Skocz do zawartości
cudak10

Wszystko O Radku X700

Rekomendowane odpowiedzi

1.Ale zawsze mozna podkręcić tego X700 do X700Pro tylko ze jesli sie nie myle to zwykły X700 ma pamieci jak 9800Pro 2,6.Także tu popieram kolege 9800Pro :)

2.Z tym silencerem nie przesadzajmy ja miałem 1,5 roku i nic sie nie stało i nie spotkałem się z tym na żywo żeby komus od silencera siadła Karta z reszta wypoiwedziałem się na ten temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Ale zawsze mozna podkręcić tego X700 do X700Pro tylko ze jesli sie nie myle to zwykły X700 ma pamieci jak 9800Pro 2,6.Także tu popieram kolege 9800Pro :)

2.Z tym silencerem nie przesadzajmy ja miałem 1,5 roku i nic sie nie stało i nie spotkałem się z tym na żywo żeby komus od silencera siadła Karta z reszta wypoiwedziałem się na ten temat :)

ad.1

x700 nie podkrecisz nigdy do taktów x700pro, poniewaz x700 ma pamieci z czasem dostepu 4ns i taktami 500mhz z ktorych wycisniesz max 600-650mhz a x700pro ma pamiatki 2ns o taktach 890mhz które smigaja max na 1000-1100mhz

ad.2

karty z silencerem padały przez niepoprawne załozenie które powodowało zwarcie i smierc karty, a na tym radku jest chłodzenie załozone fabrycznie wiec nie powinno byc problemów

B)

Edytowane przez kuki1989

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuck noto ladnie sie wje......toco mam teraz zrobic?isc do sklepu zeby zmienili chlodzenie czy co??

Sorka niewyswietlilo mi w operze dwoch ostatnich postow zanim napisalem swoj...

Wiem to ze ten co zakupilem jest z fabrycznie zalozonym chlodzeniem,wiec sam juz niewiem co zrobic jak dojdzie,zmieniac to czy jak?

Edytowane przez mandaryn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od kilku zamierzam kupic pasywnie chlodzona karte. Prawie nie gram ale od swieta w cos zdarza mi sie. Zastanawiam sie nad dwoma typami:

1. X700 (400/700) zwykle @ na 450/900 (pasywne robi i da sie je spotkac na allegro chyba tylko Gigabyte)

2. GF6600 (450/500) zwykle @ na 550/650 (podalem zegary pasywnego Gigabyte bo sa najpopularniejsze)

Pytania:

1. Która jest wydajniesza w grach przy @ takim jakie podalem? W 3dmark03 nieco lepsza jest X700 ale gry? Nigdzie nie moge znalesc testow tych kark po podkreceniu. Co do gier to ogolnie a nie tylko oparte na engine dooma o pochodnych.

2. Czy Radeon ma rzeczywiscie lepsza jakosc obrazu?

3. Czy zdarza mu sie tak jak dla Gigabyte 6600 trzeszczec na cewce indukcyjnej?

Pozdrawiam

P.S.

Chce sie zmiescic w 200zl wiec bardzo prosze bez propozycji typu X700Pro

Edytowane przez CruX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie jestes typem gracza to może Radeon 9600 Mobility... jest chłodzony pasywnie, nic sie nie grzeje, w 3DM2003 wyciaga coś w okolicach 3500-3700.

Bo jesli masz założenie że nie grasz i chcesz karte chłodzoną pasywnie to dlaczego pytasz sie o podkręcalność?

Podkręcanie na pasywnym chłodzeniu jest raczej odrobinke niebezpieczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce pasywna dla ciszy. Gram jednak od swieta wiec chcialbym jednak by moja karta cos tam soba prezentowala. W tej chwili mam 4100pkt w 3dmark03. Z jedna z tych co prezentowalem powieniem miec 7500.

Czy ktos odp na moje pytania?

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj znajomy ma spory problem z x700 od sapphire

zakupił go niedawno i wszytko działa bez strownikow, tzn włącza sie winda itp

jednak gdy zainstaluje stery (te z zestawu) to komp sie uruchamia, ale w momencie gdy ma wejsc do pulpitu to obraz jest czarny i nic...sciągał tez jakies nowsze sterki i tez lipa

po kilku restartach mozna wejsc do "poprzednich ustawien windowsa" jednak wogóle nie ma zainstalowanych sterow ( a minute temu instalował)

jego mobo to jakies msi, ale jakie to dokładnie nie wiem :mur:

wg mnie to wina chyba sterow :angry:

jak wiecie cos na ten temat to sie podzielcie bo pasuje mu pomoc :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup X700 (400/500) w miejsce r9550 był świadomą decyzją, bo uznałem, że 100% wzrost wydajności w stosunku do poprzedniej karty na jakiś czas mi wystarczy. Zresztą nie było większego sensu pchać mocniejszą i za razem droższą kartę do starego kompa. Na Allgro zapłaciłem 280 zyli za nówkę w wersji BULK z dwuletnią gwarancją. Powiem szczerze, że szalenie spodobałoo mi się to niebieskie PCB z radiatorem w tym samym kolorze, a cena była dodatkową zachętą (w Siriusie grubo ponad 400 zyli).

Pierwsze uruchomienie kompa z tą kartą nie należało do zbyt udanych, bo niestety pojawił się problem ze sterownikami, jak u kolegi kilka postów wyżej. Ponowna instalacja systemu rozwiązała problem i później było już z górki, przynajmniej do momentu zainstalowania programu TRIXX, którego zadaniem w/g Sapphire jest OC karty. Niestety temperatura GPU w stresie w/g wskazań tego programu osiagała 120 stopni Celsjusza!

To skłoniło mnie do zdjęcia radiatora, a to co pod nim zobaczyłem spowodowało ugięcie kolan. Pasta oczywiście była, nawet srebrna, ale w postaci twardego gluta, który skutecznie izolował rdzeń od radiatora. Oczyściłem radiator z tego syfu i przy okazji usunąłem gumową podkładkę stabilizujacą, która miała tendencję do odklejania się. Rdzeń pokryłem cienką wrstwą białej pasty typu "H" i wskazania temperatury GPU zaczęły być akceptowalne i na poziomie j/n:

Idle 50 stopni celsjusza, obroty wentyla 46%

Steress 78 stopni celsjusza, obroty wentyla 65%

Program TRIXX ma tą szczególna właściwość, że wszelkie manipulacje na organiźmie karty wykonywane są pod pełnym obciążeniem, co pozwala na bierząco obserwować ewentualny wzrost temeratury. Jednak stosowanie tego softu do OC wydało mi się mało praktyczne. AtiTool lepiej się do tego nadaje.

Teraz wydajność 3DMark_03 (chłodzenie standardowe):

A1800XP+ (1533@2000 Hz) DDR 3200 (768 MB)

400/500 - 5120 pkt

460/660 - 6080 pkt

Moim zdaniem karta jest warta swojej ceny i jest świetną alternatywą dla starszych kompów z AGP.

Wykonanie nie budzi zastrzeżeń, a kolorystyka może się podobać, ale plastikowy profil wtyku dodatkowego zasilania mógłby być staranniej przymocowany.

Wielkość radiatora wydaje się być dobrze dobrana i pozwala na OC, ale większy kawałek aluminium taże by nie zaszkodził.

Za to wentylatorek z automatyczną regulacją obrotów to czysta poezja. Karta jest po prostu cicha.

Pozostaje jeszcze do przemyślenia sprawa zastosowania dodatkowego chłodzenia pamięci w obudowach TSOPII, ale w tej chwili większość ofert na Allegro preferuje obudowy BGA, więc z ekstremalnym OC chyba zaczekam.

Edytowane przez hello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich...

Wybaczcie mi archeologię, wszak dość sporo czasu minęło, a i pytanie nie jest jakieś wyszukane, ale...

Mam radeona X700, dokładnie takiego:

Dołączona grafika

I chciałbym zmienić mu chłodzenie. Nie, chłodzenie nie wyje, a karta nie przegrzewa się, ale jadę na default, a może jednak coś bym tam sobie pokręcił ;) Nie stać mnie na lepszy sprzęt, chciałbym więc pomęczyć to, co mam. Najbardziej interesuje mnie chłodzenie a'la AC silencer, czyli pokrywające całą kartę, lecz nie wiem, czy komukolwiek udało się na tej karcie takowy wynalazek założyć. Google nie odpowiedziały mi na to pytanie. Może jednak ktoś słyszał o udanej próbie montażu takiego AC na tej konkretnej sztuce?

Dziękuję z góry za zainteresowanie i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi