Skocz do zawartości
Carson

Matrix-mod-case Obudowa Z Drewna

Rekomendowane odpowiedzi

to na ostatnim fotku to co to za pompka? Teraz bardziej mnie ciekawi WC niz ten mod tak szczerze mowiac :D.

co do obudowy...No moge tylko domniemac, ze chyba na bank nie wpada w wibracje... :P. No i nei sadzilem ze kiedys sie doczekam reanimacji tematu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że niczym nie zabezpieczasz powierzchni płyt (MDF) a nie wiem czy wiesz że MDF-ka ma jedną podstawową wadę - chłonie wilgoć jak gąbka, a jesli będzie jej wiecej (woda) to z płyty 8mm w krótkim czasie będziesz miał 16 mm :) Poza tym jest krucha, ale to takie szczegóły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm pamiętasz jak pisałeś o znaczkach z matrixa? Powinieneś chyba pomalować środek budy na czarno, wydrukować te znaczki i wyciąć nożyczkami. Potem przykładasz szablon na okno i vuala (czy jak to tam się pisze). Ale zresztą to twoj mod :) Właściwie to nie mówimy tu o modzie bo budę sam od podstaw robisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to na ostatnim fotku to co to za pompka? Teraz bardziej mnie ciekawi WC niz ten mod tak szczerze mowiac :D.

co do obudowy...No moge tylko domniemac, ze chyba na bank nie wpada w wibracje... :P. No i nei sadzilem ze kiedys sie doczekam reanimacji tematu :)

pompka to aquaszut 300l/h, pare dni temu przerobiona na inline, poprzednia sie "troszke" rozsypala i roznosila mi po ukladzie zielony syf, a ja o to oskrazalem kadeta od Chaosa :) obudowa w ogole nie wpada w wibracje, w srodku jest wyklejona czarna wykladzina z gumowym spodem ;)

a ja tu "czuje miete" :)

zobaczymy co bedzie dalej bo na bank masz jakies niespodzianki w zanadrzu :-P

Oj mam niespodzianki :D i to sporo, w sumie tak naprawde one dodadza obudowie charakteru i tematyke matrixa :D badzcie cierpliwi, wszystkow w swoim czasie, ale gwarantuje ze nie bedzie to kolejny zwykly OK mod.

Prace ida na przod w oszlamiajacym tempie (ostatni update 6 maja) :D Ale coraz fajniej to wyglada. Moze by tak zabejcowac boki i front na jakis zielonkawy/niebieski kolor??

nic nie bedzie bejcowane B-) na to idzie czarny mat, dodatki zielono-fluorostencyjne (prawdopodobnie narzewnica bedzie w tym kolorze)

Widzę że niczym nie zabezpieczasz powierzchni płyt (MDF) a nie wiem czy wiesz że MDF-ka ma jedną podstawową wadę - chłonie wilgoć jak gąbka, a jesli będzie jej wiecej (woda) to z płyty 8mm w krótkim czasie będziesz miał 16 mm :) Poza tym jest krucha, ale to takie szczegóły.

Vojt mylisz chyba pojecia. MDF to nie jest plyta pilsniowa i wcale nie chlonie tak dobrze wody...Co prawda HDF to nie jest, ale wydaje mi sie ze pomyliles materialy.

dokladnie, material jest ok, pozniej bedzie zabezpieczony warstwa farby

mi się na razie ''nie widzi" ta buda, ale może później będzie coś ciekawego

nie dziwie sie, mi tez sie w obecnym stanie nie widzi, ale za to koncowa wizja..... bedzie git ;)

Hmm pamiętasz jak pisałeś o znaczkach z matrixa? Powinieneś chyba pomalować środek budy na czarno, wydrukować te znaczki i wyciąć nożyczkami. Potem przykładasz szablon na okno i vuala (czy jak to tam się pisze). Ale zresztą to twoj mod :) Właściwie to nie mówimy tu o modzie bo budę sam od podstaw robisz ;)

znaczki/kod/ciagi znakow beda "wygrawerowane" na pleksie, nie bede nikomu zlecal roboty (grawerowanie laserowe). zrobie to cyrklem, wiem troche bedzie roboty ale warto. Co do powolnego "rozwoju" prac, robie wszysto na raz, niestety wc jest czescia tej obudowy wiec wszystko musi byc zgrane. jedyne czego sie obawiam to ze pewnego dnia pieprzne ta robote i wloze do tej budy aktualnego kompa i wc bo moje uszy dluzej chyba nie wytrzymaja boxowego chloedznia. dodam tez ze na powierchni obudowy dojdzie duzo "wypuklosci" beda czescia plaszczyzn wiec beda zaszpachlowane polaczenia itp itd. any questions?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carson a ile blokow ciagnie ta pompka? Daj moze schemat jak to ma wygladac w przyszlosci? Taki w paintcie, najprostszy, moze sie czegos naucze :). Ogolnie trzyma kciuki za obudowe, mimo iz nie traktuje jej jak "moda", a jako popis konstruktorski.

Powodzenia :)

Edytowane przez Carl0s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carson a ile blokow ciagnie ta pompka? Daj moze schemat jak to ma wygladac w przyszlosci? Taki w paintcie, najprostszy, moze sie czegos naucze :). Ogolnie trzyma kciuki za obudowe, mimo iz nie traktuje jej jak "moda", a jako popis konstruktorski.

Powodzenia :)

Dzieki, takie slowa naprawde motywuja do dalszych prac :wink: Co do pompki, ta jeszcze nie byla podpieta do wc, ale jej poprzedniczka (dokladnie ten sam model) ciagnela 3 bloki (2 prisony i jeden z kanalem) +kadet + rez :D zaczela troche halasowac ostatnio (w koncu miala pare lat, u kumpla w akwarium jakis czas i pozniej u mnie odkad zaczalem przygode z WC, pare lat temu) wiec postawnowilem ze trzeba ja wymienic na nowa. Nowa pompka przeszla maly lifting ;) przerobilem ja na inline z wykorzystaniem krocca i nakretki od raczki do przysznica. dla porowanania:

nowa wersja:

Dołączona grafika

stara wersja z koncowka od silikonu (jezu nie moge na to patrzec):

Dołączona grafika

poza tym zrobilem jeszcze jedna rzecz w nowej pompce :D "poprawilem fabryke" :D rozwiercilem "rurke wylotowa" z pompki, miala jakies dziwne zwezenie srednicy na srodku (poprzednia tez to miala ale nic z tym nie robilem). Co to dalo? wieksze cisnienie, w porownaniu ze stara pompka pompuje wode wyzej/mocniej. sprawdzalem jednoczesnie dwie pompki w misce i ta z moja przerobka jest wydajniejsza :D

tak to wyglada (ten rysunek to czarna czesc pompki)

Dołączona grafika

jutro zamieszcze jakis szkic, ale naprawde nie sugerujcie sie za bardzo tym co pokaze, po pierwsze kiepski ze mnie grafik a po drugie "front" wymaga jeszcze dopracowania. Moge powiedziec ze bedzie duuzzzooo zabawy z peszlem, pancerzem na waz od prysznica, pancerzami na linki od roweru :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos poczekaj z biciem, niech najpierw skonczy bude... :P.

Carson jeszcze takie pytanie, masz plan na wykonczenie WC? Tzn mam propozycje. Mam troche materialu i umiejetnosci, moge Ci wylutowac cala instalacje z rurek miedzianych, z podejsciami i wogole. Musialbys mi tylko podac wymiary dokladne z uwzglednieniem polozenia blokow i chlodnicy. A ty sobie to pozniej wypolerujesz i bedzie wygladalo cudnie:D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i teraz co?

w pape? :P

:lol2: na razie nie bij bo faktycznie nie bede w stanie dokonczyc obudowy :D najgorsze jest to ze chyba nie potrzebnie rozwiercilem kadeta :mur:

Chaos poczekaj z biciem, niech najpierw skonczy bude... :P.

Carson jeszcze takie pytanie, masz plan na wykonczenie WC? Tzn mam propozycje. Mam troche materialu i umiejetnosci, moge Ci wylutowac cala instalacje z rurek miedzianych, z podejsciami i wogole. Musialbys mi tylko podac wymiary dokladne z uwzglednieniem polozenia blokow i chlodnicy. A ty sobie to pozniej wypolerujesz i bedzie wygladalo cudnie:D.

hmmm...wiesz...propozycja ciekawa ale chyba nie skorzystam, jest pare powodow: po pierwsze instalacja z rurek to duzo kolanek/twistow/zawijasow co wiadomo moj aquaszut pewnie nie wytrzyma, czesto cos wymieniam w kompie wiec nowa czesc mobo/grafa i bloki juz sa w zupelnie innych miejscach, szkoda Twojej pracy, ale serdeczne dzieki za propozycje. jesli zmienie zdanie to dam Ci znac. chciales zobaczyc ogolny zarys tego co chce zrobic, prosze:

Dołączona grafika

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, szkic ciekawy, nie powiem...

Ale :)

Mozna bylo ten sam efekt biorac pierwsza lepsza bude z allegro, material wcale by Cie nie ograniczal tak jak to napisales w ktoryms z postow wyzej...

Ale ze szkicu zapowiada sie ciekawie.

Czekam na postepy :)

P.S.

Wcale nie musi byc duzo kolanek i zawijasow, wszystko mozna zrobic plynnie, ale jak uwazasz. W razie co, daj znac, cos sie wymysli :).

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
p.s. 2 Moze nie powinienem, ale sie pochwale moim nowym nabytkiem.ZdjecieZdjecie 2Zdjecie 3
Edytowane przez Carl0s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, szkic ciekawy, nie powiem...

Ale :)

Mozna bylo ten sam efekt biorac pierwsza lepsza bude z allegro, material wcale by Cie nie ograniczal tak jak to napisales w ktoryms z postow wyzej...

Ale ze szkicu zapowiada sie ciekawie.

Czekam na postepy :)

P.S.

Wcale nie musi byc duzo kolanek i zawijasow, wszystko mozna zrobic plynnie, ale jak uwazasz. W razie co, daj znac, cos sie wymysli :).

no nie bylbym taki pewien czy blacha by mnie nie ograniczala B-) po pierwsze gruba blacha=bigtower a ja nie chcialem bigtowera, po drugie pokaz mi obudowe w ktorej zmieszcze kadeta w takiej pozycji :wink: ja jeszcze takiej nie widzialem, po trzecie wole dlubac w drewnie niz metalu ;] ogolnie mowiac jeszcze w h@# roboty jest a moj budzet jest mocno ograniczony, szpachla, spray'e, ledy zielone (cale multum ledow, oczywiscie nie zrobie z tego choinki o 15 kolorach, to bedzie delikatne podswietlenie krawedzi pleksy) i duzo innych [ciach!]l. no nic, cos sie wymysli

------------------

az wstyd sie przyznac ale nie wiem co to jest, to na fotkach :) bedziesz z tego strzelal do ludzi ?? :D ale nie, tak serio, co to jest??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro lubisz bardziej drewno - spoko. W sumie zadna roznica, tak czy inaczej nie bedzie praktycznie widac ze to mdf, oczywiscie o ile wszystko zrobisz tak jak nalezy.

To jest wentylator turbinowy. Bardzo wydajna bestia, bardzo cicha. Ma juz miejsce zaklepane w moim modzie. Ogolnie watpie zeby ktokolwiek w calej polsce oprocz mnie i MSN dysponowal tym sprzetem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vojt mylisz chyba pojecia. MDF to nie jest plyta pilsniowa i wcale nie chlonie tak dobrze wody...Co prawda HDF to nie jest, ale wydaje mi sie ze pomyliles materialy.

Oj, chyba nie mylę... Chyba że Ty mylisz nazwy materiału :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w mojej piwnicy jest taka wilgoc ze grzyby/plesn rosna pod pudelkami, serio ;) mdf tam lezy i jakos szczegolnie nie puchnie, chociaz widac male zmiany na powierzchni. ale nie przesadzajmy, w domu mam normalna wilgotnosc wiec nic budzie nie bedzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p.s. 2 Moze nie powinienem, ale sie pochwale moim nowym nabytkiem.ZdjecieZdjecie 2Zdjecie 3

chyba silent mod to to nie będzie-słyszałem,zę takie cusie to nie są zbyt ciche :wink:

I co tym będziesz chłodzil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carson, fajny mod :D czekam na dalsze prace :)

dzieki :wink: najgorsze (czyli zrobienie obudowy a raczej szkieletu) mam juz za soba, teraz bedzie duzo roboty przy drobniejszych rzeczach. no i jeszcze ten przedni panel, troche mnie przeraza. Daje tu jeszcze pare troche lepszych fotek budy i [ciach!]l ktore sie w niej znajda...niedlugo ;)

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

a tutaj cala moja przygoda z wc na jednej polce ;)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tą tackę pod mobo utnij chociaż dalej żeby nie wystawała tak chamsko zza mobo jak zamocujesz mobo

te dziury na koma mam nadzieję że też będą zaszpachlowane ;]

okno będzie na imbusach? imo nie pasi to za bardzo do matrixa

Edytowane przez RadeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może dociąłbyć nad metalową zapinkę części z drewna coby wyglądało, że zapinka drzewniana :)

to byl moj pomysl :rolleyes: pisalem o tym w dziale chlodzenia wodnego (moj temat o blokach) ;) ale nie zrobilem, poza tym panowie chyba zapominacie ze nikt poza mna i Wami nie bedzie wiedzial ze to obudowa z drewna, no moze nie tyle nie bedzie wiedzial co poprostu nie bedzie widzial, obudowa bedzie pomalowana. drewniana obudowa ma troche zalet, jest stabilniejsza od tych dzisiejszych obudowow za 100zl gdzie blachy sa grubosci kartki z zeszytu, nie wpada w wibracje (nie bedzie mi brzeczala jak czytnik sie rozbuja na maksa), choc ma jedna wielka wade, jest ciezka, obudowa jeszcze nie jest skonczona a juz teraz (bez wc i czesci) wazy tyle co nie jeden poskladany komp (przecietnego user'a ;), bez wc itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi