Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedlugo bede posiadal moze tego fona z ERY. Sam posiaadam karte w plusie więc przydaloby sie zdając simlocka a w razie jakies awarii go znowu załozyc i oddac do serwisu ale...

Czy zdejme simlocka kodem ??

Czy mozliwe jest zdjemowanie i ponownego jego zakladanie ( takze kodem )

A moze wybrac N3650 ?

Co jest praktyczniejsze w przypadku n-gage. Czytnik kart czy bt ?

Edytowane przez _nc_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się zdjąć simlocka kodem z N-gage. Jednak nie licz, że zrobisz wałek z ponownym założeniem i oddasz do serwisu w razie gdyby się telefon zepsuł- nie ma takiej możliowści!

Poza tym to masz już przyklejony topic o telefonach! asz również swój topic o N-gage i 3650, więc pomyśl trochę i nie zaśmiecaj bezsensownie forum!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie simlocka kodem nie jest równoznaczne ze stratą gwarancji.

Mylisz się!

Simlocka można "założyć" spowrotem, ale nie ma żadnego generatora kodów do tego. Czynność tą można wykonać jedynie w serwisie. Ale i tak wciąż bardzo prawdopodobne, że serwisanci (ci od gwarancji) będą wiedzieli, że simlock był zdejmowany.

Przecież możesz poszukać, a jeśli nie to napisz PW do użytkownika KrzychuG- z tego co mi wiadomo pracuje w serwisie, więc pewnie będzie znał odp. na Twoje pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, wiem co napisałeś. Tylko teraz wpoiedz mi jak te dwie rzeczy mają się do siebie.

Najpierw napisałeś:

Zdjęcie simlocka kodem nie jest równoznaczne ze stratą gwarancji.

Jak to nie? To jest jak najbardziej równoznaczne z utratą gwarancji! Nawet jeśli simlock zdejmowany jest kodem.

A później napisałeś:

Chodzi o to że nawet po zdjęciu simlocka (kodem) to pozostaje w pamięci kod sieci na jaką był simlock itp. Wiem że tak jest w dct-3 ale w innych chyba podobnie

Fajnie, tylko powiedz mi teraz jak to się ma do gwarancji? Imho nijak!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że w serwisie nikt się nie będzie bawił we wkładanie kart z innych sieci, bo by to bylo bez sensu! Są na to inne sposoby. W końcu oddajesz telefon do serwisu gwarancyjnego, a nie byle komisu!

edit

Poza tym w serwisie zrobią wszystko, aby pozbawić Cię gwarancji i nie robić. Nieraz wmówią, że telefon jest zalany lub dostała się wilgoć do środka. Więc chyba oczwiste, że w momenci gdy był ściagany simlock również odmówią naprawy.

Edytowane przez narcyz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że w serwisie nikt się nie będzie bawił we wkładanie kart z innych sieci, bo by to bylo bez sensu! Są na to inne sposoby. W końcu oddajesz telefon do serwisu gwarancyjnego, a nie byle komisu!

(...)

Przeciez pisałem o tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to że nawet po zdjęciu simlocka (kodem) to pozostaje w pamięci kod sieci na jaką był simlock itp. Wiem że tak jest w dct-3 ale w innych chyba podobnie

W DCT4/WD2 nie pozostaje. Po zdjeciu simlocka telefon jest widoczny jako tzw. "test equipement". Simlocka mozna zalozyc spowrotem i w serwisie Nokii nie powinni sie do tego przyczepic, ale tego juz kodem nie zrobisz. Szczerze mowiac to nie wszystkie boxy, ktore pozwalaja na zdjecie simlocka/sflashowanie telefonu maja mozliwosc ponownego zalozenia blokady SIM.

W przypadku Nokii i DCT3/DCT4/WD5 sprawa jest o tyle dobra, ze simlocka mozna zdjac i zalozyc bez rozbierania telefonu na czesci. W przypadku Siemensa i wiekszosci nowych modeli z nowym oprogramowniem (akurat te dostepne w Polsce takie wlasnie posiadaja) jest nieco gorzej, bo taki telefon trzeba rozkrecic, zdjac ekran i bawic sie testpointami. W serwisie gwarancyjnym nawet po ponownym zalozeniu simlocka zauwaza, ze telefon byl przez kogos rozkrecany i wtedy moga odmowic naprawy niszczac gwarancje.

Edytowane przez KrzychuG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi