quillerpl Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Witam Forumowiczow Mam mozliwosc kupna do pracy nowego komputera i postanowilem z niej skorzystac. Po lekturze kilkudziesieciu postow na forum okazalo sie, ze moja wiedza jest juz mocno zdeaktualizowana i zatrzymala sie na roku 2002/3. Czytajac posty zauwazylem silny podzial na zwolennikow AMD i Intela, dlatego na wstepie pragnalbym zaznaczyc, ze ja zaliczam sie do tych drugich jednakze powody sa subiektywno-sentymentalne i nie majace nic wspolnego z merytoryczna wiedza lub 'bagazem' doswiadczen. Zdaje sobie sprawe, ze kazda z platform ma swoje wady i zalety , i ze AMD jest w stanie 'pobic' Intela niemalze w kazdej kategori, jednak mimo wszystko chialbym zlozyc komputer na Intelu. Komputer ma byc wykorzystywany do pracy w biurze. Na codzien pracuje rownolegle w Excelu (min. otwartych 5 plikow o wadze do 5MB, pelne danych liczbowych, czesto korzystam z statystycznych funkcji programu), PS CS, Outlooku 2003 (rowniez stosunkowo rozbudowanym - lacznie dane waza 5GB) oraz Corel-u 11, w ktorym podobnie jak w Ecelu mam otwarte kilkanascie projektow jednoczesnie. Ponadto po pracy lubie poogladac filmy, posluchac muzyki i pograc (NFS MW, ROME TW, HL2, FEAR - ostatnio). Zaznaczam, ze OC jest mi calkowicie obce i nie sadze zebym podejmowal jakiekolwiek dzialania w tym kierunku. Zalezy mi przede wszsystkim na stabilnosci komputera. Dodam, ze komputer chodzi po kilka dni bez wylaczania. Kolejna kwestia, ktora w zwykle w pytaniach takich jak moje powinna sie pojawic to budzet. Otoz jest problem zeby go sprecyzowac w PLN. Pracuje w HK gdzie ceny sa relatywnie nizsze - niestety nie wszyskie. Sadze, ze mozna zalozyc, iz roznica w cenie na calym zestawie wyniesie srednio 30%. Oznacza to, ze na komputer moge wydac 3500PLN. Moje pytanie brzmi jaki procesor powinienem wybrac (jak zobaczylem ilosc roznych P4 to zgubilem sie calkowicie) i jaka plyte glowna oraz jaki ram. Sadze, ze poradze sobie z reszta podzespolow. Aktualnie uzywam komputera P4 2,8 na plycie Intel D915CY z 1GB DDR2(nie wiem jakie) i jestem zadowolony z rezultatow. Jesli ktos wyjasnilby mi w przystepny sposob jaka jest roznica pomiedzy nowymi P4 i Xeonami, bede bardzo szczesliwy. Bede bardzo wdzieczny za pomoc i konstruktywne uwagi. Z gory przepraszam za wszystkie pomyllki albo merytoryczne sprzecznosci, jak juz wspomnialem wynikaja one z luk w wiedzy. Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 p4 a xeon socket inny i xeony sa do serwerów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flash Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Do takich celów polecam: Intel P 4 630 - jest to procesor 3.0Ghz z technologią HT na podstawkę 775 do tego warto dopłacic i mimo ze wentylator jest w zestawie nie uzywać go i kupić za ok 60PLN naprawde cichy i wydajny cooler typu Freezer 7. Płyta oparta o chipset I 945 ktora umozliwi montaż w przyszłości procesora dwurdzeniowego (polecam Abit'a - Gigabyta lub w ostateczności moze być Intel ponieważ nie nadaje sie do eksperymentów ale jest bardzo stabilny)Wybierz coś co jest poza stabilnością ciche - bez wyjących wentylatorków na płycie ktore spoczynek czynią wyczynem. Karta PCIE jesli takze ma być do gier to conajmniej NV 6600GT lub Ati X800GTO do grafiki wektorowej/biurowej zawsze polecam Ati - subiektywnie mniej męczy oczy - oczywiście zawsze moze być wyzszy model w/w kart Pamięc minimum 512 a zalecane 2x512 DDR2 oczywiście markowe i szybkie (cena/jakość) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (...)Do takich celów polecam: Płyta oparta o chipset I 945 ktora umozliwi montaż w przyszłości procesora dwurdzeniowego (polecam Abit'a - Gigabyta lub w ostateczności moze być Intel ponieważ nie nadaje sie do eksperymentów ale jest bardzo stabilny) (...) podepnę się pod temat Ja od zawsze siedzę na AMD, więc 0 (słownie zero) rozeznania ws. Intel prosiłbym o podanie jakiegoś konkretnego dobrego modelu płyty. I tu ważne - nie będzie żadnego OC - komp dla siostry mojego szefa - ma być full stable bo wyjeżdża za granicę :) Czekam na odpowiedzi B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 ile masz kasy??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 powiedzmy że średni przedział cenowy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 a jaki przedział cenowy uważasz za sredni bo dla niektórych to 6-8k dla innych 4-6k a jescze innych 3-4k więc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 powiedzmy że średni przedział cenowy żeś powiedział Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 żeś powiedział żeś pomógł... <_< Pytacie o zakres cenowy płyty czy całego kompa? powiem tak: z rzeczy nienegocjowalnych będzie x800gto + 1 KB RAM no chyba że 2. Ja chcę wiedzieć jaka płyta po prostu. Powiedzmy do 500-550 zł. Jak już mówiłem nie znam sie na intelach i widzę że tam zakres cenowy od 200-1000 zł za mobo. zatem średni zakres to średni zakres, czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...