igomako Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 (edytowane) wiec. chciałbym zrobic uniwersanly (też, ale na razie bardziej przerobic mojego pada na wireless) przedłużacz USB, ale wireless, radiowy. szukalem teraz na necie specyfikacji portu, zeby wiedziec jak sa wyprowadzenia... no i co znalazlem mnie zaskoczylo: otóż bylem świecie przekononany ze nie tylko te 4 piny są ważne (przeprowadzaja dane), ale takze i obudowa! (jako masa) no ale jak widac sie myliłem. no i teraz przechodząc do cześci projektu: mialo by to wygladac tak: 1)stacja nadawcza z opcja dokowania pada by sie ladowal wymagania: -dosc silny nadajnik i czuły odbiornik by promien pracy pada byl 5-6metrów (ulozenie mieszkania tego wymaga) - w padzie maly, niekoniecznie silny nadajnik - jesli bedzie stacja silna oczywiscie. -zasilane niekoniecznie z kompa, moze byc zewnetrzny zasilacz podlaczany do 220V - w padzie baterie(akumulatorki), tak zeby 5V zyskać. przemyslenia&pytania: -jesli wierzyc temu schematowi potrzebuje tylko 2-kanałowy nadajnik-odbiornik (czyli w sumie 4 kanaly ;P) right? jesli tak, upraszcza to bardzo budowe (zasilanie w padzie wyprowadze z baterii) -czy opoznienia powodowane przez uklad nie beda uposledzały działania pada? hm. powiedzcie mi prosze co o tym sadzicie, czy wogle jest sensowne i wykonalne? i o wszystkim czego nie wiem, a powinienem wiedziec... a. i jeszcze jedno. nie bijcie mnie ani nie smiejcie sie - jestem ultra poczatkujacą namiastką pseudo elektronika ;P Edytowane 8 Grudnia 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 heh a jaka czestotliwosc? ja bym proponowal bluetooth PS: A co z pradem ? jak chcesz to zasilac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 czestotliwosc jeszcze nie wiem jaka, ale jakas malo konfliktowa. prad jak pisalem - stacja z zasilacza, pad z akumulatorów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 No coz ja polecam jednak coś gotowego, raczej ciezko bedzie ci twoją osobą przebić inzynierów Logitecha, a wydasz wiecej i sie narobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Proponuję 4 kanałową modelarską aparaturę RC. Problem jedynie będzie w mocy - zbyt duża, ale jąda sie zmniejszyć. Są jeszcze układy scalone jednokanałowe, wystarczą 4 takie i gotowe, niestety nie pamiętam jaki to układ. Można tez na mikrokontrolerze i do tego moduł na 433MHz. Rozwiązań jest sporo. Dowiedz się więcej o specyfikacji USB (jaka jest minimalna prędkość trasmisji, jaka częstotliwość, jakie dopuszczalne upużnienia, jaka jest korekcja błędów innymi słowy dokładną specyfikację protokołu transmisji aby być pewnym czy parametry nadajników i odbiorników nadadzą się. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic...rowanie+radiowe http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic...rowanie+radiowe http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic...rowanie+radiowe http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic...alne+sterowanie Te linki Cię natchną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 (edytowane) No coz ja polecam jednak coś gotowego, raczej ciezko bedzie ci twoją osobą przebić inzynierów Logitecha, a wydasz wiecej i sie narobisz. a gdzie tu zabawa? @WaWrzOL - dzieki :) a - mysle ze zbyt duza moc to nie problem, w koncu najwyzej bedzie dokladniejszy sygnal ;) ale zobacze. Edytowane 8 Grudnia 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...