Skocz do zawartości
wizner5

Gigabyte Ga-7n400-l I Athlon Mobile 2800+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak niektórym obiecałem chciałem sie podzielić wrażeniem po zmianie procka na Athlona Mobile 2800+ na płycie główne Gigabyte GA-7N400-l :)

Podczas instalacji nowego procka mialem troszke problemow ale to z własnej glupoty bo nie zresetowalem biosa przed wlozeniem nowego proca. Gdy już udalo mi sie go poprawnie odpalic ustawilem na poczatek nominalnie mnożnik na 16x i FSB na 133. Oczywiscie mnie to nie zadawalalo i po dosc dlugiej probie podkrecania procka (na nominalnym napieciu 1,65V)udalo mi sie wykręcić mnożnik na 11,5x i FSB na 210. Co dało mi częstotliwość 2,41 GHz czyli o 210 MHz wiecej niż na Athlonie 3200+. Co dziwne wszystko dzieje sie przy standardowym napieciu, bo nie chce zmieniać napięć ze względów bezpieczństwa. Chcę aby ten procek troche pochodził, a jak wiadomo napiecie daje "popalić" CPU. Procek poszedł by wyżej ale taka częstotliwość mnie jak narazie zadawala:) Jeśli będą chętni moge jakieś screeny z np. CPU-z wrzucić lub SiSoftware Sandra lub jeszcze czegoś innego :-) A i zapomniałem dodać na procu mam temperature 48 a w stresie 52.A jest chlodzonym jakim Arctic Coolingiem ktory obsluguje procki Athlon Xp do 2900+ :razz: Niedługo zmienie na pentagrama :)

Jak widać płyta GA-7N400-l nie jest taka zła do O/C jak to niektórzy sie wypowiadają. Być może na dobry egzemplarz trafiłem, ale napewno nie ma problemow z FSB 200 czy zbyt mocno grzejący sie prockiem.

Podsumowując według mnie jest to dobra (chodz sa sporo lepsze) płyta do O/C.

Mój config

Athlon Mobile 2800+@2410Mhz

Gigabyte GA-7N400-l

Gigabyte ATI Radeon 9550 250/400@425/560

512 Kingston CL3 400

Seagate 7200obr. 40GB

DVD-RW NEC ND-4550A

Tuner TV PixelView

Fortron 350-60THA-P

Edytowane przez wizner5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to za temat

jakies ogloszenie gigabyte ,ze jego plyta nie jest taka fe ,a ktos mowil ,ze jest ,a nie jest ,bo to i to :]

daj mi tego proca to go puszcze na 2700MHz na Abicie KT7 (kt133) jak proc da rade

nie rozumiem po co zakladac nowy temat - wystarczylo dopisac do poprzedniego ,ze proc dobrze chodzi - tez bys pokazal wyzszosc gigabyte nf2 nad asusem nf2 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...