tse_tse Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 (edytowane) Witam wszystkich, dziękuję za zainteresowanie. Mam laptopa i pomimo, że zainstalowany w nim napęd DVD w zupełności mi wystarcza, chciałbym dokupić drugi, zewnętrzny. Powód jest prosty, mniejsze zużycie tego pierwszego. Znajomy właśnie wysłał swoją maszynkę do serwisu bo mu padł ww. napęd. Co polecacie ? warto kupić napęd zewnętrzny specjalnie do lapka, czy raczej kieszeń, która umożliwi instalowanie napędów do blaszaków. Na pierwszym miejscu stawiam niezawodność – przykładowo bezawaryjne działanie przez najbliższe 4 lata. A na drugim ekonomię – czyli niezawodne rozwiązanie za rozsądne pieniądze. Napędu będę używał wyłącznie z laptopem, koniecznie musi to być dwuwarstwowa nagrywarka DVD. O ile można to proszę o podanie konkretnych modeli, a obok tego opinii na temat poszczególnych firm. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dodatkowo przymierzam się do kupienia dysku twardego. Podobne wymagania jak w wypadku DVD. Tu mogę wybrać między kieszenią + standardowy HDD a napędami przenośnymi (na USB). W tym drugim przypadku w grę wchodzą 2,5 i 3,5 calowe talerze. Co waszym zdaniem będzie najlepsze. Tu również na pierwszym miejscu stawiam niezawodność – przykładowo bezawaryjne działanie przez najbliższe 4 lata. A na drugim ekonomię – czyli niezawodne rozwiązanie za rozsądne pieniądze. Jakie firmy cieszą się Waszym największym uznaniem i zaufaniem ? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Edytowane 8 Grudnia 2005 przez tse_tse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcio_wroc Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 wiec jesli chodzi o dysk to faktycznie oplaca sie zainwestowac w zewnetrzny magazyn... przezorny spi spokojnie. po drugie zawsze zewnetrzny moze byc szybszy. jesli chodzi o wybor to wg mnie najlepiej zdecydowac sie na standardowy dysk 5,25" i kieszen zewnetrzna. pojemnosc dysku i producent wg twoich wlasnych preferencji. w ten sposob bedziesz miec przede wszystkim latwosc podlaczania innych dyskow ze stacjonarnych kompów. wybierajac kieszen zwroc uwage na rodzaj zlacza... najlepsze sa chyba fire wire 800 Mb/s i USB 2.0 zapewniaja wystarczajacy transfer. mozesz skorzystac z gotowych zestawow, np. http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...tid=4&grupa=379 pozwala to zaoszczedzic troche pracy i czasu... ale gdzie w tym wszystkim zabawa? :) jesli chodzi o nagrywarke to nie martwilbym sie tak bardzo na twoim miejscu zwlaszcza jesli z twoja wszystko ok. po pierwsze jak masz gwarancje to w razie awarii i tak ci wymienia. po drugie: napedy DVD do notebookow tez mozna dokupowac. z reszta nie mozna zyc z zalozeniem ze zaraz ci cos wysiadzie, bo w takim wypadku potrzebujesz w ogole drugiego kompa w rezerwie :) przeciez nie wiesz czy siadzie naped, moze procesor, albo plyta gl. aha i ostatni powod... w przyszlym roku wejda na rynek napedy HD-DVD i BlueRay. Nie wiadomo ktory wygra ale od samego poczatku bedzie wojna, w tym i cenowa wiec na spadek cen nie bedzie trzeba czekac az tak dlugo jak w przypadku DVD... a jak juz nowe napedy beda dostepne w zasiegu reki to po co ci DVD i marne 4,8GB jak bedziesz miec HD-DVD ponad 40 GB... poczekaj bo warto. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Doklanie, co do dysku to sie zgodze, gdyz sam to rozwiazanie zastosowalem... 80GB to racze malo w dzisiejszych czasach wiec miejsca na hdd nigdy dosyc... Co do sensownosci zakupu nagrywarki... Musisz sobie opowiedziec, czy faktycznie az tylplytek wypalasz, ze naped w notebooku ci za dlugo nie posluzy... Ja u siebie, takze to rozwazalem, ale zrezygnowalem, gdyz nie nagrywam hurtowych ilosci CD/DVD i naped w notebooku calkowicie mi wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tse_tse Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 (edytowane) dziekuje za odpowiedzi. chyba zdecyduję się na szufladę + standardowy HDD. co do napędu do płytek to faktycznie lepiej poczekać i kupić nowy laser. trochę to potrwa, bo najpierw musi się przetrzeć jedna z dwóch konkurencyjnych technologii, potrzeba też czasu by ceny spadły do rozsądnego poziomu. i tu pojawia się pytanie :): czy taki napęd będzie pasował do tej samej szuflady co HDD. wiecie coś może na ten temat ? dziękuję Edytowane 9 Grudnia 2005 przez tse_tse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...