Yachuu Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Mam płytę Shuttle AK32A do tego Duron 1200, 384MB RAM, RIVA TNT2 PRO, realtek 10Mbps, CDROM LG x52, zasilacz 300W i dysk 80GB WD 8MB Cache 7200RPM Zaczely sie dziwne trzaski dochodzace od dysku, cos stuka, tak jakby dysk sie wlaczal i wylaczal. Jesli zdarzylo sie to w trakcie działania systemu to zawiecha :( Po kliku zawiechach teraz w ogole juz nie wgrywa sie system, staje na blue screenie "nie mogę zamontować dysku bootowania" Nie wiem co jest grane, to juz drugi dysk(wczesniejszy wymienilem), pierwszy tez wlasnie stawal w trakcie pracy, nie wiem czego to jest przyczyna. Pomozcie ! Po takim poscie na pl.comp.pecet ludziska stwierdzili, że zasilacz nie wyrabia, jest to Codegen, ale inna sprawa że na takim samym zasilaczu mam innego kompa: Palomino 2000+, soltek drv-4, 512RAM, radeon 9550 128MB, realtek 100Mbps, nagrywara Liteon 52/32/52, seagate 60GB 5400RPM i wszystko chodzi. Czyzby ten WDek byl tak pradozerny? A moze jest inna przyczyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Hym to od początku ...... everest lub jakiś program który odczyta system s.m.a.r.t (może być speedfan). Weź miernik i zmierz napięcia (podaj je ). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 sprawdź czy wtyczka zasilania nie jest wyrobiona, czy nie widać śladów po iskrzeniu czyli czy nie są osmalone itd... i podaj wyniki tak jak napisał 'Domik' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yachuu Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 ok, podam jak tylko bede mógł (w tej chwili nie mam dostepu do tego kompa) a jak sie mierzy te napiecia? normalnie z ktorejs wtyczki zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Napięcia mierzy się w molexach. Poczytaj faq. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...