marcinas Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Yotomeczek jestem pełen podziwu dla Twoich poczynań, ale trochę dziegciu do tego miodu... lol Przy Twoim Pentaku M zszedłeś poniżej 11s w super PI 16M ale czy Twój proc jest w 100% obciążony podczas testu? Bo wydaje mi się że tak. Ja pracuję aktualnie na P4 3.2@3.85 FSB 240 i mam wynik 14.37s ale procek jest obciążony w połowie, natomiast aby obciążyć procek w 100% trzeba odpalić 2 niezależne instalacje Super PI. Tak więc odpalam je z dwóch różnych Hdd i otrzymuję czas pierwszej instalacji 20min a drugiej 20.08s. Oczywiście instalacji nie można odpalić idealnie równo, bo trzeba kliknąc myszką , ale myślę że opóźnienie jest mniejsze niż 1 sek. Tak wieć twierdzenie że Pentak 4 jest gorszy w wydajności jest trochę naciągnięte wg. mnie. Jeśli będziesz miał chwilę to prosze puść u siebie test z dwoma instalacjami, jetem ciekawy jak wypadnie. Dodam na koniec, że nie jestem fanem ani Intela ani AMD, a tego posta nie piszę w formie prowokacji, kompów używam do obróbki Video, więc to co się dla mnie liczy to nie wydajność w syntetycznych testach, tylko realna wydajnośc przy renderingu i enkodingu a w tym P4 jest szybszy od AMD i P M. Poprzednio pracowałem na Bartonach... Jeśli się w czymś mylę to prosze o sprostowanie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Yotomeczek jestem pełen podziwu dla Twoich poczynań, ale trochę dziegciu do tego miodu... lol Przy Twoim Pentaku M zszedłeś poniżej 11s w super PI 16M ale czy Twój proc jest w 100% obciążony podczas testu? Bo wydaje mi się że tak. Ja pracuję aktualnie na P4 3.2@3.85 FSB 240 i mam wynik 14.37s ale procek jest obciążony w połowie, natomiast aby obciążyć procek w 100% trzeba odpalić 2 niezależne instalacje Super PI. Tak więc odpalam je z dwóch różnych Hdd i otrzymuję czas pierwszej instalacji 20min a drugiej 20.08s. Oczywiście instalacji nie można odpalić idealnie równo, bo trzeba kliknąc myszką , ale myślę że opóźnienie jest mniejsze niż 1 sek. Tak wieć twierdzenie że Pentak 4 jest gorszy w wydajności jest trochę naciągnięte wg. mnie. Jeśli będziesz miał chwilę to prosze puść u siebie test z dwoma instalacjami, jetem ciekawy jak wypadnie. Dodam na koniec, że nie jestem fanem ani Intela ani AMD, a tego posta nie piszę w formie prowokacji, kompów używam do obróbki Video, więc to co się dla mnie liczy to nie wydajność w syntetycznych testach, tylko realna wydajnośc przy renderingu i enkodingu a w tym P4 jest szybszy od AMD i P M. Poprzednio pracowałem na Bartonach... Jeśli się w czymś mylę to prosze o sprostowanie. pozdrawiam a ja mam dothana do benchów - i jednoczesne puszczanie 2x PI mnie w ogóle nie interesuje Interesują mnie wyniki w skali bezwzględnej - bez jakiś przeliczeń na kilka rdzeni czy HT ... Bo co puścisz super pi 1M na dwóch wątkach i wyniki zsumujesz i podzielisz na 2 ?? W specjalizownych operacjach P4 się sprawdza- i dobrze ale ogólnie (z mojego punktu widzenia) jest to słaby proc - niestety w większości benchów żeby coś godnego pokazania wycisnąć trzatakie P4 kręcić >> 5,5GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinas Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) Jasne. Chociaż żeby z Mobilka dostać takie wyniki też go trzeba nieżle podkręcić... Ciekawy byłem i tyle. A swoją drogą wydaje mi się, iż nie można testować obu tych proców tym samym softem, bo nie jest do tego przystosowany. pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2006 przez marcinas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 yoto jak tam ramce :> nic sie nie chwalisz ? przecia te mushkiny to jest czym sie pochwalic :D podaj jak biegaja :} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Jasne. Chociaż żeby z Mobilka dostać takie wyniki też go trzeba nieżle podkręcić... Ciekawy byłem i tyle. A swoją drogą wydaje mi się, iż nie można testować obu tych proców tym samym softem, bo nie jest do tego przystosowany. pozdrawiam popadasz w pewną paranoję myśląc w ten sposób każdy testowy soft powinien być pisany pod konkretnego proca ... a to niestety nierealne Dla pi jest wesja pod pentium, dla AMD chyba nic nie wymyślili jak dla mnie właśnie wersja softu typi SUper PI 1.4 anty cheat jest OK Muchy - w miare Musze jeszcze dorobić AGP moda, bo na razie max dla ramek przypada na 3,45V co się przekłada na 257-258MHz Większe napięcie tylko pogarsza sprawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinas Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 z ta paranoją to chyba lekka przesada, albo soft wykorzystuje pełne możliwości procka albo nie, dla mnie to proste a swoją droga to ciekawe dlaczego tak się bronisz przed zapuszczeniem 2 xPI ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 z ta paranoją to chyba lekka przesada, albo soft wykorzystuje pełne możliwości procka albo nie, dla mnie to proste a swoją droga to ciekawe dlaczego tak się bronisz przed zapuszczeniem 2 xPI ???? bo to nie dwa rdzenie i ht tez nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 z ta paranoją to chyba lekka przesada, albo soft wykorzystuje pełne możliwości procka albo nie, dla mnie to proste a swoją droga to ciekawe dlaczego tak się bronisz przed zapuszczeniem 2 xPI ???? moge i 10 tylko PO CO ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 popadasz w pewną paranoję myśląc w ten sposób każdy testowy soft powinien być pisany pod konkretnego proca ... a to niestety nierealne Dla pi jest wesja pod pentium, dla AMD chyba nic nie wymyślili jak dla mnie właśnie wersja softu typi SUper PI 1.4 anty cheat jest OK a co to za cheat ? optymalizacja softu pod konkretnego proca ? prosze bardzo xvid - amd divx i reszta pod p4. to samo z renderami. Pamietasz jak chodzil lightwave na p4 przed wyjsciem a64 z sse2 ? axp dostawal baty wcale nie dlatego ze byl gorszym procem. moze wogle odpalmy dos-a i tam p3 powinno byc lepsze. To ze pi nie chodzi lepiej na prockach bez netbursta to nie zasluga leniwych coderow ale zalet tej architektury tak samo jak np. jej powolnosc w innych zastosowaniach- efekt jej wad. Jezeli z optymalizacjami w pi p4 jest lepsze to oznacza ze jest i kropa. Twoj proc trzepie netbursta w innych zastosowaniach tez nie ze wzgledu na spiskowa teorie dziejow tylko ze wzgledu na to ze jest poprostu wydajniejszy. Ale bawienie sie jakimis programami ktore umyslnie zwalniaja przez nie wykozystanie tego co daje proc to jest paranoja. Rozumie bawi Cie otrzymanie 3 g i wiecej na mobile i jest fajnie, gratulacje owacje itp. To jest sukces... Ale przez test softu ktory ogranicza inne procki czego dowodzi ? Jedynie tego ze sa one lepsze bez potrzeby extremalnego over. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 ale tylko p4 dostaje baty ;] inne procki sobie radza i to swietnie :) kiedys juz pisalem, ze p4 i celki na jego jadrze nadaja sie na breloczki, nawet intel zrobil w HS dziurke, ktora nalezy rozwiercic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Co ty chcesz nam udowodnić? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Co ty chcesz nam udowodnić? <_< hmmm ciekawe pod jakiego proca jest pisany explorer ... w sumie dużo z niego korzystam a może robię błąd ... pomóżcie wybrać przeglądarke pisaną pod dothana !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 hmmm ciekawe pod jakiego proca jest pisany explorer ... w sumie dużo z niego korzystam a może robię błąd ... pomóżcie wybrać przeglądarke pisaną pod dothana !!!! Najlepiej jedną z pierwszych-textową :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Najlepiej jedną z pierwszych-textową :idea: pisana bya jak o dothanach nawet nikt nie pomyślał - mało zabawne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Yoto => sprawdz lynxa :lol: ma p233mmx smiga jak szalona, ale obrazkow nie ma :) a jak pytasz serio to uzywam opery i chwale sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinas Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 ble ble ble Nie chodzi mi o to aby wywoływać tu jakąś kłótnię!!!! Chodzi mi o mierzalne wyniki, a trudno aby były one wiarygodnie porównywalne jeżeli nie uwzględniają tak podstawowych założeń jak pełne obciążenie procka. Proste? Dlatego uważam, że jeżeli P4 na 100% są w stanie obciążyć 2 instalacje PI to aby wyniki były porównywalne na Mobilku też należy zapuścić 2 instalacje PI które również obciążą go w 100% a ilość obliczeń będzie identyczna w obu przypadkach. Proste? Jeszcze raz powtórzę że nie jestem fanatykiem ŻADNEJ platformy. Chodzi mi o rzeczywistą wydajność, dlatego przy ostatniej zmianie kompów przeszedłem z Bartonków na P4 zwłaszcza za względu na HT. Wiem też doskonale że dwurdzeniowce biją na głowę P4, ale niestety prawa ekonomii są nieubłagane, a ja kompów w przeciwieństwie do Yotomeczka używam do pracy, nie do testów. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 (edytowane) ble ble ble Nie chodzi mi o to aby wywoływać tu jakąś kłótnię!!!! Chodzi mi o mierzalne wyniki, a trudno aby były one wiarygodnie porównywalne jeżeli nie uwzględniają tak podstawowych założeń jak pełne obciążenie procka. Proste? Dlatego uważam, że jeżeli P4 na 100% są w stanie obciążyć 2 instalacje PI to aby wyniki były porównywalne na Mobilku też należy zapuścić 2 instalacje PI które również obciążą go w 100% a ilość obliczeń będzie identyczna w obu przypadkach. Proste? Jeszcze raz powtórzę że nie jestem fanatykiem ŻADNEJ platformy. Chodzi mi o rzeczywistą wydajność, dlatego przy ostatniej zmianie kompów przeszedłem z Bartonków na P4 zwłaszcza za względu na HT. Wiem też doskonale że dwurdzeniowce biją na głowę P4, ale niestety prawa ekonomii są nieubłagane, a ja kompów w przeciwieństwie do Yotomeczka używam do pracy, nie do testów. pozdrawiam To wylacz Ht... wszyscy beda zadowoleni bo i Ty bedziesz mial 100% obciazenia i my :) Ps. Yotom mam pytanie... jakbym Skombinował Tobie Celerona M... to mialbys moze czas go wlozyc do swojej platform??? Zobaczyc co to tak naprawde jest :) Edytowane 20 Stycznia 2006 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinas Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 tak... Proponuję wyłaczyc jedną półkulę bo i tak nie pracuje :? Kończe temet bo widzę że tu musi wygrac mobilek a na obiektywizm nie ma co liczyć. Życzę powodzenia w dalszym kręceniu bo rezultaty są imponujące. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 tak... Proponuję wyłaczyc jedną półkulę bo i tak nie pracuje :? Kończe temet bo widzę że tu musi wygrac mobilek a na obiektywizm nie ma co liczyć. Życzę powodzenia w dalszym kręceniu bo rezultaty są imponujące. pozdrawiam Kończysz temat bo brakuje Ci argumentów . Jakoś na całym świecie ludzie podchodzą do testów w taki sam sposób i nikt nie płacze , że odpala się jedno a nie dwa PI (lol) Więc nie wiem co starasz się osiągnąć ? Próbujesz się sztucznie dowartościować czy co ? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinas Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 Tobie dla odmiany proponuję włączyć chociaż jedną. Umiejętność czytania ze zrozumieniem to trudna sprawa dla niektórych. PS . Jestem w takim wieku, że nie musze nikomu niczego udowadniać. żegnam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 Ps. Yotom mam pytanie... jakbym Skombinował Tobie Celerona M... to mialbys moze czas go wlozyc do swojej platform??? Zobaczyc co to tak naprawde jest :) jasne :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 jasne :-P Hmmm To sie ciesze... Teraz musze namowic kolege ktory ma w notebooku celine... zeby dal na poczet "badań";] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 Hmmm To sie ciesze... Teraz musze namowic kolege ktory ma w notebooku celine... zeby dal na poczet "badań";] porowanie celiny i pentka było by ciekawe, n tcy samych taktach mozna by zobaczyc co daje wiekszy cache, no i czy wyniki po obcieciu cachu pentkowi beda zblizone. Swoja droga zastanawia mnie czy obcinanie w rejestrze xpeka cachu jest pełne czy tylko czesciowe. Szkoda ze nie mozna tego sprawdzic dokladnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 hmmm ciekawe pod jakiego proca jest pisany explorer ... w sumie dużo z niego korzystam a może robię błąd ... pomóżcie wybrać przeglądarke pisaną pod dothana !!!! nie tyle pisany co kompilowany. dzisiaj wiecej zalezy od kompilatora nie sadze ze ktos bawi sie w reczne wstawki w asm przy takich kobylach. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Yoto jaki msz maxscreen? Masz sznse na WR? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 WR na dothanie to lekko ponad 4,1 GHz :D na LN2... i robił go procek, który na 3 GHz leciał na default voltage... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 (edytowane) WR na dothanie to lekko ponad 4,1 GHz :D na LN2... i robił go procek, który na 3 GHz leciał na default voltage... WR to lekko ponad 4,3 :P niejaki duck (kaczka?!) zrobił(a?), ale chodzi mi o WR na 730 - do wziecia bo "tylko" 3,45... Edytowane 22 Stycznia 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 muszę sobie uaktualnić wiedzę jeśli chodzi o intela :lol: na DI... możliwe w gruncie rzeczy :D choc nie jest to genialna sztuka... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 jasne :-Pyoto mozesz mi wytlumaczyc czemu na 4 super pi ma takie same wyniki ? 1.1e precott sse2 sse3 zassalem z tej stronki http://www.i4memory.com/AMD64_tools/superPi/ Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) yoto mozesz mi wytlumaczyc czemu na 4 super pi ma takie same wyniki ? 1.1e precott sse2 sse3 zassalem z tej stronki http://www.i4memory.com/AMD64_tools/superPi/ Pzdr nie wiem wydaje mi się że pełną moc i875 pokazuje dopiero przy 2x512MB ramu ... niestety idzie toto dużo gorzej nic 2x256 ... W każdym razie : Edytowane 24 Stycznia 2006 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...