Skocz do zawartości
WindShield

6200 Czy 6600le - Czym To Się Różni

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam do wydania 350-400 złotych (ale raczej nie więcej) oraz dylemat jak w temacie.

Czym różnią się karty 6200 i 6600LE?

Na Benchmarku można znaleźć ładny, prosty i przyjemny sposób na zrobienie 6600 z 6200; czy tą sztuczką można potraktować wszystkie bez wyjątku 6200, czy tutaj też jest loteria?

Zależy mi na karcie z 256 megabajtami 128-bitowego ramu - taki np. Battlefield 2 na przykłąd zaleca już 256 i rzeczy raczej będą szły w tym kierunku :) A tak naprawdę chodzi mi o podgląd duuuużej ilości obiektów z nałożonymi duuuuuużymi teksturami w podglądzie OpenGL w Lightwave 3D.

Polećcie coś konkretnego za taką kasę na agp, pliz :)

Celem ułatwienia wydania opinii rzucam kilka sznurków:

Palit 6200, 256mb/128bit, 379pln, link

Palit 6600LE, 256mb/128bit, 387PLN, link

Palit 6600, 256mb/128bit, 439pln, link

Gainward 6600, 256mb/128bit, 439pln, link

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli juz to.....

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21637

nie sugeruj sie przy wyborze karty tylko pamiecia

patrz tez na taktowanie rdzenia i pamieci

zobacz rowniez na zaawansowane technologie:)

osobiscie polecic moge 6600gt galaxy 128/128 pci-e

tylko ze niestety przez pomylke nie dostalem tej karty :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Mam do wydania 350-400 złotych (ale raczej nie więcej) oraz dylemat jak w temacie.

Czym różnią się karty 6200 i 6600LE?

Na Benchmarku można znaleźć ładny, prosty i przyjemny sposób na zrobienie 6600 z 6200; czy tą sztuczką można potraktować wszystkie bez wyjątku 6200, czy tutaj też jest loteria?

Zależy mi na karcie z 256 megabajtami 128-bitowego ramu - taki np. Battlefield 2 na przykłąd zaleca już 256 i rzeczy raczej będą szły w tym kierunku :) A tak naprawdę chodzi mi o podgląd duuuużej ilości obiektów z nałożonymi duuuuuużymi teksturami w podglądzie OpenGL w Lightwave 3D.

Polećcie coś konkretnego za taką kasę na agp, pliz :)

Celem ułatwienia wydania opinii rzucam kilka sznurków:

Palit 6200, 256mb/128bit, 379pln, link

Palit 6600LE, 256mb/128bit, 387PLN, link

Palit 6600, 256mb/128bit, 439pln, link

Gainward 6600, 256mb/128bit, 439pln, link

Dzięki.

1. Między 6200 a 6600LE jest ta róznica, ze 6600LE ma właczony HDR w standardzie, taktowania chyba te same, potoków tyle samo, w 6600LE zablokowane sprzętowo, w 6200 Winfasta mozna odblokowac kolejne 4potoki i miec pełnego 6600. Nie kazdy 6200 się moduje, istnieją tylko dwie firmy posiadające modujące sie karty - SPARKLE i WINFAST, aby karta sie modowała musi miec GPU nizsze niz REV A4 (czyli np. A3, A2) i 128bit pamięć.

2. NIE KUPUJ karty z 256mb ddr, bo gpu i tak nie wykorzysta tyle pamieci bo jest za słabe, tyle pamieci mozna miec w 6800 ale 6200 czy 6600 nie da rady wykorzystac tego, wiec przyrostu zadnego nie bedzie, bedzie jedynie strata w portfelu i podkręcaniu pamieci. Aha, jezeli chcesz kupic GF6600 to kup firm Winfast/Gigabyte/Galaxy/Asus bo Gainward daje słabe pamieci i badziewne chłodzenie, a palit...to juz wogole awaria, słabe pamieci i mała podatnosc na oc.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. NIE KUPUJ karty z 256mb ddr, bo gpu i tak nie wykorzysta tyle pamieci bo jest za słabe, tyle pamieci mozna miec w 6800 ale 6200 czy 6600 nie da rady wykorzystac tego, wiec przyrostu zadnego nie bedzie, bedzie jedynie strata w portfelu i podkręcaniu pamieci. Aha, jezeli chcesz kupic GF6600 to kup firm Winfast/Gigabyte/Galaxy/Asus bo Gainward daje słabe pamieci i badziewne chłodzenie, a palit...to juz wogole awaria, słabe pamieci i mała podatnosc na oc.

Aleś mi klina teraz zabił... Jednak z pamięcią nie chodzi mi o przyrost wydajności, tylko o to, żeby się dużo danych zmieściło tej karcie. Mówiąc o tym, że 6600 takiej pamięci nie wykorzysta, masz na myśli to, że nie jest w stanie jej zaadresować, czy że nie ma to wpływu na wydajność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi