Skocz do zawartości
mArrAtoN

Borland C I Użycie Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie problem znany, ale nie potrafie znalezc na to rozwiazania.

Podczas dzialania srodowiska Borland C++ v3.11 DOS/WIN16 uzycie procesora caly czas wynosi 100 % ! Jak temu zapobiec ?

Dodam ze pracuje pod WinXP.

Nie byloby to dla mnie problemem, gdyby nie to ze musi on dzialac na laptopie z zasilaniem bateryjnym, a jak wiadomo przy takim obciazeniu szybko wyladowuje sie bateria :mur:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- zainstaowac dos/win9x

Te programy pod dosa zawsze obciążają procesor w 100%. Producent niestety nie pomyślał o wywoływaniu instrukcji HLT w pętli idle. A DOS czy Win98 nawet same z siebie używają non-stop 100%, no chyba, że się zainstaluje dodatkowy program "chłodzący" procesor (tylko, że po uruchomieniu Borland C znowu będzie 100%).

- zainstalowac emulator calego pc i uruchamiac na nim w dosie.

W takim wypadku Borland C będzie obciążał w 100 % wirtualny procesor, co przeniesie się na 100-procentowe obciążenie realnego procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A DOS czy Win98 nawet same z siebie używają non-stop 100%, no chyba, że się zainstaluje dodatkowy program "chłodzący" procesor [...]

Co ty za bzdury opowiadasz? :lol: Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te programy pod dosa zawsze obciążają procesor w 100%. Producent niestety nie pomyślał o wywoływaniu instrukcji HLT w pętli idle. A DOS czy Win98 nawet same z siebie używają non-stop 100%, no chyba, że się zainstaluje dodatkowy program "chłodzący" procesor (tylko, że po uruchomieniu Borland C znowu będzie 100%).

W takim wypadku Borland C będzie obciążał w 100 % wirtualny procesor, co przeniesie się na 100-procentowe obciążenie realnego procesora.

Tak? Poprosze o jeszcze kilka innych "ciekawych" tekstów.....

Nawet nie chce mi się nic pisac. Powiem tylko tyle:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak? Poprosze o jeszcze kilka innych "ciekawych" tekstów.....

Nawet nie chce mi się nic pisac. Powiem tylko tyle:

No i co chciałeś udowodnić tym screenshotem? Ja widzę tu znaczne obciążenie procesora, a w idle powinno być max. kilka procent. Na pewno nie jest to rozwiązanie problemu autora tematu.

A jeśli wierzysz wskaźnikowi obciążenia procesora z win98, to gratuluję. Zmierz sobie temperaturę procka, może ona do ciebie przemówi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że znowu napisałeś coś "ciekawego", ale najwyrazniej masz wielkie problemy ze wzrokiem....

No nic, jezeli menedzera zadań z XP, nazywasz "wskaznikiem obciązenia procesora z win98" to moze lepiej juz nic więcej nie pisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najwyrazniej masz wielkie problemy ze wzrokiem....

Nic ci do tego.

menedzera zadań z XP, nazywasz "wskaznikiem obciązenia procesora z win98"

Nie nazywam menedżera zadań z XP "wskaznikiem obciązenia procesora z win98". Odniosłem się do swojej wcześniejszej wypowiedzi: "A DOS czy Win98 nawet same z siebie używają non-stop 100%", którą łaskawie nazwałeś "ciekawą". Skoro nawet nie chciało ci się nic pisać, to uznałem, że z tym fragmentem też się nie zgadzasz.

moze lepiej juz nic więcej nie pisz.

O tym nie ty decydujesz. Weź głęboki oddech i spróbuj napisać coś sensowego, może np. jakieś rzetelne argumenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapobiec się prawdopodobnie nie da.. chyba ze microsoft wypusicł jakiegoś lepszego wow'a :). Podobno linuxowe emulatory dosa lepiej to robią niż microsoftowe... Może i pod winde są emulatory DOS'a nie wiem bo nei potrzebowałem .. nigdy mi jakoś to zuzycie 100% nie przeszkadzało.

Poza tym Sam Sung... ja bym sie jednak mimo wszystko nie stawial tak do kogoś kto się zna na rzeczy.. i ma w avatarze podpis MODERATOR :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod (nie)czystym dosem dzieje się trochę inaczej. Taki edit.com w windows nt używa od kilkunastu do kilkudziesięciu % cpu i tylko wtedy gdy się w nim pisze. Przykładowo taki turbo pascal czy C potrafi jechac 100% na samym otwartym aktywnym oknie. Ale za to juz ten sam TP uruchomiony na win 98 w virtual pc prawie wcale nie obciąza cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Eh ja mam to samo. XP Pro SP2 i TP 7.0 wlaczony i przy samym okienku aktywnym jest 100% obciazenia. Co ciekawsze jak wlacze inne okienko a TP zostaje w tle wszystko sie uspokaja czyli ten proces ntdmv.exe(chyba tak sie nazywa) wykorzystuje 0% procka...Przydalaby sie jakas łatka czy cos:|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi