Skocz do zawartości
yotomeczek

Pentium Mobile Story (akcja Dothan) ...

Rekomendowane odpowiedzi

Yotomeczek jestem pełen podziwu dla Twoich poczynań, ale trochę dziegciu do tego miodu... lol

Przy Twoim Pentaku M zszedłeś poniżej 11s w super PI 16M ale czy Twój proc jest w 100% obciążony podczas testu? Bo wydaje mi się że tak.

Ja pracuję aktualnie na P4 3.2@3.85 FSB 240 i mam wynik 14.37s ale procek jest obciążony w połowie, natomiast aby obciążyć procek w 100% trzeba odpalić 2 niezależne instalacje Super PI. Tak więc odpalam je z dwóch różnych Hdd i otrzymuję czas pierwszej instalacji 20min a drugiej 20.08s. Oczywiście instalacji nie można odpalić idealnie równo, bo trzeba kliknąc myszką , ale myślę że opóźnienie jest mniejsze niż 1 sek.

Tak wieć twierdzenie że Pentak 4 jest gorszy w wydajności jest trochę naciągnięte wg. mnie. Jeśli będziesz miał chwilę to prosze puść u siebie test z dwoma instalacjami, jetem ciekawy jak wypadnie.

Dodam na koniec, że nie jestem fanem ani Intela ani AMD, a tego posta nie piszę w formie prowokacji, kompów używam do obróbki Video, więc to co się dla mnie liczy to nie wydajność w syntetycznych testach, tylko realna wydajnośc przy renderingu i enkodingu a w tym P4 jest szybszy od AMD i P M. Poprzednio pracowałem na Bartonach...

Jeśli się w czymś mylę to prosze o sprostowanie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yotomeczek jestem pełen podziwu dla Twoich poczynań, ale trochę dziegciu do tego miodu... lol

Przy Twoim Pentaku M zszedłeś poniżej 11s w super PI 16M ale czy Twój proc jest w 100% obciążony podczas testu? Bo wydaje mi się że tak.

Ja pracuję aktualnie na P4 3.2@3.85 FSB 240 i mam wynik 14.37s ale procek jest obciążony w połowie, natomiast aby obciążyć procek w 100% trzeba odpalić 2 niezależne instalacje Super PI. Tak więc odpalam je z dwóch różnych Hdd i otrzymuję czas pierwszej instalacji 20min a drugiej 20.08s. Oczywiście instalacji nie można odpalić idealnie równo, bo trzeba kliknąc myszką , ale myślę że opóźnienie jest mniejsze niż 1 sek.

Tak wieć twierdzenie że Pentak 4 jest gorszy w wydajności jest trochę naciągnięte wg. mnie. Jeśli będziesz miał chwilę to prosze puść u siebie test z dwoma instalacjami, jetem ciekawy jak wypadnie.

Dodam na koniec, że nie jestem fanem ani Intela ani AMD, a tego posta nie piszę w formie prowokacji, kompów używam do obróbki Video, więc to co się dla mnie liczy to nie wydajność w syntetycznych testach, tylko realna wydajnośc przy renderingu i enkodingu a w tym P4 jest szybszy od AMD i P M. Poprzednio pracowałem na Bartonach...

Jeśli się w czymś mylę to prosze o sprostowanie.

pozdrawiam

a ja mam dothana do benchów - i jednoczesne puszczanie 2x PI mnie w ogóle nie interesuje

Interesują mnie wyniki w skali bezwzględnej - bez jakiś przeliczeń na kilka rdzeni czy HT ...

Bo co puścisz super pi 1M na dwóch wątkach i wyniki zsumujesz i podzielisz na 2 ??

W specjalizownych operacjach P4 się sprawdza- i dobrze

ale ogólnie (z mojego punktu widzenia) jest to słaby proc - niestety w większości benchów żeby coś godnego pokazania wycisnąć trzatakie P4 kręcić >> 5,5GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne.

Chociaż żeby z Mobilka dostać takie wyniki też go trzeba nieżle podkręcić...

Ciekawy byłem i tyle.

A swoją drogą wydaje mi się, iż nie można testować obu tych proców tym samym softem, bo nie jest do tego przystosowany.

pozdrawiam

Edytowane przez marcinas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne.

Chociaż żeby z Mobilka dostać takie wyniki też go trzeba nieżle podkręcić...

Ciekawy byłem i tyle.

A swoją drogą wydaje mi się, iż nie można testować obu tych proców tym samym softem, bo nie jest do tego przystosowany.

pozdrawiam

popadasz w pewną paranoję

myśląc w ten sposób każdy testowy soft powinien być pisany pod konkretnego proca ... a to niestety nierealne

Dla pi jest wesja pod pentium, dla AMD chyba nic nie wymyślili

jak dla mnie właśnie wersja softu typi SUper PI 1.4 anty cheat jest OK

Muchy - w miare

Musze jeszcze dorobić AGP moda, bo na razie max dla ramek przypada na 3,45V co się przekłada na 257-258MHz

Większe napięcie tylko pogarsza sprawe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ta paranoją to chyba lekka przesada, albo soft wykorzystuje pełne możliwości procka albo nie, dla mnie to proste

a swoją droga to ciekawe dlaczego tak się bronisz przed zapuszczeniem 2 xPI ????

bo to nie dwa rdzenie i ht tez nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popadasz w pewną paranoję

myśląc w ten sposób każdy testowy soft powinien być pisany pod konkretnego proca ... a to niestety nierealne

Dla pi jest wesja pod pentium, dla AMD chyba nic nie wymyślili

jak dla mnie właśnie wersja softu typi SUper PI 1.4 anty cheat jest OK

a co to za cheat ?

optymalizacja softu pod konkretnego proca ?

prosze bardzo xvid - amd

divx i reszta pod p4.

to samo z renderami. Pamietasz jak chodzil lightwave na p4 przed

wyjsciem a64 z sse2 ? axp dostawal baty wcale nie dlatego ze

byl gorszym procem.

moze wogle odpalmy dos-a i tam p3 powinno byc lepsze.

To ze pi nie chodzi lepiej na prockach bez netbursta to nie zasluga

leniwych coderow ale zalet tej architektury tak samo jak np. jej powolnosc

w innych zastosowaniach- efekt jej wad.

Jezeli z optymalizacjami w pi p4 jest lepsze to oznacza ze jest i kropa.

Twoj proc trzepie netbursta w innych zastosowaniach tez nie ze wzgledu

na spiskowa teorie dziejow tylko ze wzgledu na to ze jest poprostu wydajniejszy.

Ale bawienie sie jakimis programami ktore umyslnie zwalniaja przez nie wykozystanie

tego co daje proc to jest paranoja.

Rozumie bawi Cie otrzymanie 3 g i wiecej na mobile i jest fajnie, gratulacje owacje itp.

To jest sukces... Ale przez test softu ktory ogranicza inne procki czego dowodzi ?

Jedynie tego ze sa one lepsze bez potrzeby extremalnego over.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ble ble ble

Nie chodzi mi o to aby wywoływać tu jakąś kłótnię!!!!

Chodzi mi o mierzalne wyniki, a trudno aby były one wiarygodnie porównywalne jeżeli nie uwzględniają tak podstawowych założeń jak pełne obciążenie procka.

Proste?

Dlatego uważam, że jeżeli P4 na 100% są w stanie obciążyć 2 instalacje PI to aby wyniki były porównywalne na Mobilku też należy zapuścić 2 instalacje PI które również obciążą go w 100% a ilość obliczeń będzie identyczna w obu przypadkach.

Proste?

Jeszcze raz powtórzę że nie jestem fanatykiem ŻADNEJ platformy. Chodzi mi o rzeczywistą wydajność, dlatego przy ostatniej zmianie kompów przeszedłem z Bartonków na P4 zwłaszcza za względu na HT. Wiem też doskonale że dwurdzeniowce biją na głowę P4, ale niestety prawa ekonomii są nieubłagane, a ja kompów w przeciwieństwie do Yotomeczka używam do pracy, nie do testów.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ble ble ble

Nie chodzi mi o to aby wywoływać tu jakąś kłótnię!!!!

Chodzi mi o mierzalne wyniki, a trudno aby były one wiarygodnie porównywalne jeżeli nie uwzględniają tak podstawowych założeń jak pełne obciążenie procka.

Proste?

Dlatego uważam, że jeżeli P4 na 100% są w stanie obciążyć 2 instalacje PI to aby wyniki były porównywalne na Mobilku też należy zapuścić 2 instalacje PI które również obciążą go w 100% a ilość obliczeń będzie identyczna w obu przypadkach.

Proste?

Jeszcze raz powtórzę że nie jestem fanatykiem ŻADNEJ platformy. Chodzi mi o rzeczywistą wydajność, dlatego przy ostatniej zmianie kompów przeszedłem z Bartonków na P4 zwłaszcza za względu na HT. Wiem też doskonale że dwurdzeniowce biją na głowę P4, ale niestety prawa ekonomii są nieubłagane, a ja kompów w przeciwieństwie do Yotomeczka używam do pracy, nie do testów.

pozdrawiam

To wylacz Ht... wszyscy beda zadowoleni bo i Ty bedziesz mial 100% obciazenia i my :)

Ps. Yotom mam pytanie... jakbym Skombinował Tobie Celerona M... to mialbys moze czas go wlozyc do swojej platform??? Zobaczyc co to tak naprawde jest :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak...

Proponuję wyłaczyc jedną półkulę bo i tak nie pracuje :?

Kończe temet bo widzę że tu musi wygrac mobilek a na obiektywizm nie ma co liczyć.

Życzę powodzenia w dalszym kręceniu bo rezultaty są imponujące.

pozdrawiam

Kończysz temat bo brakuje Ci argumentów .

Jakoś na całym świecie ludzie podchodzą do testów w taki sam sposób i nikt nie płacze , że odpala się jedno a nie dwa PI (lol)

Więc nie wiem co starasz się osiągnąć ? Próbujesz się sztucznie dowartościować czy co ? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm To sie ciesze... Teraz musze namowic kolege ktory ma w notebooku celine... zeby dal na poczet "badań";]

porowanie celiny i pentka było by ciekawe, n tcy samych taktach mozna by zobaczyc co daje wiekszy cache, no i czy wyniki po obcieciu cachu pentkowi beda zblizone. Swoja droga zastanawia mnie czy obcinanie w rejestrze xpeka cachu jest pełne czy tylko czesciowe. Szkoda ze nie mozna tego sprawdzic dokladnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm

ciekawe pod jakiego proca jest pisany explorer ...

w sumie dużo z niego korzystam a może robię błąd ...

pomóżcie wybrać przeglądarke pisaną pod dothana !!!!

nie tyle pisany co kompilowany. dzisiaj wiecej zalezy od kompilatora

nie sadze ze ktos bawi sie w reczne wstawki w asm przy takich kobylach.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WR na dothanie to lekko ponad 4,1 GHz :D na LN2... i robił go procek, który na 3 GHz leciał na default voltage...

WR to lekko ponad 4,3 :P niejaki duck (kaczka?!) zrobił(a?), ale chodzi mi o WR na 730 - do wziecia bo "tylko" 3,45...

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yoto mozesz mi wytlumaczyc czemu na 4 super pi ma takie same wyniki ?

1.1e

precott

sse2

sse3

zassalem z tej stronki

http://www.i4memory.com/AMD64_tools/superPi/

Pzdr

nie wiem

wydaje mi się że pełną moc i875 pokazuje dopiero przy 2x512MB ramu ...

niestety idzie toto dużo gorzej nic 2x256 ...

W każdym razie :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi