Smolarek Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Mam stary monitor CRT i chce go wymienic na LCD, ale ciekaw jestem czy w monitorach LCD istnieje tez efekt wypalania sie kineskopu. Co rozumiem przez to? Otoz w moim starym monitorze kineskop ze starosci i z czestotliwosci uzytkowania poprostu drastycznie sciemnial. Obraz nie oddaje rzeczywistych kolorow, brak mu jaskrawosci, a ogladanie filmow jest niemozliwe bez podkrecenia brightness kodekami. Jestem ciekaw czy taki mankament dotyczy rowniez monitorow LCD czy moze jest on rozwiazany w tej technologii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 ... Jestem ciekaw czy taki mankament dotyczy rowniez monitorow LCD czy moze jest on rozwiazany w tej technologii.w LCD matryca swieci swiatlem odbitym - od swietlowek z biegiem czasu problemem bedzie raczej przepalenie sie swietlowki (totalna kaplica) niz jej stopniowe ciemnienie czyli latwiej naprawic naprawic w razie co (bo nie cala matryca do wymiany) bo tylko nowa swietloweczka i od nowa polska ludowa :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 w LCD matryca swieci swiatlem odbitym - od swietlowek z biegiem czasu problemem bedzie raczej przepalenie sie swietlowki (totalna kaplica) niz jej stopniowe ciemnienie W LCD światło się nie odbija tylko przenika przez matrycę, polaryzator i filtr RGB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 W LCD światło się nie odbija tylko przenika przez matrycę, polaryzator i filtr RGB. co nie zmienia faktu ze matryca sama nie emituje swiatla - wiec ewentulana naprawa bedzie dotyczyla swietlowek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smolarek Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Wielkie dzieki za info ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...