Skocz do zawartości
meriZe

Administrator Czy Nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem, mam neostrade 2mb dzielona na 4 komputery topologia gwiazdy poprzez router i modem adsl router jest u mnie w domu. Problem jest taki ze gdy wlacze Moje Miejsce Sieciowe i chce wyswietlic komputery grupy roboczej zazwyczaj wyskakuje blad: NazwaSieci jest niedostepny. Mozesz nie miec uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj sie z administratorem tego serwera, aby uzyskac uprawnienia dostepu. Lista serwerow dla tej grupy jest obecnie niedostepna.

Co jest przyczyna takiego bledu?? Jak to zmienic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adresy IP musza byc z jednego zakresu nazwa grupy roboczej ta sama komp kazdy inna nazwe !! i wylacz firewall jesli takowy masz (ale nie na routerze)

jesli nie idzie to mozesz miec

zwalone karty

zwalone skretki

systemy

i .....duzo mozliwosci

po pierwsze to musisz miec 100% sprawny sprzet a potem systemy ^^

reszta to betka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednym sasiadem sie dogaduje dobrze no i on cos tam umie na kompie wiec z nim nie ma problemu ;] jego widze ale reszty nie chyba nie wiedza o co w tym chodzi :D

Pytanie z innej beczki czy jest mozliwosc (jakis program) do wysylania komunikatow do klientow w sieci? Aby im sie wyswietlal na ekranie monitora?

Edytowane przez meriZe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego służy polecenie z grupy NET a dokładnie to w konsoli wpisujesz NET SEND i parametry

można tez zrobić to tak, otwierasz w paneli sterowania 'Narzędzia administracyjne'> 'Zarządzanie komputerem'

klikasz na 'Akcje'> 'Wszystkie zadania'> 'Wyślij komunikat konsoli'

aby odbiór takiej wiadomości był możliwy na komputerze adresacie musi być włączona usługa wiadomości sieciowych

aby dany komputer był widziany w sieci musi coś udostępnić bo jak nic nie udostępnia: plików drukarek itd (z wyjątkiem protokołu ISP) to nie ma potrzeby by był widoczny, byś widział sam komputer a po co

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi