Skocz do zawartości
Smolarek

Efekt Wypalania Sie Kinteskopu...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stary monitor CRT i chce go wymienic na LCD, ale ciekaw jestem czy w monitorach LCD istnieje tez efekt wypalania sie kineskopu. Co rozumiem przez to? Otoz w moim starym monitorze kineskop ze starosci i z czestotliwosci uzytkowania poprostu drastycznie sciemnial. Obraz nie oddaje rzeczywistych kolorow, brak mu jaskrawosci, a ogladanie filmow jest niemozliwe bez podkrecenia brightness kodekami. Jestem ciekaw czy taki mankament dotyczy rowniez monitorow LCD czy moze jest on rozwiazany w tej technologii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Jestem ciekaw czy taki mankament dotyczy rowniez monitorow LCD czy moze jest on rozwiazany w tej technologii.

w LCD matryca swieci swiatlem odbitym - od swietlowek

z biegiem czasu problemem bedzie raczej przepalenie sie swietlowki (totalna kaplica) niz jej stopniowe ciemnienie

czyli latwiej naprawic naprawic w razie co (bo nie cala matryca do wymiany) bo tylko nowa swietloweczka i od nowa polska ludowa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w LCD matryca swieci swiatlem odbitym - od swietlowek

z biegiem czasu problemem bedzie raczej przepalenie sie swietlowki (totalna kaplica) niz jej stopniowe ciemnienie

W LCD światło się nie odbija tylko przenika przez matrycę, polaryzator i filtr RGB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi