Skocz do zawartości
yotomeczek

Pentium Mobile Story (akcja Dothan) ...

Rekomendowane odpowiedzi

Wyniki na krótkich dystansach powalające. :lol:

Głównie chciałem zapytać o timingi pamięci,a raczej o pozostałe alphy:

1.Czy w mobo(bios) jest regulacja timingów(oprócz podstawowych)?

2.Czy jest coś na wzór A64-Tweaker w Intelu ?

3.Jeżeli było by coś podobnego wrzuć screena jak mobo ustawia pozostałe timingi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki na krótkich dystansach powalające. :lol:

Głównie chciałem zapytać o timingi pamięci,a raczej o pozostałe alphy:

1.Czy w mobo(bios) jest regulacja timingów(oprócz podstawowych)?

2.Czy jest coś na wzór A64-Tweaker w Intelu ?

3.Jeżeli było by coś podobnego wrzuć screena jak mobo ustawia pozostałe timingi.

w biosie tylko podstawowe timingi

jest jakiś system tool - musze popróbować strona

3Dmarki też są krótkodystansowe ? :-P

Jak na razie mam problem z Super PI 16M ... Jak na razie jakieś 80% benchów śmiga lepiej niż na A64

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie tylko podstawowe timingi

jest jakiś system tool - musze popróbować strona

3Dmarki też są krótkodystansowe ? :-P

Jak na razie mam problem z Super PI 16M ... Jak na razie jakieś 80% benchów śmiga lepiej niż na A64

Krótki dystans miałem na myśli spi1M i AiBench. :lol: 3D-Marki;tutaj najwięcej do powiedzenia ma grafa i dlatego nie miałem na myśli benchów 3D.No i powodzenia w spi16m, tylko jak będzie poniżej 9:51 to też Intel,ale user ze stajni AMD. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nice Yoto, nice B)

Jednak jest jakis taki niedosyt.... 11,50 niby ladnie ale jak na 2,9ghz i ramy 240 (2-2-2-5) oczekiwalbym wiecej. Moj venice robi 16m w 12,29 ale ma mniej mhz na rdzeniu :wink: (2850) i na pamieciach (200)... wiec myslalem ze przy takich taktowaniach zejdziesz ponizej 11 min :?

Cos jakby sie zapchal :-|

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[/color]

Nice Yoto, nice B)

Jednak jest jakis taki niedosyt.... 11,50 niby ladnie ale jak na 2,9ghz i ramy 240 (2-2-2-5) oczekiwalbym wiecej. Moj venice robi 16m w 12,29 ale ma mniej mhz na rdzeniu :wink: (2850) i na pamieciach (200)... wiec myslalem ze przy takich taktowaniach zejdziesz ponizej 11 min :?

Cos jakby sie zapchal :-|

Będzie lepiej :D

A na razie AMDkowcy możecie wrzucać na porównanie 16M na zegarze 2900 (tak równo :-P )

Na razie jest to poziom a64 ... myslę że da się jeszcze coś zbić (mam cały czas na myśli zegar 2900, choc na max da się wyżej, ale 2900 chodzi dosyć lajtowo)

A wracając do wyniku - myślę, że bardziej kopie go chipset i może gorsza obsługa dysków ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta do oc wymarzona nie jest ;) ale mogles troche poczekac a nie na ura kupowac, a teraz psioczyc ze to wina plyty :-P

to ja popre swoje poprzednie slowa linkiem 12min 29s na screanie widac dokladnie co i jak...pamieci :? ale co tam roznica (cenowa) miedzy a64 a PM jest ...

PS: Yoto przecie ty rdzenyy amd-ekowiec jestes :wink:

Edit: lol teraz jak patrze na swojego skrina to az lezka w oku sie kreci... jeszcze 32bit system siedzacy na 80gb dysku ata, ehh te wspomnienia :wink:

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta do oc wymarzona nie jest ;) ale mogles troche poczekac a nie na ura kupowac, a teraz psioczyc ze to wina plyty :-P

to ja popre swoje poprzednie slowa linkiem 12min 29s na screanie widac dokladnie co i jak...pamieci :? ale co tam roznica (cenowa) miedzy a64 a PM jest ...

PS: Yoto przecie ty rdzenyy amd-ekowiec jestes :wink:

no to znajdź mi lepszą mobo na S478 z PCI-E

gadać to łatwo ...

a co do różnicy cenowej to jest ... ale z przewagą PM (mój obecny proc kosztował mnie ok 500PLN) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zartuje przeciez :wink:

500zl :blink: to czemu wydawalo mi sie ze na poczatku pisales ze 1k za cpu..... czekaj, czekaj na poczatku poszedles do sklepu po opteronka ? i on mial kosztowac 1k?

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500zl :blink: to czemu wydawalo mi sie ze na poczatku pisales ze 1k za cpu..... czekaj, czekaj na poczatku poszedles do sklepu po opteronka ? i on mial kosztowac 1k?

moze niekoniecznie do sklepu B)

czy to takie dziwne?;]

ja niedlugo przesiadam sie na manchesterka;] w bardzo dobrej cenie:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dlatego, że nie czytasz uważnie ..

MIałem PM 750 a teraz mam PM730 (taka perełka choć bez gwary :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre wyniki jak na stock karte?

bo ja pojecia nie mam :)

W marku01 powalające, w 03 i 05 niemal identyczne jak u mnie na a64@2.8GHz, ale to nie dziwne, bo te dwa ostatnie benche bazują w 99% na gpu, a resztę systemu pomijają, tak jak współczesne gry.

Yoto, jakieś sukcesy w o/c radka na tym mobo intela?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W marku01 powalające, w 03 i 05 niemal identyczne jak u mnie na a64@2.8GHz, ale to nie dziwne, bo te dwa ostatnie benche bazują w 99% na gpu, a resztę systemu pomijają, tak jak współczesne gry.

czyli sprawdzałoby się że to krótkodystansowiec, a przy dłuższych kalkulacjach zaczyna się dławić.... czyli idealna architektura do wielordzeniowości.

Yoto- łap Celerona M - znacznie łatwiej na nim zrobic jakiś WR albo coś zbliżonego

http://www.tweak.pl/images/podkrecenie28122005.jpg :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bardzo

już mam dosyć OC tej grafy ...

to pojechane na maxa

def Atitool pokazuje 600/700 maławo chyba

dzś mi sie obraz wysypal na650/750 :cry:

overclocker to jakis absurd

w sterach overdrive wył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

def. tak pokazuje, bo to tryb 2D. Ściągnij najnowszą beta 11 i już atitool nie będzie się mylił podczas zmiany trybu z 2D na 3D. Jak masz jakieś pytania, to wal na pm, bo nie chcę Ci tu śmietnika robić ;)

PS. 650/750 to def. niemal... karta MUSI latać zdecydowanie wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, przyłącze się. Moja przygoda z intelem zaczęła się 3października jeszcze tego roku :D

Procek i mobo jak w podpisie. Jeśli chodzi o O/C to u mnie kiepskawo z braku odpowiednich komponentów stworzonych do konkretnego O/C

Płyta jest jak najbardziej wporządku, procek i chłodzenie też, ale ograniczają mnie głównie pamięci oraz dysk buforem 2mb na ata i na dodatek jakiś szmelc 40Gb od segate. Pamięci to tylko goodramy, na dodatek są w trybie single :cry:

Przy zmianie dzielnika pracy pamięci z procem z 1:1 przeszedłem na 5:4 i chodzi na 3750Mhz na 250Fsb a pamięci równo na 400Mhz

Udało mi się naprawić chłodzenie i teraz jest 30*C w idle przy 3,75Hgz więc jeszcze troche pokręce. Chyba puszcze pamięci na 3:2 i polece na 4Ghz.

PS. A tak naprawdę to nadal się zastanawiam czy nie popełniłem życiowego błędu kupując intela a nie AMD (i tu nie chodzi o gry bo w tym intel mnie zadawala)

PozDro yotomeczek

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaaaaaaaaa dzieki za wsparcie........

tak w ogole to kszonek ma racje, tylko ze tu chodzilo nie dokladnie o O/C a o przygody z intelem gościa który co nie to tam próbuje zaO/Cować trochę ;)

pozdro

@edit

PS. proc jednak nie poszedł na 4Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaaaaaaaaa dzieki za wsparcie........

tak w ogole to kszonek ma racje, tylko ze tu chodzilo nie dokladnie o O/C a o przygody z intelem gościa który co nie to tam próbuje zaO/Cować trochę ;)

pozdro

@edit

PS. proc jednak nie poszedł na 4Ghz

ale nie za bardzo Cie rozumiem - pamieci nie idą ci wyzej? nie masz mozliwosci dania na pamieci tych 210 tylko koniecznie 200? po za tym daj jakis screen z spi 1m / 16m ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 3.75 chodzi stabilnie, Testów już dawno nie robiłem, a zresztą winda ma prawie 3 miechy a to najlepiej na nówce świerzutkiej robić <_<

Z resztą pamięci mam do **** bo wszystko się wysypuje od 205Fsb w zwyż. Tak mi się trafiło i tyle, to samo było na starym Athlonie 2600+@3200+ tylko że tam już się wysypywał przy 204 :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi