Skocz do zawartości
WoofeR

Creative Inspire T6060 + Zintegrowana Karta Muzyczna Oparta Na Ac97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem pare dni temu zestaw Creative Inspire T6060, dziś go dostałem...

Podłączyłem go do zintegrowanej karty muzycznej na płycie (jak w podpisie) opartej na AC97. W planach mam zamiar kupić kartę muzyczną Audigy 2. I tutaj pytanie... od razu zauważę różnice w jakości dźwieku płynącego z nowej karty? Obecnie głosnik basowy dosyć znacząco dudni (jest ustawiony pod biórkiem) - czy nowa karta pozwoli zniwelować dudnienie, a zastąpić go czystym basem?

Dzieki

WoofeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dudnienia ci dźwiękówka nie zmieni

ustaw odpowiednio suba

co do jakości to poczekaj na innych userów, ale moim zdaniem jakiejś kolosalnej różnicy nie będzie

do tych głośników polecam zakup SB Live 5.1 (najlepiej model SB0100) na allegro ok. 60-80zł w sklepach 70-100zł

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dudnienia ci dźwiękówka nie zmieni

ustaw odpowiednio suba

Źle się wyraziłem...

Myślę, po prostu, że za dużo ustawień ta moja karta ASUSa nie ma. Opiera się tylko na sterownikach (programowo) zamiast grać sprzętowo. Dodatkowe ustawienia itp w nowej karcie myślę, że jednak pozwoliłby zniwelować dudnienie. Obecnie po zmiane ustawień w sterowniku, mic, aux oraz głosnik, stały się trzema kanałami do tych głosników. (nie mam w chwili obecnej nawet gdzie podłączyć mikrofonu).

post-18931-1134121912_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale ja nie mam chipsetu nforce tylko VIA...

Prosiłbym jeszcze o odpowiedzi, czy faktycznie na Audigy 2 uzyskam lepszą jakość niż na AC97... może to głupie pytanie, ale 200 zł drogą nie chodzi...

Edytowane przez WoofeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, zmienić raczej niestety muszę i tak czy siak bo w tej chwili nie mam możliwości podłaczenia mikrofonu do komputera.

Co do jakości - w tym topicu sporo zostało powiedziane.

Przesiadłem się z wieży o sporej mocy na ten zestaw i muszę powiedzieć, że nie narzekam. Ustawiłem już bass tak jak powinno być. Ładnie grają ale... ten mikrofon.

Z kolei w takim razie, jeśli różnicy miedzy Audigy 2 a wbudowaną dźwiekówką w ASUSa (z podpisu) nie widać. (w co wątpię), nie uśmiecha mi się kupować tej karty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różnica napewno jest ale nik ci nie napisze czy ty ją wychwycisz

jakiś mega lol - nie masz wejścia na mikrofon?

jakoś trudno mi się oswoić z tym, ponieważ wszystkie zintegrowane dźwiękówki jakie widziałem miały line-in/mikrofonowe wejście !

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On ma zlacza "starego" typu, czyli 3 gniazdka.

Dzialaja albo jako Line out/Line in/mikrofon, albo jako front out/rear out/center+sub out.

W tym drugim trybie (czyli przy glosnikach 5.1) traci sie wejscia, zarowno liniowe jak i mikrofon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzialaja albo jako Line out/Line in/mikrofon, albo jako front out/rear out/center+sub out.

W tym drugim trybie (czyli przy glosnikach 5.1) traci sie wejscia, zarowno liniowe jak i mikrofon.

Dokładnie, djtomas :)

Dzięki za odpowiedzi.

Tak więc, będę szukał Audigy 2. Mam nadzieję, że do świąt coś znajdę (w rozsądnej cenie). Jeśli nie Audigy 2 to może inny model mi polecacie? (nie na rok, na dłużej ... :).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi