Skocz do zawartości
Kwazor

Zmiana Fimware Wd800 Z 75dka0 Na 00dka0

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mam takie pytanie:

Mam Walnieta elektre w WD80BB 00DKA0 ( kontroler IDe ma wykrzyknik ale dysk jest wykrywany przez bios ale Fdisk mowi brak dostępu do dysku)

I mam trupa 75DKA0 (proba przełożenia elektry do 00Dkao to walenie głowic)

I chciałbym zmienic w tej elektronice od 75dka0 firmware na 00DKA0.

Czy jest to mozliwe ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Jeżeli płytka jest identyczna (te same typy scalaków, itd) to powinno działać bez zmiany firmware. W tym przypadku problem polega raczej na tym, że walnęły głowice, a dopiero później kontroler, dlatego po zmianie elektroniki masz hałas, bo ta druga płytka ma jeszcze sprawny kontroler głowic. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli płytka jest identyczna (te same typy scalaków, itd) to powinno działać bez zmiany firmware. W tym przypadku problem polega raczej na tym, że walnęły głowice, a dopiero później kontroler, dlatego po zmianie elektroniki masz hałas, bo ta druga płytka ma jeszcze sprawny kontroler głowic. pozdro

z ta głowica to morze być prawda ale nie koniecznie ponieważ kilka razy spotkałem się z sytuacja kiedy dwa dyski tego samego typu np:WD800JD różniły sie, miały takie same czarne obudowy ale już rozkład elektroniki na płytce był inny doprowadzenie zasilania do silnika było inaczej rozwiązane a to te same model różniące się serią, wnioski wyciągnijcie sami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi