Skocz do zawartości
quillerpl

Komputer Na Intelu - Procesor I Plyta - Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczow

Mam mozliwosc kupna do pracy nowego komputera i postanowilem z niej skorzystac. Po lekturze kilkudziesieciu postow na forum okazalo sie, ze moja wiedza jest juz mocno zdeaktualizowana i zatrzymala sie na roku 2002/3. Czytajac posty zauwazylem silny podzial na zwolennikow AMD i Intela, dlatego na wstepie pragnalbym zaznaczyc, ze ja zaliczam sie do tych drugich jednakze powody sa subiektywno-sentymentalne i nie majace nic wspolnego z merytoryczna wiedza lub 'bagazem' doswiadczen. Zdaje sobie sprawe, ze kazda z platform ma swoje wady i zalety , i ze AMD jest w stanie 'pobic' Intela niemalze w kazdej kategori, jednak mimo wszystko chialbym zlozyc komputer na Intelu.

Komputer ma byc wykorzystywany do pracy w biurze. Na codzien pracuje rownolegle w Excelu (min. otwartych 5 plikow o wadze do 5MB, pelne danych liczbowych, czesto korzystam z statystycznych funkcji programu), PS CS, Outlooku 2003 (rowniez stosunkowo rozbudowanym - lacznie dane waza 5GB) oraz Corel-u 11, w ktorym podobnie jak w Ecelu mam otwarte kilkanascie projektow jednoczesnie. Ponadto po pracy lubie poogladac filmy, posluchac muzyki i pograc (NFS MW, ROME TW, HL2, FEAR - ostatnio).

Zaznaczam, ze OC jest mi calkowicie obce i nie sadze zebym podejmowal jakiekolwiek dzialania w tym kierunku. Zalezy mi przede wszsystkim na stabilnosci komputera. Dodam, ze komputer chodzi po kilka dni bez wylaczania.

Kolejna kwestia, ktora w zwykle w pytaniach takich jak moje powinna sie pojawic to budzet. Otoz jest problem zeby go sprecyzowac w PLN. Pracuje w HK gdzie ceny sa relatywnie nizsze - niestety nie wszyskie. Sadze, ze mozna zalozyc, iz roznica w cenie na calym zestawie wyniesie srednio 30%. Oznacza to, ze na komputer moge wydac 3500PLN.

Moje pytanie brzmi jaki procesor powinienem wybrac (jak zobaczylem ilosc roznych P4 to zgubilem sie calkowicie) i jaka plyte glowna oraz jaki ram. Sadze, ze poradze sobie z reszta podzespolow. Aktualnie uzywam komputera P4 2,8 na plycie Intel D915CY z 1GB DDR2(nie wiem jakie) i jestem zadowolony z rezultatow.

Jesli ktos wyjasnilby mi w przystepny sposob jaka jest roznica pomiedzy nowymi P4 i Xeonami, bede bardzo szczesliwy.

Bede bardzo wdzieczny za pomoc i konstruktywne uwagi. Z gory przepraszam za wszystkie pomyllki albo merytoryczne sprzecznosci, jak juz wspomnialem wynikaja one z luk w wiedzy.

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takich celów polecam:

Intel P 4 630 - jest to procesor 3.0Ghz z technologią HT na podstawkę 775 do tego warto dopłacic i mimo ze wentylator jest w zestawie nie uzywać go i kupić za ok 60PLN naprawde cichy i wydajny cooler typu Freezer 7.

Płyta oparta o chipset I 945 ktora umozliwi montaż w przyszłości procesora dwurdzeniowego (polecam Abit'a - Gigabyta lub w ostateczności moze być Intel ponieważ nie nadaje sie do eksperymentów ale jest bardzo stabilny)Wybierz coś co jest poza stabilnością ciche - bez wyjących wentylatorków na płycie ktore spoczynek czynią wyczynem.

Karta PCIE jesli takze ma być do gier to conajmniej NV 6600GT lub Ati X800GTO do grafiki wektorowej/biurowej zawsze polecam Ati - subiektywnie mniej męczy oczy - oczywiście zawsze moze być wyzszy model w/w kart

Pamięc minimum 512 a zalecane 2x512 DDR2 oczywiście markowe i szybkie (cena/jakość)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Do takich celów polecam:

Płyta oparta o chipset I 945 ktora umozliwi montaż w przyszłości procesora dwurdzeniowego (polecam Abit'a - Gigabyta lub w ostateczności moze być Intel ponieważ nie nadaje sie do eksperymentów ale jest bardzo stabilny) (...)

podepnę się pod temat

Ja od zawsze siedzę na AMD, więc 0 (słownie zero) rozeznania ws. Intel

prosiłbym o podanie jakiegoś konkretnego dobrego modelu płyty.

I tu ważne - nie będzie żadnego OC - komp dla siostry mojego szefa - ma być full stable bo wyjeżdża za granicę :)

Czekam na odpowiedzi B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeś powiedział

żeś pomógł... <_<

Pytacie o zakres cenowy płyty czy całego kompa?

powiem tak:

z rzeczy nienegocjowalnych będzie x800gto + 1 KB RAM no chyba że 2.

Ja chcę wiedzieć jaka płyta po prostu.

Powiedzmy do 500-550 zł. Jak już mówiłem nie znam sie na intelach i widzę że tam zakres cenowy od 200-1000 zł za mobo. zatem średni zakres to średni zakres, czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi