Skocz do zawartości
Andrz3j

CLAP vs ati radeon 7500!!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Clapa przerobionego na Quadro , i wczoraj składałem kolesiowi kompa róznice w obu kompach były takie (w obu kompach był Athlon xp 1700+ w tym kolesia nawet zielona AGOIA :D) że u mnie był

- mobo solteka

- 256 sdram

- CLAP @Quadro

A w jego zestawie :

- mobo MSI

- 128 DDR

- ATI Radeon 7500 64 MB DDR tv/dvi itd.. (klon)

a wyniki w 3dmarku 2001 odpowiednio

3650 mój QUAdro a Ati 3590 !!!!! :roll: 8O :? (grafy nie kręcone!)

Testowałem na kilku sterach , viapacki. itd. i nadal to samo!!

taktowanie ATI 250/330 (GPU/memory)

Ktos kiedys zachwycał się TV-outem w Ati , i jedyna różnica co mogę powiedziec to dużo opcji we właściwosciach Ati,poza tym i tak nie dało się zniwelować na TV ramki u góry.. W moim CLAPie jest na około.. Jakość obrazu w TV praktycznie bez większych zmian!!.. (określiłbym to jakoś ATI , a nie jakość ;) )

Może na orginalnym ATI byłoby lepiej, ale ten klon to totalna kicha, w dodatku collin nie chce działa na Ati (sprawdzone na 2 kompach z ATI 7500 64 DDR)!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Clapa przerobionego na Quadro , i wczoraj składałem kolesiowi kompa róznice w obu kompach były takie (w obu kompach był Athlon xp 1700+ w tym kolesia nawet zielona AGOIA :D)  że u mnie był

- mobo solteka

- 256 sdram

- CLAP @Quadro

A w jego zestawie :

- mobo  MSI 

- 128 DDR

- ATI Radeon 7500 64 MB DDR tv/dvi itd.. (klon) 

a wyniki w 3dmarku 2001 odpowiednio 

3650 mój QUAdro a Ati 3590 !!!!! :roll:  8O  :? (grafy nie kręcone!) 

Testowałem na kilku sterach , viapacki. itd. i nadal to samo!!

taktowanie ATI 250/330 (GPU/memory) 

Ktos kiedys zachwycał się TV-outem w Ati , i jedyna różnica co mogę powiedziec to dużo opcji we właściwosciach Ati,poza tym i tak nie dało się zniwelować na TV ramki u góry.. W moim CLAPie jest na około.. Jakość obrazu w TV praktycznie bez większych zmian!!.. (określiłbym to jakoś ATI , a nie jakość ;) )

Może na orginalnym ATI byłoby lepiej, ale ten klon to totalna kicha, w dodatku collin nie chce działa na Ati (sprawdzone na 2 kompach z ATI 7500 64 DDR)!!

no wiesz, pełne ati 7500 ma taktowanie pamięci 460 MHz, więc sie nie dziw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak Herkulesy tak maja i GPU na 270 Mhz, ale żeby az tak okroic tego ATi qfa .. zaczynam się już wpieniać..

To powinni takie karty nazwać ati mini (albo maxi cięcie)

To tak jak zawsze można było gf 2 mx 200 odróznić od gf 2 mx 400 tym że mx 200 miał taktownaie niższe i szyne 64 bitową a teraz czytam w cennikach GF 2 mx 400 (64 bit) :twisted: to powinno sie nazywac gf 2 mx 200 ultra !!..

A najśmieszniejsze jest to że sporo kart garficznych mx 400 które sa w cenie ok 180 pln są własnei na 64 bitowej szynie danych a np. na pudełku tego nigdzie nie napisali :D..

Ale ten Ati to mnie rozwalił!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak Herkulesy tak maja i GPU na 270 Mhz, ale żeby az tak okroic tego ATi qfa .. zaczynam się już wpieniać.. 

To powinni takie karty nazwać ati mini (albo maxi cięcie) 

To tak jak zawsze można było gf 2 mx 200 odróznić od gf 2 mx 400 tym że mx 200 miał taktownaie niższe i szyne 64 bitową a teraz czytam w cennikach GF 2 mx 400 (64 bit)  :twisted:  to powinno sie nazywac gf 2 mx 200 ultra !!..

A najśmieszniejsze jest to że sporo kart garficznych mx 400 które sa w cenie ok 180 pln są własnei na 64 bitowej szynie danych a np. na pudełku tego nigdzie nie napisali :D..

Ale ten Ati to mnie rozwalił!!

nie dziw sie, producenci robią takie karty po to by były one tanie, montują na nich pamięci 5 lub 6 nanosekundowe, i inne troche gorsze podzespoły, wszystko po to by ktoś kto ma troche mniej kasy mógł sobie coś takiego kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że najgorsze jest to że kupujesz taka kartę graficzna i spodziewasz się że będzie ona wydajna albo wydajnośc zbliżona chociaz jak orginału a tutaj

3dmark 3590 a orginał na toms ma chyba z 5500!!!

Do tego większośc sklepów sprzedaje częsci na zamówienie, więc kupując cos kupujesz "kota w worku" , zamawiasz i na nastepny dzień odbierasz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że najgorsze jest to że kupujesz taka kartę graficzna i spodziewasz się że będzie ona wydajna albo wydajnośc zbliżona chociaz jak orginału a tutaj 

3dmark 3590 a orginał na toms ma chyba z 5500!!!

Do tego większośc sklepów sprzedaje częsci na zamówienie, więc kupując cos kupujesz "kota w worku" , zamawiasz i na nastepny dzień  odbierasz...

przypuszczam ze ta karta kosztowała około 200 zeta, a po takiej cenie nie spodziewałbym sie rewelacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem CLAPa (baaaaaardzo dobra karta) wymieniłem na GF2Ti Leadtek Winfast 64mb DDR 4ns SAMSUNG i musze powiedzieć że w grach odczuwalnie różnicy nie było wynik 3dm2k1 podskoczył o jakieś 800pkt i to wszytsko imo wymiana wtedy nie oplacalna. Później wymieniłem GF2Ti na R7500 64mb DDR 4ns Xynixa. Różnicy w grach nie było w ogóle na w98se wynik 3dm2k1 zbliżony (na kartach oced) zaś w WXP Prof lepiej wychodził R7500 ale w grach różnicy nie było żadnej. Tak więc w sumie teraz jakbym wymianiał CLAPA żeby odczuc różnice to tylko na R8500 i wzwyż. Aha R7500 to miałem 270/460 chodził na 320/570 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..., w dodatku collin nie chce działa na Ati (sprawdzone na 2 kompach z ATI 7500 64 DDR)!!

mozemy sie zalozyc ze dziala :)

- albo podlacz TV do karty

- albo udawaj ze podlaczasz TV wkladajac rezystorek 75 ohm miedzy Composite i mase (pisal kiedys o tym Kris z TPC)

i wlaczasz rozszerzony pulpit 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..., w dodatku collin nie chce działa na Ati (sprawdzone na 2 kompach z ATI 7500 64 DDR)!!

mozemy sie zalozyc ze dziala :)

- albo podlacz TV do karty

- albo udawaj ze podlaczasz TV wkladajac rezystorek 75 ohm miedzy Composite i mase (pisal kiedys o tym Kris z TPC)

i wlaczasz rozszerzony pulpit 8)

?? 8O 8O co to za stuczka??? ati ma problem z ustawieniami default??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

??  8O  8O  co to za stuczka??? ati ma problem z ustawieniami default??

powiem ze nie wnikalem - ale podejscie firmy CodeMaster do posiadaczy Radkow jest dziwne - firma nie chciala wydac patcha usuwajacego ten problem, bo podobno wina lezy po stronie producenta gry a nie sterow ATI - powtarzam tylko co sie dowiedzialem od dobrego czlowieka ktorego imie juz wpomnialem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam kontroler Ata-100 ST-Lab i dobrze kisi ,ale ak napisalem do nich na posta żeby mi manuala przysłali (bo w pudełku był jaki półkartkowy szit) to do dziś na skrzynkę mi przychodzą spamy typu ..."elarge your penis ! " ale sory ,nie przerywam .... bo dysputa fajna..

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a najśmieszniejeszze ze ten ATi jest firmy ST LAB ... zawsze sądziłem że to dość dobra firma  :?  :?

ST Lab - co to w ogole za firma? Ja jej nie znam w ogole.
Wczesniej spotakłem się z kilkoma kartami ST LAB... zanim nasz rynek został zarzucony sprzetem drobnych firm z Taiwaniu, korei itp.. I z tego co pamietam wszystkie działały ok...

Po prosotu czuję niedosyt i z tego co widzę jak będe wymianiał mojego CLAPa to już na coś >GF 3 Ti 200 ... lub poczekam jak ceny GF 4 Ti4200 spadną ...

Jedyne co zauważyłem na duży + to to że w 3 dmarku 2001 widziałem dodatkowy benchmark w postaci jakiegoś "goscia siedzącego na fotelu", czego na moim CLAPie nie ma... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...