thalantyr Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Pewnego dnia po zalogowaniu się do systemu(win xp) zawiesił mi się komputer(płyta z chipsetem VIA VT8363A, procesor Duron 800MHz, grafika GeForce 2 Ti, dysk Seagate 40GB, 256 MB RAM), tak na dzień dobry i po wykonanym restarcie zaczął się mój problem, a mianowicie komputer się nie chce włączyć( po naciśnięciu przycisku power zaczynają pracować wentylatory na: zasilaczu, procesorze, karcie graficznej; monitor się w ogóle nie uruchamia; nie słychać żadnych sygnałów i nie pracuje dysk twardy). Kartę graficzną i RAM sprawdziłem u kolegi i okazały się sprawne. Nie przypominam sobie abym podczas wystąpienia awarii czuł zapach spalenizny, a słyszałem że zazwyczaj kiedy spala się procesor czuć taki zapach, więc odrzuciłem CPU. Doszedłem do wniosku, że to najprawdopodobniej płyta główna, więc wszedłem w posiadanie płyty Gigabyte GA-7N400S-L(dowiedziałem się że powinna obsłużyć durona 800MHz). Po odpaleniu monitor się uruchomił, było słychać jeden krótki sygnał, płyta rozpoznała mojego durona, pamięć i dysk twardy jednak na końcu post screenu wypisała coś w stylu: CPU was changed. Enter CMOS to update CPU information.( tak mniej więcej) i było kilka opcji do wyboru: Naciśnij F1 aby kontynuować, Del aby wejść do biosu i coś tam jeszcze. Próbowałem nacisnąć F1 ale nic się nie działo, wiec puściłem reset po którym sytuacja powróciła do stanu poprzedniego czyli jest to samo co po awarii – komputer się w ogóle nie włącza. Jeśli ktoś wie w czym może tkwić problem, proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zrób clr cmos (zworka na płycie gł). Sprawdź zasilacz/kondensatory. Zobacz czy wiatraczek na colerze się nie zatrzymał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 płyta prosiła się oz miane ustawień po zmianie procka. zresetuj bios wyjmują baterie z płyty na kilka minut, włącz jeszcze raz kompa wejdź do biosu naciskając DEL i ustaw wszystko na Default. albo jeśli wiesz co jak ustawic to ustaw tak jak ci odpowiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thalantyr Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Wszystkie wentylatory działają również ten w zasilaczu. Próbowałem też czyścić CMOS obydwoma sposobami(zwroką i poprzez wyjęcie bateryjki), ale niestety bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Załatw od kogoś zasilacz i na nim sprawdź czy komp ruszy. Inne rozwiązanie pisze jeszcze raz czy kondensatory nie są wburzszone :>? Mogła paść też płyta gł np bios (koszt zaprogramowania biosu ok 50 zl nawet teraz mniej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thalantyr Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Ufff!!! W końcu się wyjaśniło. Problemem okazał się jednak procesor. Nie mam pojęcia co z nim było nie tak, ale po wymianie CPU wszystko śmiga aż miło. Dzięki za zainteresowanie postem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...