MrWho Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 Wiec kolega ma nowego Celerona 1,7Ghz. Na BOXowym wiatraczku z doczepionym takim maluśkim od kieszeni HDD poszedł on 1,7@1,87 na 110x17 tak wychodzi. Ale mu to zamało... Wiec moje pytanie jest takie. Czy jak se kupi peltka i go przyczepi to czy pujdzie on na 133x17 czyli 1,7@2261 ?? Czy wystarczy sama magistrala czy też trzeba napieciem go podrasować :twisted: I jakiego peltiera do tego wziaść, jakiej mocy?? I czy peltier musi byc zasilany koniecznie z ATX czy może być zasilany z jakiegoś oddzielnego zasilacza. Chociazby takiego jak od głośników, wolkmenów czy innych pierdół .. Z góry dziekuje za odpowiedz jak coś źle napisałem to soryy:D:D:D:D Pozdraiwam i czekam na odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 widac ze twoj kumpel to sepec ;) powiecmy ze procek wydziela 60w energi cieplnej, z zasady daje sie peltiera znacznie mocniejszego niz ilosc energi wydzielanej przez proca. załuzmy, ze zalozy na tego procka peltiera 100 w. i teraz musisz odprowadzic 100 w ciepła peltiera i 60w procesora. nawet niech nieproboje twoj koles podłączać peltiera, do chlodzenia powietrznego. jedynie co mozna to do wc, ale wtedy bedize sie skraplac woda w okolicach bloku z powodu przekroczenia punktu rosy. w dziale faq jest to dokladniej opisane, bo ja tutaj napisalem metodą łopatologiczna, zebyscie mieli jakotakie pojęcie pozdrowionka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrWho Opublikowano 17 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2002 AH to że trzeba wiekszego peltiera to ja wiem. Co do bloczka wodnego to tez wszystko wiadomo :D Już mozna powiedziec że jest bloczek który to schłodzi. Ale do czego tego peltiera podłaczyć?? Bo do ATXa to zabardzo nie chce Sobie ubzdurał tak i go nie przekonasz... I czy nie trzeba dawać wiekszego napiecai na procek ?? wkońcu 133 to nie 100.. A co do przekroczenia punktu rosy to co myślisz ze poniżej 0 będize temperatura?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...