Skocz do zawartości
Lisek

Operacja budzik rozpoczęta :)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj starzy zakupili mi budzik sterowany zegarem w Braunschweig w Niemczech (obok Frankfurtu). Kosztował całe 30zł i po włączeniu miał się w przeciągu 10 minut ustawić :)

Kombinowałem jak cholera i za nic w świecie nie chciał się ustawić jak trzeba... Mrugał że ściąga dane i mrugał i mrugał... i nic :/ Postanowiłem stworzyć Operację Budzik polegającą na dolutowaniu dodatkowej anteny :)

Na razie musze znaleźć lutownicę, cynę i jakiś metr cienkiego kabelka... hmm, najpierw to ide sie odlać :) Oto zdjęcie pacjenta....

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stwierdzam, że jak na budzik sterowany falami radiowymi, ma za dużą temperaturę (jak widać, ma on 23.6C!!)

Dlatego proponuję założyć na niego WC + peltierka (koniecznie 120Watt!)i chłodzić hama!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i operacja budzik zakonczyla sie pelnym sukcesem :) Najpierw go rozkręciłem :)

Dołączona grafika

Są dwa piny no i mam 50% szans ze przylutuje do anteny :) Wybieram pierwszy z brzegu bo łatwiej będzie lutować :)

Dołączona grafika

W twz. miedzyczasie ide oddac mocz i szukac lutownicy. Poniosło mnie aż w otchłan mojej piwnicy, ale mam, mam :P kabelek, lutownica i cyna :)

Dołączona grafika

Kabelek po trzech próbach (odpadał dupek :P) został przylutowany tak aby w razie czego mozna go bylo odlutowac :)

Budzik postawiłem na szafie i kabel rozciągnąłem po całym regale. Następnie oddaliłem się w stronę komputera i zastygłem w niepewności. Po 10 minutach podchodze do budzika i... jest! Godzina ustawiona :)

Dołączona grafika

Kontrolka nadajnika się świeci i wszystko jest ok (nie wliczając 2-metrowej anteny :P).

Tak czy siak operacja się powiodła, z czego jestem niezmiernie dumny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazii zaopatrzyles sie w aparat cyfrowy ??

Gdzies pisales ostatnio ze masz nowy blok wodny

zrobil bys zdjecia :D

Moj bodzik nie jest zsynchronizowany z frankfurtem ale jak mu zrobie taka antenke to moze cos lepiej bedzie chodzil . :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

A właśnie Lisek, co jest z tym czasem na Forum - teraz jest 00:02 jak piszę ten post, a p[ewnie wyświetli 01:02 - co za bugi?

Zmien sobie w profilu strefe czasowa z +01 na 00 :)

No to cool :wink: Chyba się trochę wygłupiłem :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

A właśnie Lisek, co jest z tym czasem na Forum - teraz jest 00:02 jak piszę ten post, a p[ewnie wyświetli 01:02 - co za bugi?

Po to pewnie ci starzy kupili budzik  :wink:

Przestaw date bo masz pewnie londynska w profilu :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 3 takie budziki i jeden scienny, wszystkie dziadek mi przysyla z niemczech. Nie lapie ci pewnie dlatego ze tam jest ograniczony zasieg (bodaje nie moze ten budzik byc dalej niz 1200km od frankfurtu) No ale po modyfikacjach pewnie zasieg sie powiekszy. Acha te budziki tez same przestawiaja sie na czas zimowy/letni, naprawde fajny bajer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

A ja sie przyczepie do geografii.

Tak sie sklada ze bywam w Braunschweigu co dwa tygodnie (dziewczyna tam studiuje) i jakos nie wydaje mi sie ze jest to obok Frankfurtu.

Najbliżej jest Hanower (30km)

Tego to nie wiem :) Ale tak pisali w instrukcji, ja tylko powtarzam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam chyba z 6 takich budzików , i o ile w Łomży wszystkie ustawiają sie bez problemu, to w Białymstoku nawet na 10 piętrze akademika jeden stary nie chciał się ustawiać, a i nowsze trochę postoją zanim złapią godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...