Skocz do zawartości
Curly18

Czy Istnieje Robienie Drutmoda Na Thortonie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! tak jak na temacie. Posiadam procesor Athlon Xp 2200+ Thorton i szukam info o drutmodzie zebys działało na barton. zrobiłem L12 i działa ale nadal pojawia jako thorton :( i jeszcze jak odblokowac mnoznik przez drutmodzie (niestety mam zablokowany mnoznik poniewaz mnoznik 13.5x według mnie za duzo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie "drutmodzie" tylko drutmod :angry:

Nie ma możliwości odblokowania mnożnika na tzw. superlocked cpu (czyli takim jak twój). Jedyną możliwością jest tzw. mobile mod, po którym procek startuje z mnożnikiem 11x - można wtedy zmieniać mnożniki spod windowsa (nie z BIOS - wyjątkiem są niektóre ASRocki). Działa to jednak tylko na płytach na chipsecie SiS oraz od VIA KT333 wzwyż.

Przeróbka na Bartona (czyli odblokowanie dodatkowych 256kB cache L2) polega na połączeniu 1 lub więcej przerwanych mostków z rodziny L2 za pomocą jakiegoś środka przewodzącego - u niektórych wystarcza ołówek, innym wychodzi to dopiero po użyciu lakieru przewodzącego. Jednak w wypadku proca z zablokowanym mnożnikiem szansa na odblokowanie cache jest bardzo mała - ale zawsze możesz spróbować :).

Na koniec proszę o używanie na przyszłość szukajki, bo to co napisałem, zostało już opisane wiele razy na tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...