yotomeczek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) Było AMD - jest Intell. Dlaczego ?? Ano odczułem potrzebę zmian - nie było gdzie kupić Opterona ... zakiełkował pomysł o intelu ... Żeby nie było banalnie wybrałem obiecujący koktail - S478 + PCI-E+ Pentium Mobile :D Po rozenzaniu rynkowym wybór padł na klocki: Asus P4GPL-X (zbraku dostępności P4GD1 :angry: ) Asus CT-479 (niezbędna przejściówka) Pentium M 750 (z braku dostępności 740) Dacie wiare że w tym Boxie był tylko proc ? :blink: (mogli jeszcze większe zrobić) Widok zapomniany w A64 rdzeń ... Bosko wykończony cooler Asusa (w komplecie z prześciówką) Stanowisko testowe Dobra - zapytacie i jak to śmiga Ano ... działa :-P choć oczywiście nie bez problemów. Jakoś dziwnym trafem nie moge zainstalować windowsów na dysku ATA Kompa odpaliłem z dysku SATA na którymbył widows od A64 <_< Pierwsze próby OC Na razie tylko tyle :? Jak postawie świerze windy na intelu - będzie więcej ... Potem mody mobo (Vddr i może Vcore), mod CT-479, zmiana chłodzenia ... Stay tuned :lol: Edytowane 11 Grudnia 2005 przez yotomeczek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Yoto przez ten temat zmusiles mnie do napisania posta w dziale intela :blink: moze jednak skusisz sie na ln2 B) zabawki wygladaja bosko, mam nadzieje ze szybko jakis wr nam pokazesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) Yoto przez ten temat zmusiles mnie do napisania posta w dziale intela :blink: moze jednak skusisz sie na ln2 B) zabawki wygladaja bosko, mam nadzieje ze szybko jakis wr nam pokazesz na razie mocno pod górke ... a mówią że intel to łagodne zwierze :oops: Aha nominał tego procusia (maleństwo mierzy 39x39mm) to 1866 MHz (14x133) przy 1,356 V Dla lubiących porównywać : grafa bez OC (jako XT 500/500) Edytowane 11 Grudnia 2005 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 na razie mocno pod górke ... a mówią że intel to łagodne zwierze :oops: Aha nominał tego procusia (maleństwo mierzy 39x39mm) to 1866 MHz (14x133) przy 1,356 V Dla lubiących porównywać : grafa bez OC (jako XT 500/500) 1. co tak mem kijowo taktowane, przecie masz te geile z podpisu nie ? 2. az tyle V potrzeba do 2.5 ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 No Yoto, przesiadłeś sie na Intela. Czekamy na takie fajne wyniki w markach i SPi jak na twoim Venice (a może nawet lepsze). A może jakiś WR padnie? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 1. co tak mem kijowo taktowane, przecie masz te geile z podpisu nie ? 2. az tyle V potrzeba do 2.5 ghz? może dlatego że w biosie nie mogłem zmienić mnożnika ?? ogólnie rzecz biorąc widzę (po GG również) że AMDkowcy są nico rozbestwieni używając mobo pokroju DFI LP :D TO jest Intell - Vddr max 2,9V, brak zmiany mnożnika CPU w biosie itd ... A timingi są chyba przekłamane - w biosie wbite 2-2-2-6 W każdym razie już umiem zmieniać mnożnik we windach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 jeszcze mi tylko powiedz ile ten intel kosztuje? :) widze wydajnosc przyzwoita ... zaloz na to wkoncu FC.. ale rozumiem ze trzeba zmienic zapinke wkoncu nie ma "pustych mhz" bo przy 2.5ghz juz calkiem znosna wydajnosc ;] p.s: i nie nerwuj sie tak na GG ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) Yoto i boxowy cooler , to az dziwnie wyglada... :lol: A wracajac do tematu , to trzymam kciuki i licze , ze nie bedziesz go oszczedzal :wink: Edytowane 11 Grudnia 2005 przez Heat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Podałbyś cenę tych cacek, tzn. proc/przejściówka no i mobo ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Podałbyś cenę tych cacek, tzn. proc/przejściówka no i mobo ? :) mobo 310pln :D CT-479 185 P 750 1000 Hmm z tymi timingami chyba jednak sa takie jak cpu-z podal ... musiałem po którymś reset cmos zapomnieć :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Witaj w rodzinie yoto! U mnie jeszcze stock bez oc :) (myśle ze tak z 3-4dni jeszcze na tym posiedze aż nie przyjdzie moj sprzet) no ale INTEL jest... no i musze stwierdzić ze moje AC wyrabia przy 2V :lol: i tez nie ma pustych MHz te 500 w win2000 jest całkiem wydajne :) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Cos mi tu smierdzi jakims rekordem :D a tak na marginesie DFI faktycznie rozpieszcza ja jak siedze teraz na abicie kt7a to sam czuje a tutaj jeszcze intel :) Tomek , kiedy proba z "zimna woda" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) Cos mi tu smierdzi jakims rekordem :D a tak na marginesie DFI faktycznie rozpieszcza ja jak siedze teraz na abicie kt7a to sam czuje a tutaj jeszcze intel :) Tomek , kiedy proba z "zimna woda" ? hehe musze sie oderwać od kompa i shima zrobić - potem przymierze czy mój bloczek wlizie .... na razie wyniki są obiecujące :D Intel 2,5GHz AMD 2,9GHz Czyżby teraz AMD produkowało 'puste MHz' :D Edytowane 11 Grudnia 2005 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 2,5 Intel vs 2,9 AMD - no no no :) Walcz dalej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) 2,5 Intel vs 2,9 AMD - no no no :) Walcz dalej :) ale już w pi 16M troszkę gorzej :-P nawet zadziwiajaco słabo ... dziwne bo w 1M jest porównywalnie do 2,9GHz A64 a tu ... :unsure: A64 2,7 mu dokopało :oops: Edytowane 11 Grudnia 2005 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Widac cache sieje spustoszenie w 2k1 ale juz w spi nie nadrobil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 ale już w pi 16M troszkę gorzej :-P nawet zadziwiajaco słabo ... dziwne bo w 1M jest porównywalnie do 2,9GHz A64 a tu ... :unsure: A64 2,7 mu dokopało :oops: Hmm, a to jest zadziwiające :) ogólnie to napisz jeszcze jak się pracuje na tym INTELU po takim długim obcowaniu z AMD :) no i pewnie i tak sie nie oderwales zeby zrobic tego shima tylko siedzisz i siedzisz! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Yotom, marne 2.5GHz i boxowy cooler, kto by pomyslał :lol: . Ja jakbym miał inwestować w intelka to chyba skusiłbym się na puste MHz - tak z 5.5-6GHz by mi wystarczyło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Yotom, marne 2.5GHz i boxowy cooler, kto by pomyslał :lol: . Ja jakbym miał inwestować w intelka to chyba skusiłbym się na puste MHz - tak z 5.5-6GHz by mi wystarczyło :D na DI czy jak :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 wlasnie od dluzszego czasu interesuje mnie pentium M. choc nie podoba mi sie ta przejsciowka asusa, to sa plyty glowne prosto pod PentiumM ale kosztuja kupe kasy, kolo 200$. czekam na zdjecia z montazem bloku, bo chcialbym zobaczyc jak ten bloczek wchodzi przy zastosowaniu tej przejsciowki. wyniki calkiem zadowalajace, az slinka cieknie zeby sprzedac swojego marnego winniego i kupic sobie mobile :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 LN2 fajniejsze i bardziej elomłodzieżowe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 wlasnie od dluzszego czasu interesuje mnie pentium M. choc nie podoba mi sie ta przejsciowka asusa, to sa plyty glowne prosto pod PentiumM ale kosztuja kupe kasy, kolo 200$. czekam na zdjecia z montazem bloku, bo chcialbym zobaczyc jak ten bloczek wchodzi przy zastosowaniu tej przejsciowki. wyniki calkiem zadowalajace, az slinka cieknie zeby sprzedac swojego marnego winniego i kupic sobie mobile :-) ja widziałem jedno mobo DFI pod mobile i na dodatek z AGP ... jakie jeszcze widziałeś ? WC zainstalowane, temp spadły o jakieś 13-15 stopni No cóż za fajnie toto nie wygląda - bloczek ledwo wlazł :D (był pod S939 robiony) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) jak temp spadly to cos lepiej sie kreci ?:) ps zapinka jest swietna:) wazne ze trzyma..:) Edytowane 11 Grudnia 2005 przez atek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Genialny shim i jeszcze lepsza zapinka - full pro :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 znalazlem 2 plyty aopen z s479 sa na newegg jakby ktos szukal co to za cuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Wyrażam swój żal z powodu tego ze tak wytrawny Ocer opuscił grono AMD ;) wielu MHz życze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) A ja bede wybredny i powiem... przerost formy nad trescia :P Szczegolnie za proca... 1000PLNa (+przejsciowka) to troche sporo jak na takie osiagi (tyle to ja wydalem na dwujajecznego Opteronka 165 :P). ja widziałem jedno mobo DFI pod mobile i na dodatek z AGP ... jakie jeszcze widziałeś ? Prosze. AOpen. Do wyboru, do koloru: http://www.aopen.nl/products/mb/i915GMm-HFS.htm http://www.aopen.nl/products/mb/i855GMEm-LFS.htm http://www.aopen.nl/products/mb/i915Ga-HFS.htm P.S ups wiedze ze juz mnie uprzedzono. Edytowane 11 Grudnia 2005 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 no nie wiem czy opyla sie brać te Aopen, śmierdzi nonamem :P i pewnie wysoko nie pokręci na tym... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Smierdzi niewiedza. AOpen jest mniej wiecej na poziomie Gigabyte (pod wzgledem mozliwosci o/c). Mialem przyjemnosc zabwy kilkoma plytami. Cudow nie bylo, ale calkiem przyjemne i solidnie wykonane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...