Torwald Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 (edytowane) Witam, Przed swietami musze kupic zestaw kina domowego i jakis TV do niego. TV ma byc docelowo LCD, bo plazma ma za slaba technologie jak na dzien dzisiejszy... Co do kina: najlepiej zestaw glosnikow 5+1 plus jakis zgrabny odtwarzacz. Docelowo ma byc jeszcze nagrywarka DVD+HDD, ale najpierw musi byc to kino... Wymagania: - glosniki 5+1 o mocy wystarczajacej do naglosnienia pokoju (otwartego) o pow. okolo 40m^2 - DVD player, odtwarzajacy wszystkie obecne standardy, mile widziana obsluga polskich napisow+DIVX Na forum elektroda.pl czytalem ze za 5k nie da sie zlozyc dobrego zestawu kina domowego, tam polecaja amplituner za 2k, plus reszta sprzetu za ciezka kase... Nie jestem audiofilem, sredniej klasy glosniki spokojnie wystarcza (takie przy ktorych da sie film obejrzec i muzyki posluchac, ew. naglosnic jakas imprezke domowa ;]). Jesli ktos mialby rowniez jakies propozycje na temat wyboru telewizora LCD 32" tak w okolicach 5k, to tez bede wdzieczny za sugestie. Oczywiscie, jesli ktos ma pomysl jak zbudowac sensowne kino domowe za niewielkie pieniadze (bo wymagania tez nie sa ogromne, patrz wyzej), to jak najbardziej beda one mile widziane. UPDATE: Narazie zastanawiam sie nad takimi zestawami: PANASONIC SC-HT885 (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74976776) SONY DAV-DZ500 (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76149798) Edytowane 9 Grudnia 2005 przez Torwald Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Te głośniki mnie rozwaliły. Moc 2x170W przy zniekształceniach - UWAGA - 10% !! 1% to już są potężne zniekształcenia i nie da się nic słuchać a co dopiero 10%... Pomieszczenia 40m2 takim czymś nie nagłośnisz, na elektrodzie dobrze radzą, do tego są potrzebne normalne kolumny, subwoofer, amplituner i DVD i to na dodatek nie byle jakie. Te głośniki które podałeś to jest coś ala tani zestawik 5.1 Creative itp. Te zestawy wiele wspólnego z dźwiękiem nie mają :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Co prawda jestem uzytkownikiem duzo tanszego zestawu Panasonica (LINK) ale szczerze moge go polecic. Dla mnie dzwiek jest czysty nawet gdy dosc mocno podkrece regulator. Z wyborem jednak radzilbym sie wstrzymac do czasu zakupu TV i zakupic calosc tej samej firmy. Podczas ogladania TV nie bedziesz musial trzymac drugiego pilota w rece wylacznie od dzwieku :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Parówkowy_Skrytożerca Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Narazie zastanawiam sie nad takimi zestawami: PANASONIC SC-HT885 (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74976776) SONY DAV-DZ500 (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76149798) otóż - mam problem poważny - mój znajomy ma ten model Panasonica i sa z nim problemy: a) jak sie przełącza kanały w Tv to z głośników dochodzą takie trzaski i jakby wystrzały - takie "buch, buch" :) co się dzieje? podłączenie do suba tak jak na instrukcji, miedź to "+" a srebrny kabelek "-" ... jakieś zwarcia sięrobią czy jak? B) czy te kable co są zdecydowanie za długie to można skręcić czy należy obciąć? bo moze to przez skręcone kable? c) pomieszczenie jest małe, jakieś 2,6x4,2m :) TV stoi na jednej z dłuższych scian a kolumny sa ustawione odpowiednio wzgledem TV ... wiecie jak bo to wystarczy wiedzieć jak jest ustawiony TV, żeby domyśleć się jak postawiono resztę sprzętu :) d) sub stoi w jednej linii z TV, jakieś 1,3 m od TV po prawo i jakieś 0,5 na lewo od prawego przedniego głośnika (piszę z pozycji oglądajacego a nie TV) ... właśnie - oznaczenia te na kinie domowym rozpatruje siez pozycji oglądacza czy TV? bo jak TV to wszystko należy podłączycodwrotnie :) który to jest Prawy Surround? ten jak sięsiedzi - po prawo lekko z tyłu? czy może to powinien być prawy wobec płaszczyzny ekranu - czyli na odwrót: dla nas lewy tylny? e) jest jeszcze jeden problem, nie sprawdzaliśmy jeszcze na filmach DVD ale na muzyce typowej i programach TV nie działają dwa tylne - czyli te za plecami głośniki ... wiem, że materiał musi być zakodowany w 5,1 ale wiem też, że niektóre kina domowe potrafią zwykłe stereo rozłożyć ładnie na 5,1 głośników ... aha - czasami mam teżwrażenie, że center to także nie działa :) ... czy ten model moze rozłożyć tak zwykłe stereo np. z P1 TV polskiej, żeby działały wszystkie głośniki? pytam bo w sklepie powiedziano koledze, że trzeba to jakoś ustawić podczas podłączania do telewizora :) f) jak mi się jeszcze coś przypomni to znów spytam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...