Skocz do zawartości
rogers

dodatkowy cooler

Rekomendowane odpowiedzi

Wogule montowanie z przodu to poroniony pomysl .No ale jak nie ma gdzie indziej miejsca to trzeba . Wentyl z przodu nic nie daje wpycha tylko do srodka nagrzane powietrze z pomieszcenia.

Czlowieku , czy ty czytasz co piszesz ??? 8O

Widze ze masz zaje....fajne pojecie o przwietrzaniu obudowy 8O 8O 8O

Oczywiscie ze sie z przodu montuje wentyle ! 8)

Chodzi w tym o uzyskanie tzw ciagu kominowego.Oczywiscie ze lepiej jest jak wysysajace rownowaza sie z wpompowujacymi wentylami, jezeli nie to lepiej miec podcisnienie.

Ale pieprzenie ze wpompowujacy nic nie daje bo zasysa cieple powietrze z pomieszczenia to LOL nad LOLe :lol: :lol: :lol:

Powiedz mi gosciu, czy kiedy masz same wentyle wyciagowe, to skad one biora powietrze ?

Z kosmosu ??? :lol:

Podziwiam takich fahofcuff :x

Zreszta poszukajcie na forum, wielokrotnie ten temat byl omaeiany i ze szczegolami. 8)

JAK ZAWSZE zgadzam sie z REEDEM :) on ma zawsze racje (szczegolnym fachowcem jest w sprawach kominow ! :) hyhy :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Ok. Kolesiu

2. tam jest blad nie 3,5 m szesciennego ale 30-50 m szeciennych (nikt nie zauwazyl "fachowcy") ma przeplywnosc typowy zasilacz

3. Lepiej jest stosowac dodatkowy wentyl ktory wyciaga niz mialby byc jeden ktory pcha do srodka. skoro juz stosujesz wentyle wciag/ wyciag to musza byc o jednakowych parametrach. Bo inaczej silnieszy zasysa slabszego lub odwrotnie.

Pomijam ten wentylator w zasilaczu.(*)

Montujac sam jeden wiatrak pchajacy, cieple powietrze zamiast byc wyciagane(*) krazy po obudowie i nic nie daje!

Grabisz sobie gosciu, powtarzam ze nie jestem twoim kolesiem ( moi maja troszke wiedzej wiedzy i praktyki) i raczej to sobie zapamietaj.

Jezeli chodzi o wytlumaczenie, to co ty napisales ?

Lamisz sie gosciu i tyle.

Placzesz sie w zeznaniach, przeczytaj dokladnie poprzednie posty, bo chyba sam zapomniales o czym byly i o co tobie chodzilo (o ile w ogole o cos ci chodzilo)

Zreszta prosze nie komentuj juz, bo szkoda oczu na czytanie takich farmazonow :?

Jezeli chcesz kogos krytykowac, to poczytaj najpierw dokladnie Co ty mi grozisz? A usun mnie z tego forum a prosze bardzo. Jeden z ciekawszych postow i na temat a nie o <span style="color:red;">[ciach!]</span>leniu to co ja napisalem to post Makonar'a.(ucz sie) Na poziomie to ty nie jetes i zamiast wyjawic swa cudowna tajemnice na temat montazu coolera zaczynasz od krytyki!.Moze czas zajac sie czym innym. Wybacz nie chce nikogo obrazac ale nie idzie inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh REED i co ty na to ?? "nie chce cie podpuszczać", ale ja bym mu dogadał :) i to w bardzo brzydki sposob :)

a Ty juz nie przesadzaj. jak chcesz cos powiedziec (napisac), to pisz, a nie czekaj, az inni (wieksi i silniejsi :lol: ) to za Ciebie zrobia, zebys mogl dodac swoje 3gr, ze jak zawsze sie z nimi zgadzasz.

a poza tym, to bawia Cie konflikty? To sam wejdz w jakis, a nie podpuszczaj innych.

pozdrawiam :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze wejdziesz ze mna w konflikt ?? co ??

i jescze jedno zle sie zrozumielismy bo chcialem napisac ze zgadzam sie z nim zawsze w sprawie "kominow" a nie "zawsze" bo juz kiedys byl temat o

ustawianiu wiatraczkow w obudowie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj ludzie ludzie to czy ktoś był na fizyce czy nie nie jest najistotniejsze, liczy się praktyka a nie teoretyzowanie

wentyl z przodu daje sporo, po pierwsze pompuje chłodniejsze powietrze z zewnątrz, w moim przypadku chłodzi jeszcze dysk, wentył wpompujący powietrze z boku chłodzi dodatkowo kartę graficzną i chipset na płycie a do wypompowywania mam wentyl w zasilaczy + wentyl pod zasilaczem + wentyl w "dachu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogule montowanie z przodu to poroniony pomysl .No ale jak nie ma gdzie indziej miejsca to trzeba . Wentyl z przodu nic nie daje wpycha tylko do srodka nagrzane powietrze z pomieszcenia.

Czlowieku , czy ty czytasz co piszesz ??? 8O

Widze ze masz zaje....fajne pojecie o przwietrzaniu obudowy 8O 8O 8O

Oczywiscie ze sie z przodu montuje wentyle ! 8)

Chodzi w tym o uzyskanie tzw ciagu kominowego.

Oczywiscie ze lepiej jest jak wysysajace rownowaza sie z wpompowujacymi wentylami, jezeli nie to lepiej miec podcisnienie.

Ale pieprzenie ze wpompowujacy nic nie daje bo zasysa cieple powietrze z pomieszczenia to LOL nad LOLe :lol: :lol: :lol:

Powiedz mi gosciu, czy kiedy masz same wentyle wyciagowe, to skad one biora powietrze ?

Z kosmosu ??? :lol:

Podziwiam takich fahofcuff :x

Zreszta poszukajcie na forum, wielokrotnie ten temat byl omaeiany i ze szczegolami. 8)

hahahha co koles widze ze zes na fizyce w ostatniej lawce siedzial :D :D :D

sumujac ... zdania sa podzielone ... ja przychylam sie do slow reeda (bylem dobry z fizyki - mam dowody w indeksie :twisted: )

ale jak sie nie mozesz zdecydowac to go w ogole nie montoj ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogule montowanie z przodu to poroniony pomysl .No ale jak nie ma gdzie indziej miejsca to trzeba . Wentyl z przodu nic nie daje wpycha tylko do srodka nagrzane powietrze z pomieszcenia. Lepiej stosowac drugi (oprocz zasliacza) wentyl wyciagowy. Taki wentyl wielkosci 80x80 daje przeplywnosc do 3,5 m szesciennego powietrza na godzine. Ja tez sie na to nabralem zeby montowac z przodu i wg moich pomiarow temp. w kompie sie nie zmniejszyla a wentylator halasowal.

Nagrzane powietrze z pomieszczenia? Chyba jak komp stoi w saunie. Bredzisz wilk100 i to strasznie. Stosowalem wiele kombinacji wiatrakow w moim zyciu i ta z wiatrakiem z przodu wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acym powietrze i wyciagowym z tylu pod zasilaczem, albo u gory budy tez wyciagowym jest najlepsza. A takim pitoleniem to ty sie lepiej nie zajmuj bo widac, ze niewiele wiesz :P :!:

Najlepsze sa sprawdzone rozwiazania, a nie teoretyczne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly. Zaloz sobie najpierw wiatrak z przodu, a potem sie kurna wypowiadaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z poprzednikiem, próbowałem z różnymi ustawieniami wentylatorów i najlepszy efekt był kiedy pracowały dwa wentylatory z przodu zasysający a z tyły wypychający powietrze (dużo lepszy skutek od tego gdy pracował tylko ten z tyłu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze wejdziesz ze mna w konflikt ?? co ??

nie bije mniejszych :wink:

pozdrawiam i nie sprzeczam sie co do racji Reeda. Swoja droga, to nie widzialem, zeby sie kiedys mylil

hm......... bardzo mi pochlebiasz , ale ..............

niestety nie jestem nieomylny , kazdemu sie zdaza pomylka :P

Ale w tej kwestii , to akurat dam sobie rece obciac ze mam racje, niejedna duda juz przerobilem i niejeden wentyl zamontowalem, a pieprzenie wilka to mam gleboko.

Nie przejmuje sie glupim gadaniem kogos komu ciezko przyznac sie do bledu.

Sam sobie wystawia opinie swoim uporem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...