwa łącza jednoczesnie, niekoniecznie łącząc je ze sobą. Np. poprzez jedno polaczenie sciagam z ftp a poprzez drugie z P2P. W kompie mam dwie sieciowki no i do kazdej podpiete łącze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też chciałbym coś takiego zrobić, ale nie wiem, jak...

Znaczy sprawa wyglądałaby tak:

Provider A przez modem+router i z tego wychodzi LAN cały

Provider B przez modem+moj komp i to łącze dalej na LAN cały

Żaden to Neo.

Zależy mi na tym, żeby mój komp miał stałe, zewnętrzne IP (jesli provider B takie mi da :] ), i zeby przekazywal to lacze dalej na LAN; powienien też korzystac z obu łączy jednocześnie.

LAN caly idzie z routero-switcha od łacza A (modem ma przypisany MAC routera, nie moge tego zmienić).

Chcialbym, zeby wszystkie kompy w sieci korzystaly z obu łączy jednoczesnie (zeby przez jedną wtyczkę LANu oba byly dostepne).

W moim kompie będą dwie kartki sieciowe.

PS LAN jest wyłącznie przewodowy.

Myślałem nad czymś takim:

Mój Komp - C

Komp brata - D

Laptop - E

Router-swich - F

Modem od providera A - A

Modem od providera B - B

A -> F -> C,D,E

B -> C -> LAN (ale jak?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh jacy wy jesteście optymiści. Takie rzeczy to się nazywa agregacja łącz i wcale nie jest takie proste.

Trzeba zdecydowac co ktoredy ma isc i zrobic stosowny routing, jedyne co ma sens to przy takich laczach to maly serwerek na linuxie, defaultowo to lepsze lacze i skrypt, ktory zmienia wpisy w tablicy routowania gdy pierwsze lacze padnie.

Drugiego lacza mozna uzywac jako DCHuba, i ogolnie do sciagania, na tym samym linuxiem mozna przeciez zrobic lokalny serw ftp/http.

Mozna tez uzyc drugiego lacza do uslug ktore wymagaja gwarantowanych przepustowosci typu VoIP czy gry lub telnet a cala reszte wlacznie z p2p puscic po pierwszym.

I jak sie ktory nieuk i len odezwie ze on by chcial wlozyc w jedno gniazdko jedno lacze w drugie inne lacze a w trzecim miec oba naraz, to wsiade w auto, pojade i mu do[ciach!]le :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi