rogers Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Witam......kupiłem sobie jakis tam coolerek za 40zł na obódowe.....i zamieżam go zamontować na przodzie obódowy (W mojej badziewnej obódowie tylko tam jest miejsce na cooler).....no i mam lamerskie pytanie.......czy ten wiatraczek powinien wpompowywać powietrze do wewnątrz obódowy a went z zasiłki (Foxcon 400W) będzie je wywiewał na zewnątrz...czy lepiej aby ten went wspierał wydmuchiwanie ciepłego powietrza na zewnątrz obódowy??? jednym słowem którą stroną go zamontować?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio [PL] Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Jak na przodzie obudowy to raczej powinien wdmuchiac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogers Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 "]Jak na przodzie obudowy to raczej powinien wdmuchiac ale czy ten went od zasiłki wyrobi z wydmuchiwaniem powietrza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio [PL] Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 :) A ma inne wyjscie. W koncu gdzies to powietrze musi uciekac, a jak nie bedzie uciekac przez wentyl to sobie znajdzie inny otwor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 mozesz zrobic jeszcze inaczej i zamontowac wylot powietrza w postaci tego wentyla z tyloo budy za prockiem powinno byc miejsce wejdz tu tmq wstawil linka do artykoolo o wentylowaniu obudowy nie mailem czasu go zobaczyc jeszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 nic prostszego jak qpic jeszcze jedno smiglo i doc wsys i wysys i bedzie git Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Wogule montowanie z przodu to poroniony pomysl .No ale jak nie ma gdzie indziej miejsca to trzeba . Wentyl z przodu nic nie daje wpycha tylko do srodka nagrzane powietrze z pomieszcenia. Lepiej stosowac drugi (oprocz zasliacza) wentyl wyciagowy. Taki wentyl wielkosci 80x80 daje przeplywnosc do 3,5 m szesciennego powietrza na godzine. Ja tez sie na to nabralem zeby montowac z przodu i wg moich pomiarow temp. w kompie sie nie zmniejszyla a wentylator halasowal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 amontuj jeszcze jeden wentylek z tyłu obudowy!!! ułuż go na wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący i bedzie GIT :D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 mozesz zrobic jeszcze inaczej i zamontowac wylot powietrza w postaci tego wentyla z tyloo budy za prockiem powinno byc miejsce wejdz tu tmq wstawil linka do artykoolo o wentylowaniu obudowy nie mailem czasu go zobaczyc jeszczeGdyby jeszcze ten link dzialal, to bym byl w 7mym niebie :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Lepiej jak w budzie jest podcisnienie niz nadcisnienie. Zamontuj go z tylu budy bo bedzie wysysal gorace powietrze z budy a zimne zawsze ktoredys wleci :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Lepiej jak w budzie jest podcisnienie niz nadcisnienie. Zamontuj go z tylu budy bo bedzie wysysal gorace powietrze z budy a zimne zawsze ktoredys wleci :)dokladnie. podcisnienie obniza temperature bardziej niz nad-. ja mam 2 sztuki wysysajace i jest super chlodno w srodku. :wink: wloz go z tylu, a jak masz mozliwosc to najlepiej na gorze obudowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Wogule montowanie z przodu to poroniony pomysl .No ale jak nie ma gdzie indziej miejsca to trzeba . Wentyl z przodu nic nie daje wpycha tylko do srodka nagrzane powietrze z pomieszcenia. Lepiej stosowac drugi (oprocz zasliacza) wentyl wyciagowy. Taki wentyl wielkosci 80x80 daje przeplywnosc do 3,5 m szesciennego powietrza na godzine. Ja tez sie na to nabralem zeby montowac z przodu i wg moich pomiarow temp. w kompie sie nie zmniejszyla a wentylator halasowal.to ja nie wiem jaka Ty masz temperature w domu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Wogule montowanie z przodu to poroniony pomysl .No ale jak nie ma gdzie indziej miejsca to trzeba . Wentyl z przodu nic nie daje wpycha tylko do srodka nagrzane powietrze z pomieszcenia. Lepiej stosowac drugi (oprocz zasliacza) wentyl wyciagowy. Taki wentyl wielkosci 80x80 daje przeplywnosc do 3,5 m szesciennego powietrza na godzine. Ja tez sie na to nabralem zeby montowac z przodu i wg moich pomiarow temp. w kompie sie nie zmniejszyla a wentylator halasowal.to ja nie wiem jaka Ty masz temperature w domu...chodzi o to, ze najpierw trzeba miec wyciag, potem mozna wkladac went wtlaczajacy. najlepiej jak wyciagow jest wiecej niz tych drugich. u mnie wyciagi wydn=mu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ac cieple powietrze niezle grzeja pokoj :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Wogule montowanie z przodu to poroniony pomysl .No ale jak nie ma gdzie indziej miejsca to trzeba . Wentyl z przodu nic nie daje wpycha tylko do srodka nagrzane powietrze z pomieszcenia. Czlowieku , czy ty czytasz co piszesz ??? 8O Widze ze masz zaje....fajne pojecie o przwietrzaniu obudowy 8O 8O 8O Oczywiscie ze sie z przodu montuje wentyle ! 8) Chodzi w tym o uzyskanie tzw ciagu kominowego. Oczywiscie ze lepiej jest jak wysysajace rownowaza sie z wpompowujacymi wentylami, jezeli nie to lepiej miec podcisnienie. Ale pieprzenie ze wpompowujacy nic nie daje bo zasysa cieple powietrze z pomieszczenia to LOL nad LOLe :lol: :lol: :lol: Powiedz mi gosciu, czy kiedy masz same wentyle wyciagowe, to skad one biora powietrze ? Z kosmosu ??? :lol: Podziwiam takich fahofcuff :x Zreszta poszukajcie na forum, wielokrotnie ten temat byl omaeiany i ze szczegolami. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Wogule montowanie z przodu to poroniony pomysl .No ale jak nie ma gdzie indziej miejsca to trzeba . Wentyl z przodu nic nie daje wpycha tylko do srodka nagrzane powietrze z pomieszcenia. Czlowieku , czy ty czytasz co piszesz ??? 8O Widze ze masz zaje....fajne pojecie o przwietrzaniu obudowy 8O 8O 8O Oczywiscie ze sie z przodu montuje wentyle ! 8) Chodzi w tym o uzyskanie tzw ciagu kominowego. Oczywiscie ze lepiej jest jak wysysajace rownowaza sie z wpompowujacymi wentylami, jezeli nie to lepiej miec podcisnienie. Ale pieprzenie ze wpompowujacy nic nie daje bo zasysa cieple powietrze z pomieszczenia to LOL nad LOLe :lol: :lol: :lol: Powiedz mi gosciu, czy kiedy masz same wentyle wyciagowe, to skad one biora powietrze ? Z kosmosu ??? :lol: Podziwiam takich fahofcuff :x Zreszta poszukajcie na forum, wielokrotnie ten temat byl omaeiany i ze szczegolami. 8) Swiete slowa...swiete slowa... 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 mozesz zrobic jeszcze inaczej i zamontowac wylot powietrza w postaci tego wentyla z tyloo budy za prockiem powinno byc miejsce wejdz tu tmq wstawil linka do artykoolo o wentylowaniu obudowy nie mailem czasu go zobaczyc jeszczeGdyby jeszcze ten link dzialal, to bym byl w 7mym niebie :lol: to byl chwilowy zastoj serwerka normalnie chodzi i jest sporo ciewkawych zeczy poza tym to chyba wszystko jush wyjasnione Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ro ciewkawych zeczy poza tym to chyba wszystko jush wyjasnione chodzilo mi nie o overclockers.pl, tylko o link dalej(ani ie, ani moz nie otwiera). ale sam rysunek w sumie mowi za siebie. jednak nigdy za duzo wiedzy i chetnie bym poczytal. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Wogule montowanie z przodu to poroniony pomysl .No ale jak nie ma gdzie indziej miejsca to trzeba . Wentyl z przodu nic nie daje wpycha tylko do srodka nagrzane powietrze z pomieszcenia. Czlowieku , czy ty czytasz co piszesz ??? 8O Widze ze masz zaje....fajne pojecie o przwietrzaniu obudowy 8O 8O 8O Oczywiscie ze sie z przodu montuje wentyle ! 8) Chodzi w tym o uzyskanie tzw ciagu kominowego. Oczywiscie ze lepiej jest jak wysysajace rownowaza sie z wpompowujacymi wentylami, jezeli nie to lepiej miec podcisnienie. Ale pieprzenie ze wpompowujacy nic nie daje bo zasysa cieple powietrze z pomieszczenia to LOL nad LOLe :lol: :lol: :lol: Powiedz mi gosciu, czy kiedy masz same wentyle wyciagowe, to skad one biora powietrze ? Z kosmosu ??? :lol: Podziwiam takich fahofcuff :x Zreszta poszukajcie na forum, wielokrotnie ten temat byl omaeiany i ze szczegolami. 8) hahahha co koles widze ze zes na fizyce w ostatniej lawce siedzial :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ok dostalem potwierdzenei ze naprawione i link dziala polecam obejrzenie go do dostania na www.overclockers.pl i kiolka innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ok dostalem potwierdzenei ze naprawione i link dziala polecam obejrzenie go do dostania na www.overclockers.pl i kiolka innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>ljest, dzieki. nikt nie sprawdzil czy dziala przez tyle czasu... nie ladnie :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Wogule montowanie z przodu to poroniony pomysl .No ale jak nie ma gdzie indziej miejsca to trzeba . Wentyl z przodu nic nie daje wpycha tylko do srodka nagrzane powietrze z pomieszcenia. Czlowieku , czy ty czytasz co piszesz ??? 8O Widze ze masz zaje....fajne pojecie o przwietrzaniu obudowy 8O 8O 8O Oczywiscie ze sie z przodu montuje wentyle ! 8) Chodzi w tym o uzyskanie tzw ciagu kominowego. Oczywiscie ze lepiej jest jak wysysajace rownowaza sie z wpompowujacymi wentylami, jezeli nie to lepiej miec podcisnienie. Ale pieprzenie ze wpompowujacy nic nie daje bo zasysa cieple powietrze z pomieszczenia to LOL nad LOLe :lol: :lol: :lol: Powiedz mi gosciu, czy kiedy masz same wentyle wyciagowe, to skad one biora powietrze ? Z kosmosu ??? :lol: Podziwiam takich fahofcuff :x Zreszta poszukajcie na forum, wielokrotnie ten temat byl omaeiany i ze szczegolami. 8) hahahha co koles widze ze zes na fizyce w ostatniej lawce siedzial :D :D :D Naprawde musisz sie zastanowic co piszesz :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Ja nie wiem skad wy macie takie wiadomosci chyba z Komputer swiat :) tam wypisuja takie rzeczy :) Oczywiscie ze wiem co pisze!!! wlasnie widze jacy fachowcy :) komentuja moja wypowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Ja nie wiem skad wy macie takie wiadomosci chyba z Komputer swiat :) tam wypisuja takie rzeczy :) Oczywiscie ze wiem co pisze!!! wlasnie widze jacy fachowcy :) komentuja moja wypowiedz. Po pierwsze nie jestem twoim kolesiem. Po drugie wytlumacz tok twojego rozumowania. Po trzecie , trzeba troszke praktyki, a twoje teorie to chyba sa z KŚ :lol: na fizyce wyobraz sobie siedzialem w pierwszej lawce, tak jak i na innych przedmiotach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Ja nie wiem skad wy macie takie wiadomosci chyba z Komputer swiat :) tam wypisuja takie rzeczy :) Oczywiscie ze wiem co pisze!!! wlasnie widze jacy fachowcy :) komentuja moja wypowiedz. Jezeli 2 osoby mowia prawie to samo to nie pomyslales ze z toba jest cos nie tak? Tak jak Reed prosze o wyjasnienie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 1.Ok. Kolesiu 2. tam jest blad nie 3,5 m szesciennego ale 30-50 m szeciennych (nikt nie zauwazyl "fachowcy") ma przeplywnosc typowy zasilacz 3. Lepiej jest stosowac dodatkowy wentyl ktory wyciaga niz mialby byc jeden ktory pcha do srodka. skoro juz stosujesz wentyle wciag/ wyciag to musza byc o jednakowych parametrach. Bo inaczej silnieszy zasysa slabszego lub odwrotnie. Pomijam ten wentylator w zasilaczu.(*) Montujac sam jeden wiatrak pchajacy, cieple powietrze zamiast byc wyciagane(*) krazy po obudowie i nic nie daje! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Widze ze paru jeszcze rzeczy nie wzioles pod uwage. 1. Obudowa nie jest szczelna i jezeli zamontuje sie tylko wentyl wtlaczajacy to powietrze zawsze znajdzie sobie gdzies ucieczke. 2. Nie powinno sie pomijac wentylka w zasilaczu bo on daje bardzo duzo. 3. Wcale nie musi byc tak ze wydajnosc wentylkow musi byc taka sama (najlepiej jak w budzie jest podcisnienie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zarówno "Fachowców" jak i laików odsyłam na stronę AMD, gdzie są ładne schematy wraz z danymi dla maniaków fizyki, które powinny rozwiać wszelkie wątpliwości. Według mnie to najlepiej stosować zarówno wentylatory zasysające i wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące powietrze z obudowy. Dlaczego? Właśnie po to, jak powiedział Reed, żeby wytworzyć jako taki ciąg powietrza. Chodzi o stałą cyrkulację powietrza w obudowie. Wentylator wciągający oczywiście zasysać będzie chłodniejsze powietrze z poza obudowy (zawsze ma co najmniej pare stopni mniej niż te w budzie) a silne wentyle wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące zmuszają je do wykonania szybkiego obiegu po całej budzie i wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ą, ciepłe już powietrze na zewnątrz. Owszem, dobrze, żeby wentyle były mniej więcej równej wydajności, ale nawet słabszy zasysający będzie o niebo skuteczniejszy niż jego brak. Oczywiście największy efekt miałoby to gdyby obudowa była szczelna lub wręcz hermetyczna, niestety tak nie jest. Obudowy są dziurawe niczym sito, i powietrze wchodzi i uchodzi ze wszystkich stron, bez wzgledu na to czy tego sobie życzymy czy nie. Brak wentyla zasysającego jest właśnie mało zauważalny głównie przez to, że masz dziurawą obudowe, ale uwierz mi, powietrze wewnątrz nagrzewa się znacznie wolniej kiedy masz mniej więcej wyrównany przepływ powietrza. Osobiście przeprowadziłem pare eksperymentów, w obudowie gdzie cyrkulacji powietrza nie ma, temperatura rośnie znacznie szybciej, i już po kilku minutach osiąga stan "gorący", podczas gdy po dodaniu kilku wiatraków zasysających proces nagrzewania się obudowy wydłużyj się o kilkanaście - kilkadziesiąt minut w zależności od temperatur panujących na zewnątrz. Niestety w moim przypadku mam wciąż niedobór zasysania powietrza, gdyż obudowa nie jest pod tym względem perfekcyjnie zaprojektowana, i powietrze zasysa się nie tylko z zewnątrz, ale niestety również z wewnątrz, przez rozmaite dziury i otwory. Kto oglądał swoją budę lub próbował ją uszczelniać ten na pewno wie o czym mówie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 1.Ok. Kolesiu 2. tam jest blad nie 3,5 m szesciennego ale 30-50 m szeciennych (nikt nie zauwazyl "fachowcy") ma przeplywnosc typowy zasilacz 3. Lepiej jest stosowac dodatkowy wentyl ktory wyciaga niz mialby byc jeden ktory pcha do srodka. skoro juz stosujesz wentyle wciag/ wyciag to musza byc o jednakowych parametrach. Bo inaczej silnieszy zasysa slabszego lub odwrotnie. Pomijam ten wentylator w zasilaczu.(*) Montujac sam jeden wiatrak pchajacy, cieple powietrze zamiast byc wyciagane(*) krazy po obudowie i nic nie daje! Grabisz sobie gosciu, powtarzam ze nie jestem twoim kolesiem ( moi maja troszke wiedzej wiedzy i praktyki) i raczej to sobie zapamietaj. Jezeli chodzi o wytlumaczenie, to co ty napisales ? Lamisz sie gosciu i tyle. Placzesz sie w zeznaniach, przeczytaj dokladnie poprzednie posty, bo chyba sam zapomniales o czym byly i o co tobie chodzilo (o ile w ogole o cos ci chodzilo) Zreszta prosze nie komentuj juz, bo szkoda oczu na czytanie takich farmazonow :? Jezeli chcesz kogos krytykowac, to poczytaj najpierw dokladnie posty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ... Jezeli chcesz kogos krytykowac, to poczytaj najpierw dokladnie i postaraj się zrozumieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 1.Ok. Kolesiu 2. tam jest blad nie 3,5 m szesciennego ale 30-50 m szeciennych (nikt nie zauwazyl "fachowcy") ma przeplywnosc typowy zasilacz 3. Lepiej jest stosowac dodatkowy wentyl ktory wyciaga niz mialby byc jeden ktory pcha do srodka. skoro juz stosujesz wentyle wciag/ wyciag to musza byc o jednakowych parametrach. Bo inaczej silnieszy zasysa slabszego lub odwrotnie. Pomijam ten wentylator w zasilaczu.(*) Montujac sam jeden wiatrak pchajacy, cieple powietrze zamiast byc wyciagane(*) krazy po obudowie i nic nie daje! "Koleś" ale leszcze z ciebie ... nie wiem z jakich mądrych rzeczy czerpiesz tą swoją światłą wiedze ale coś nie bardzo chyba jest ona prawdziwa. Skoro wentyl zasysa powietrze z wewnątrz obudowy to coś musi to powietrze zastąpić a tym czymś jest powietrze które dostanie sie do środka przez otwory w budzie i wykona ostatecznie tą samą prace co wentyl który bedzie wpychał powietrze z zewnątrz z tym że ten bedzie działał na odwrotnej zasadzie - bedzie wdmuchiwał zimne powietrze które bedzie wypierać cieplejsze z obudowy . Dodanie coolerka z przodu wcale nie jest głupim pomyśłem bo z własnego doświadczenia wiem ze może i nie ma on bezpośredniego wpływu na tem proca ale przynajmniej u mnie obniża temperature całego systemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...