mArrAtoN Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Prawdopodobnie problem znany, ale nie potrafie znalezc na to rozwiazania. Podczas dzialania srodowiska Borland C++ v3.11 DOS/WIN16 uzycie procesora caly czas wynosi 100 % ! Jak temu zapobiec ? Dodam ze pracuje pod WinXP. Nie byloby to dla mnie problemem, gdyby nie to ze musi on dzialac na laptopie z zasilaniem bateryjnym, a jak wiadomo przy takim obciazeniu szybko wyladowuje sie bateria :mur: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Chyba nie można nic z tym zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zmienic zabytkowe środowisko na coś innego, ale w 32 bitach. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Pozostaje jeszce - zainstaowac dos/win9x - zainstalowac emulator calego pc i uruchamiac na nim w dosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sam Sung Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 - zainstaowac dos/win9xTe programy pod dosa zawsze obciążają procesor w 100%. Producent niestety nie pomyślał o wywoływaniu instrukcji HLT w pętli idle. A DOS czy Win98 nawet same z siebie używają non-stop 100%, no chyba, że się zainstaluje dodatkowy program "chłodzący" procesor (tylko, że po uruchomieniu Borland C znowu będzie 100%). - zainstalowac emulator calego pc i uruchamiac na nim w dosie.W takim wypadku Borland C będzie obciążał w 100 % wirtualny procesor, co przeniesie się na 100-procentowe obciążenie realnego procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) A DOS czy Win98 nawet same z siebie używają non-stop 100%, no chyba, że się zainstaluje dodatkowy program "chłodzący" procesor [...]Co ty za bzdury opowiadasz? :lol: Edytowane 11 Grudnia 2005 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Te programy pod dosa zawsze obciążają procesor w 100%. Producent niestety nie pomyślał o wywoływaniu instrukcji HLT w pętli idle. A DOS czy Win98 nawet same z siebie używają non-stop 100%, no chyba, że się zainstaluje dodatkowy program "chłodzący" procesor (tylko, że po uruchomieniu Borland C znowu będzie 100%). W takim wypadku Borland C będzie obciążał w 100 % wirtualny procesor, co przeniesie się na 100-procentowe obciążenie realnego procesora. Tak? Poprosze o jeszcze kilka innych "ciekawych" tekstów..... Nawet nie chce mi się nic pisac. Powiem tylko tyle: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Co ty za bzdury opowiadasz? :lol:u mnie na xp he prawie nonstop proca ssie na maxa, a nie jest to zbyt wygodne zwlaszcza na lapie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 XP tak juz ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sam Sung Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Tak? Poprosze o jeszcze kilka innych "ciekawych" tekstów..... Nawet nie chce mi się nic pisac. Powiem tylko tyle: No i co chciałeś udowodnić tym screenshotem? Ja widzę tu znaczne obciążenie procesora, a w idle powinno być max. kilka procent. Na pewno nie jest to rozwiązanie problemu autora tematu. A jeśli wierzysz wskaźnikowi obciążenia procesora z win98, to gratuluję. Zmierz sobie temperaturę procka, może ona do ciebie przemówi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Fajnie, że znowu napisałeś coś "ciekawego", ale najwyrazniej masz wielkie problemy ze wzrokiem.... No nic, jezeli menedzera zadań z XP, nazywasz "wskaznikiem obciązenia procesora z win98" to moze lepiej juz nic więcej nie pisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sam Sung Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 najwyrazniej masz wielkie problemy ze wzrokiem....Nic ci do tego. menedzera zadań z XP, nazywasz "wskaznikiem obciązenia procesora z win98"Nie nazywam menedżera zadań z XP "wskaznikiem obciązenia procesora z win98". Odniosłem się do swojej wcześniejszej wypowiedzi: "A DOS czy Win98 nawet same z siebie używają non-stop 100%", którą łaskawie nazwałeś "ciekawą". Skoro nawet nie chciało ci się nic pisać, to uznałem, że z tym fragmentem też się nie zgadzasz. moze lepiej juz nic więcej nie pisz.O tym nie ty decydujesz. Weź głęboki oddech i spróbuj napisać coś sensowego, może np. jakieś rzetelne argumenty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 zapobiec się prawdopodobnie nie da.. chyba ze microsoft wypusicł jakiegoś lepszego wow'a :). Podobno linuxowe emulatory dosa lepiej to robią niż microsoftowe... Może i pod winde są emulatory DOS'a nie wiem bo nei potrzebowałem .. nigdy mi jakoś to zuzycie 100% nie przeszkadzało. Poza tym Sam Sung... ja bym sie jednak mimo wszystko nie stawial tak do kogoś kto się zna na rzeczy.. i ma w avatarze podpis MODERATOR :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 A jak juz jestesmy przy programach dosowych, które "zawsze obciazają cpu w 100" to przy okazji polecam sprawdzic jak się zachowują programy microsoftu np. edit.com. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sam Sung Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Program edit.com zachowuje się tak samo jak np. Turbo Pascal - maksymalnie obciąża procesor. Podobnie zresztą robi command.com z DOS'a do 7.1 włącznie. Dzieje się tak przynajmniej po uruchomieniu pod czystym DOS'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Pod (nie)czystym dosem dzieje się trochę inaczej. Taki edit.com w windows nt używa od kilkunastu do kilkudziesięciu % cpu i tylko wtedy gdy się w nim pisze. Przykładowo taki turbo pascal czy C potrafi jechac 100% na samym otwartym aktywnym oknie. Ale za to juz ten sam TP uruchomiony na win 98 w virtual pc prawie wcale nie obciąza cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Eh ja mam to samo. XP Pro SP2 i TP 7.0 wlaczony i przy samym okienku aktywnym jest 100% obciazenia. Co ciekawsze jak wlacze inne okienko a TP zostaje w tle wszystko sie uspokaja czyli ten proces ntdmv.exe(chyba tak sie nazywa) wykorzystuje 0% procka...Przydalaby sie jakas łatka czy cos:| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...